Nieuwe Tefaf-hoogleraar: de Parijse kankerdeskundige Laurence Zitvogel

10-12-2019

MAASTRICHT. De Franse kankeronderzoeker Laurence Zitvogel zal in 2019 de Tefaf-leerstoel bekleden. In vakkringen is ze onder meer bekend vanwege haar ontdekking dat micro-organismen in de darm mede bepalen hoe effectief kankerbehandelingen zijn. De jaarlijks wisselende leerstoel valt onder het onderzoekstinstituut GROW.

Zitvogel (1963, Suresnes) is wetenschappelijk directeur bij het kankerinstituut Gustave Roussy in de Parijse voorstad Villejuif. Een van haar wapenfeiten is de vondst dat de doeltreffendheid van kankerbehandelingen afhangt van de organismen in de darm. Dat geldt zowel voor chemo- als immuuntherapie.

In een interview voor een vakblad legt ze uit dat chemotherapie de darmwand doorlaatbaar maakt, waardoor bacteriën zich makkelijker kunnen verspreiden in het immuunsysteem. Dat is de bron van een hoop ellende, waaronder misselijkheid, diarree en braken. Maar tegelijk is er een gunstig effect: de bacteriën jagen het afweersysteem aan waardoor de behandeling beter aanslaat.

Ook bij immuuntherapie, waarbij het eigen immuunsysteem een zetje in de rug krijgt, spelen micro-organismen in de darm een rol. De samenstelling van dit zogeheten microbioom is van invloed op de witte bloedcellen, die op hun beurt het verdedigingssysteem in de darm versterken.

Zitvogel is de dertiende Tefaf-hoogleraar. Onder haar voorgangers zitten kopstukken als Hans Clevers, Jan Hoeijmakers en de Nobelprijswinnaars Aaron Ciechanover en Harald Zur Hausen. De kandidaat van 2010, Catherine Verfaillie, is op dit moment in opspraak. De directrice van het Stamcelinstituut in Leuven zou hebben gesjoemeld met afbeeldingen uit het lab. De KU Leuven zal een onderzoek starten.

De Tefaf-hoogleraren houden hun oratie doorgaans tijdens de kunstbeurs, maar dat lukt Zitvogel niet. Ze verzorgt haar lezing van tevoren, op 18 februari. Wel zal ze tijdens de Tefaf, op 9 maart, meedoen aan het symposium Women in Science. Daar zullen ook de huidige Tefaf-hoogleraar, celbioloog Lisa Coussens, rector Rianne Letschert en haar Eindhovense collega Frank Baaijens aanschuiven. Baaijens besloot om vaste wetenschappelijke aanstellingen in eerste instantie alleen voor vrouwen open te stellen.

Nieuwe Tefaf-hoogleraar: de Parijse kankerdeskundige Laurence Zitvogel
Tefaf Zitvogel