Fotoshoot in het museum met kunstfotograaf Robin de Puy

15-01-2020

“Moet ik echt wat anders aan? Ik vind mijn eigen kleren heel leuk.” Een jongen kijkt wat beteuterd naar de stapel kleding die klaarligt in het auditorium van het Bonnefantenmuseum. Je moet er iets voor over hebben om in het nieuwe kunstwerk van fotograaf Robin de Puy terecht te komen.

De Puy is door de Kunst- en Erfgoedcommissie van de Universiteit Maastricht gevraagd om een kunstwerk te maken voor het verbouwde carrégebouw op de Tapijnkazerne. Op een zonnescherm om precies te zijn. “Er is daar een glazen pui van 30 meter”, vertelt Mieke Derickx, conservator van de commissie. “Als onderdeel van de klimaatbeheersing komt daar een groot zonnescherm voor. Toen dacht ik: wow, zo’n groot grijs doek, dat is bijna als een leeg canvas. Zou het niet bijzonder zijn om daar iets mee te doen?”

Derickx koos voor De Puy omdat “diversiteit, wat het thema van het werk moest zijn, bij haar steeds terugkomt.”  “Ik begin meestal met een vorm”, zegt De Puy in het Bonnefantenmuseum. “Daarna ga ik het invullen met gezichten. Ik vind het altijd een beetje als beeldhouwen.” Voor dit werk maakt ze een reeks portretten die samen een soort levenslijn vormen. Ze zette eerder al een zwangere vrouw en een 90-jarige op de foto. Vandaag gaat ze aan de slag met studenten. Die konden zich van tevoren opgeven bij Derickx en zitten nu te wachten tot alles in orde is.

Sommigen krijgen iets anders aan. “Niet omdat wat jullie aan hebben niet mooi is”, verzekert De Puy’s assistent hen. “Het gaat om de balans op de foto.” De kaartjes bungelen er nog aan. “De kleding ziet er van achteren soms heel anders uit dan wat je op de foto ziet”, grinnikt De Puy. Logo’s mogen niet in beeld en de horloges moeten af, die vangen te veel licht.

Als iedereen klaar is, wandelt het gezelschap naar boven, waar toevallig een zaal leeg staat omdat men er een nieuwe tentoonstelling aan het opbouwen is. De foto’s zouden eigenlijk in het auditorium genomen worden, maar De Puy was bang dat er misschien een plafond in beeld zou komen. Hier is het hoger.

De groep stelt zich bij een bankje op, een paar gaan zitten. De Puy geeft precieze aanwijzingen. “Kun jij je hoofd iets meer draaien? En jij net wat verder naar voren leunen?” Na een paar foto’s wisselt ze af. “Nu allemaal naar mij kijken. Je hoeft niet te lachen, maar het mag wel. Kunnen jullie twee van plaats wisselen?”

Hierna staat er nog een shoot op het programma. Bij UM Sports zet De Puy basketballers op de foto. Het kunstwerk zelf wordt bij de ingebruikname van de carrégebouwen onthuld. Dat is op 2 maart. Er komt later, tegen de zomer, nog een feestelijke opening.

Fotoshoot in het museum met kunstfotograaf Robin de Puy
~RobindePuyJOEYROBERTS
Auteur: Cleo Freriks
Joey Roberts
Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: kunstcommissie

Reacties

Sander

Erg benieuwd naar het eindresultaat!

Eenens Axel

OK, perfekt, zeer mooi

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.