UPDATE 2 Universiteit slachtoffer van cyberaanval

24-12-2019

MAASTRICHT. De Universiteit Maastricht is afgelopen nacht (23 op 24 december) slachtoffer geworden van een serieuze cyberaanval met het zogenoemde Clop-virus (gijzelsoftware). Hierdoor is de toegang tot veel wetenschappelijke data onmogelijk. Ook het mailsysteem ligt eruit, het Student Portal en de bibliotheek zijn offline. Hoe dit heeft kunnen gebeuren wordt nu onderzocht, zegt woordvoerder Gert van Doorn. 

Het gaat om een "heel geavanceerde en snelle aanval". Twee maanden geleden is de Universiteit van Antwerpen ook getroffen door het Clop-virus. Daar bleven de wetenschappelijke documenten en studentgegevens gespaard. De wetenschappelijke data aan de UM zijn extra beveiligd, zegt Van Doorn. Het lijkt er nu op dat de hackers niet tot die informatie zijn doorgedrongen, maar onderzoek moet dat nog bevestigen.

Criminele hackers sturen dit virus vaak mee in bijlagen bij e-mails, meestal in de vorm van Microsoft Wordbestanden. Tegen betaling zijn ze bereid de sleutel te geven die leidt naar de oplossing. Komt het slachtoffer niet over de brug, dan zouden bestanden binnen twee weken worden vernietigd. Voor zover bekend, hebben de hackers nog geen bedragen genoemd. Het gerucht dat ze drie ton aan bitcoins zouden hebben geëist, verwijst Van Doorn naar het rijk der fabelen. 

Het bedrijf EnigmaSoft claimt dat zij een anti-virusprogramma hebben - SpyHunter - dat computers tegen Clop-ransomware beschermt. Of de UM na de aanval op de Antwerpse universiteit heeft overwogen om zich te beveiligen tegen dit virus is niet bekend.

De UM heeft nog geen idee hoelang dit alles gaat duren. "We zoeken nu uit hoe dit heeft kunnen gebeuren, welke acties we moeten nemen en wat mogelijke oplossingen zijn." Het college van bestuur overweegt om aangifte te doen, zegt de woordvoerder. 

​Het feit dat de bibliotheek plat ligt is met name vervelend voor studenten die deze kerstvakantie werken aan hun scriptie en daarvoor digitale bronnen willen raadplegen.

 

 

Auteur: Riki Janssen
Categoriëen: Nieuws,
Tags: hackers,cyberaanval

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.