“De UM staat als een huis in tijden van crisis”

Martin Paul tijdens nieuwjaarsspeech

07-01-2020

MAASTRICHT. Als we iets tijdens deze cyberaanval hebben gezien, zei collegevoorzitter Martin Paul, afgelopen maandag tijdens de drukbezochte nieuwjaarsborrel in het Bonnefantenmuseum, dan is het de gemeenschapszin die leeft binnen de universiteit. Sommige medewerkers hadden geen kerstvakantie, maar moesten juist lange dagen maken. “Het crisismanagementteam onder leiding van Nick Bos, IT-medewerkers, mensen van de universiteitsbibliotheek, decanen, interim-woordvoerder Fons Elbersen.” Anderen leefden mee, gaven steun en boden aan om te helpen. “Deze organisatie staat als een huis in tijden van crises. Zo kunnen we deze strijd winnen.”

Even daarvoor vertelde Paul dat hij de speech die al klaarlag, had weggegooid. Het moest vandaag immers over de cyberaanval gaan. “Wij voelden ons vlak voor kerst als in het kinderboek van Dr. Seuss: How the Grinch stole Christmas!” Opeens werd Maastricht landelijk nieuws en bleef dat tot de dag van vandaag. “Er is veel over te zeggen, maar dat doen we later, als de problemen zijn opgelost.” Hij bedankte nogmaals alle medewerkers en studenten en had nog een cadeautje: “Morgen (dinsdag 7 januari) zal de e-mail vanaf 8.00 uur in de ochtend weer werken.” Die boodschap werd onder luid gejuich ontvangen.

Daarna was het de beurt aan de vicevoorzitter van het college van bestuur, Nick Bos, om de medewerkersprijzen uit te reiken. Precies 29 medewerkers waren door hun eigen collega’s genomineerd. Een jury onder leiding van Bos koos twee winnaars uit. Als eerste kreeg Mieke Jansen, sinds 2016 hoofd van de studentenpsychologen, bloemen, een beeldje, een dinerbon van 500 euro en een oorkonde. Zij wordt door haar zestien collega’s zeer gewaardeerd, onder andere vanwege haar enthousiasme, betrokkenheid en vertrouwen.

Als tweede werd HR-adviseur Pierre Schröder in het zonnetje gezet. Zijn expertise, werkelijke interesse in mensen worden geroemd. Ook is hij een inspiratiebron voor velen, iemand die anderen aanmoedigt zich verder te ontwikkelen. Iets wat hij in zijn eigen leven ook voortdurend doet. Schröder was vereerd, maar vond dat deze prijs niet alleen voor hem was, maar voor de hele afdeling HR.

Het formele deel van de borrel werd afgesloten met de uitreiking van de duurzaamheidsprijs ter waarde van 7500 euro. Die ging naar prof. Stef Kremers en onderzoeker Nicole Stappers voor hun onderzoeksproject naar de Groene Loper in Maastricht; een grootschalige studie rondom de voormalige A2 waarin ze kijken hoe verandering van de omgeving van invloed is op de gezondheid van omwonenden.

“De UM staat als een huis in tijden van crisis”
Wachten op de speech
Medewerkersprijs voor Mieke Jansen
Medewerkersprijs voor Pierre Schröder
Prijswinnaars duurzaamheidsprijs UM Stef Kremers en Nicole Stappers