UPDATE 31 december 16.30 uur: Onderwijs start op 6 januari, ook herkansingen gaan door

Aantal IT-systemen op 2 januari weer in de lucht; Kamervragen over betaling ‘losgeld’

30-12-2019

MAASTRICHT. De gevolgen van de cyberaanval op de Universiteit Maastricht zijn in zoverre verholpen dat het onderwijs op 6 januari 2020 gewoon van start gaat. Dat meldt de UM in een nieuwe update op haar website. Ook de geplande herkansingen in die week gaan door omdat op 2 januari een aantal voor het onderwijs en de studenten belangrijke IT-systemen weer online kunnen gaan. Dat betreft het UM Student Portal, Blackboard, Eleum en het systeem dat toegang geeft tot de studieroosters.

Het leed is hiermee voor een deel verholpen, al is er wel sprake van een “beperktere functionaliteit”, laat woordvoerder Fons Elbersen weten. “Maar voldoende om het onderwijs en de toetsing goed te laten verlopen.” Wel moeten studenten vanaf een externe locatie, dus buiten het WiFi-netwerk van de UM, hun wachtwoorden wijzigen. De instructies staan op de website.
Het college van bestuur heeft vandaag besloten om studenten, die zich door de cyberattack niet optimaal hebben kunnen voorbereiden op hun toets, een extra herkansing te geven. Hoe en wanneer wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt. Daarnaast komt er een coulance-regeling voor studenten die op een andere wijze “aantoonbaar benadeeld zijn”, bijvoorbeeld omdat ze niet aan hun scriptie of paper konden werken omdat bronnen onbereikbaar waren. Ook hiervoor geldt: precieze regels volgen zo snel mogelijk. Inmiddels is wel al duidelijk dat vice-rector Harm Hospers de commissie die hierover zal oordelen, gaat leiden.

Intussen zijn de speculaties in de media over de hack van de UM met ransomware niet van de lucht. Zo is de vraag of de UM haar systemen niet beter had moeten beveiligen nog altijd actueel. NRC meldt dat UM-woordvoerder Elbersen gezegd zou hebben dat de beveiliging ‘voldeed’. Elbersen: “Het enige wat ik gezegd heb is dat we altijd een optimum zoeken tussen openheid en beveiliging. Wij dachten een adequaat evenwicht gevonden te hebben, maar dat blijkt dus niet het geval.”

Op vragen over mogelijke betaling van ‘losgeld’ geeft hij geen antwoord. Hij wil dus ook niet ingaan op de vraag of het vandaag gemelde herstel van bepaalde systemen louter en alleen te danken is aan het technisch vernuft van de reparatieploeg binnen de UM, of dat er toch is betaald om de ‘sleutel’ te krijgen. Experts laten in verschillende media, waaronder De Limburger, weten dat het herstel van systemen zo veel tijd kost dat in de praktijk bijna altijd wordt gekozen voor betaling aan de criminelen, hoezeer dat de getroffen instellingen ook tegen de borst stuit. Vandaag werd bekend dat VVD-Kamerleden vragen aan de minister van Onderwijs hebben gesteld over de gevolgen van de hack en over eventuele betaling door de UM.

Voorlopig is een steeds groeiende groep medewerkers nog altijd bezig om zaken zo snel mogelijk recht te breien. Naast de technici zijn dat nu ook helpdeskmedewerkers en mensen van bureaus onderwijs en van marketing en communicatie. De directeuren voeren dagelijks overleg, het college van bestuur doet dat regelmatig, ook met de decanen. De vicevoorzitter van het college, Nick Bos, voert het crisismanagementteam (CMT) aan. In totaal schat Elbersen dat zo’n vijftig à zestig mensen dagelijks in touw zijn.

Her en der wordt ook de vraag gesteld of de inbraak in een UM-gebouw in Randwijck van begin oktober, waarbij een aantal harde schijven uit computers werd ontvreemd, verband houdt met de huidige hack. Volgens Elbersen is dat uitgesloten. “Dat is voor 99 procent zeker.”
De UM heeft al herhaaldelijk haar staf en studenten opgeroepen niet te werken binnen de systemen van de UM. “Er zijn nog altijd mensen die dat doen”, zegt Elbersen, “maar zoiets kan het herstel hinderen. De mensen van de UM en Fox-IT moeten er ongestoord aan kunnen werken. En zelf heb je er ook niets aan, want als je er al in komt, dan nog kun je niets opslaan.”
 

Wammes Bos en Riki Janssen

Informatieplekken voor studenten en staf, wijziging mailadressen 

Vanaf 2 januari kunnen studenten en medewerkers informatie krijgen op de verschillende faculteiten, in de UB Binnenstad en het Studentenservicecentrum. Studenten met vragen die niet worden beantwoord door de FAQ op de UM-website, kunnen gebruik maken van [email protected]

Het callcentrum voor studenten (043-3885101) is open van donderdag 2 januari tot en met zondag 5 januari van 9.30-17.00.

Voor stafleden met vragen staan per faculteit andere mailadressen ter beschikking: 'info' (in: [email protected]) is vervangen door de afkorting van de naam van de faculteit (fhml, fasos, fpn enzovoort), servicecentra en muo.

UPDATE 31 december 16.30 uur: Onderwijs start op 6 januari, ook herkansingen gaan door
toetsenn
Examens in Mecc
Auteur: Redactie
Loraine Bodewes
Tags: hackers,cyberaanval

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.