“Ik zit niet op datingsites, ik ben niet zoekende, en nee, ik zit ook niet op de caravan van All You Need is Love te wachten”

Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder

16-01-2020

Naam: Hanneke Ramakers (1980, Heerlen) * In het dagelijks leven: centrale controller/mede-coördinator verbetertraject Future Finance/penningmeester Stichting Observant * Woonplaats: Eijsden * Burgerlijke staat: single

Dit jaar word ik 40.  Ja, dat is wel een pijnpunt. Er doemen opeens onverwachte vragen op. Ik had bijvoorbeeld nooit een kinderwens, maar nu denk ik: wil ik ze toch? En dan het getal veertig, dat roept bij mij allerlei burgerlijke associaties op: getrouwd, kinderen, een postzegelverzameling en op zondagmiddag naar de (schoon-)ouders. Dat heb ik allemaal niet. De vraag is: had ik dit moeten willen? Ik voel me geen veertig, eerder 28. [Grinnikt] Of ben ik nu heel optimistisch? Ja, eigenlijk heb ik nog steeds het gevoel dat de wereld aan mijn voeten ligt. Bovendien prijs ik me gelukkig dat ik veertig mag worden. Dat is niet iedereen gegund.

Heb je ergens spijt van? John Lennon schreef ooit ‘Life is what happens to you while you’re busy making other plans’. Die uitspraak is ook op mij van toepassing. Een aantal jaren geleden zei ik mijn vaste baan op als docent Internal Control/Bedrijfseconomie aan de Zuyd Hogeschool. Op diezelfde dag kreeg ik de sleutel van mijn huis. Ik nam een risico, ik had geen vaste baan meer maar wel een hypotheek. Maar ik was toe aan iets anders, ik wilde niet in het onderwijs blijven hangen, was bezig met de opleiding tot register-controller. Ik kon het financieel een tijdje uitzingen, ik zorg altijd voor een spaarpot zodat ik onafhankelijk blijf, ook van het werk.

Hanneke in vier karaktertrekken: onafhankelijk zijn vind ik heel belangrijk. Ik kan niet tegen onrecht. Ik heb een groot rechtvaardigheidsgevoel. Verder kan ik goed relativeren en zal ik niet snel bij de pakken gaan neerzitten. [Lacht] Ik kan ook zeuren hoor, maar ik blijf niet snel hangen in een situatie waarin ik me niet prettig voel.

Wat is het moeilijkste aan de liefde? Mijn drang naar onafhankelijkheid kan mannen afschrikken. Het is niet dat ik per se mijn eigen gang wil gaan, maar het idee dat er een verhuiswagen komt voorrijden met een grote treinverzameling voor op zolder, dat is een schrikbeeld. Nu beslis ik zelf hoe laat ik thuis kom, of ik nieuwe schoenen koop, op reis ga, enzovoort. Naarmate je ouder wordt, is het lastiger om die vrijheid op te geven. Daar komt nog bij dat mensen van mijn leeftijd al het nodige hebben meegemaakt en een rugzakje hebben. En natuurlijk er komt ook wat bindingsangst bij kijken. Tel daarbij op dat ik liever de kat uit de boom kijk en - ik ben niet voor niets controller - graag grip op de situatie houd. Ik zit niet op datingsites, ik ben niet zoekende, en nee, ik zit ook niet op de caravan van All You Need is Love te wachten. Ik zal hem tegen het lijf moeten lopen. Spontaan.

De Formule 1 is geen sport. Jawel, die mannen hebben een ijzeren conditie. Ze zetten iedere race weer hun leven op het spel. Het balanceren tussen heldendom en dood. Ik heb een voorliefde voor de Formule 1, al heel lang, ik denk dat het door mijn broer komt. Hij is vijf jaar ouder, hij wilde eigenlijk geen zusje en behandelde mij daarom als zijn surrogaatbroertje. Je kunt me allerlei technische vragen stellen over de racewagens, daar heb ik een antwoord op. Ik heb Ayrton Senna nog bewust meegemaakt. Hij is in 1994 verongelukt. Ik volg de races. Als ik weet dat ze om 7.00 uur in de ochtend van start gaan in Australië, dan zit ik voor de buis.

Wat wilde je vroeger worden? Luchtverkeersleider. Dat leek me fascinerend. Ik hou van vliegen, ik vind het een magisch moment als de motoren op volle kracht aan gaan, het vliegtuig snelheid maakt en de lucht in gaat. Het is een heel serieus beroep, een fout kan fataal zijn. Die verantwoordelijkheid trok me aan. Net als de wisselende diensten. Maar op mijn zeventiende hoorde ik dat ik met mijn brilsterkte niet in aanmerking kwam. Toen heb ik de eerste twee woorden van Air Traffic controller afgehaald en werd ik controller. Maar niet zo eentje die de hele dag achter de excell-sheets zit. Daar word ik niet vrolijk van. Mijn vak is veel meer dan alleen cijfers verwerken. Communicatie is enorm belangrijk. We hebben veel overleg met collega’s, geven uitleg over de begroting aan onder andere de universiteitsraad. Niets zo leuk als op een eenvoudige manier vertellen waar het om draait en dat iedereen het dan begrijpt.

Vaders- of moederskindje? Ik ben de jongste van de drie. Ik trok naar mijn vader, je weet als kind al snel bij wie je het meeste voor elkaar krijgt. Pa is een rustige, lieve man die bij de NS werkte als planner. Wij konden vrij reizen door de hele Benelux. Vaak ging ik met hem naar Amsterdam, Rotterdam. Mijn moeder was coupeuse die na haar huwelijk moest stoppen met werken. Ze heeft wel alle trouwjurken in de familie gemaakt, heel knap. Dat talent heb ik niet geërfd. Ik heb wel haar opgewektheid, rust en relativeringsvermogen. Van mijn vader heb ik de droge humor. Al moet je ons wat langer kennen, dan komen we los.

Over vijf jaar … Wil ik Japan hebben bezocht. Ik ben heel benieuwd naar die cultuur, lijkt me fascinerend. Ik verwacht dat je daar de beste sushi kunt krijgen. Ik zou daar zelfs de gevaarlijke kogelvis durven eten.  Ik reis graag, ik ben een paar keer in Zuid-Afrika geweest. Een prachtig land, met mooie natuur, heel westers georiënteerd, maar ook met grote tegenstellingen tussen arm en rijk, wit en zwart. Ik reis altijd met mijn zus en zwager. Een keer waren we in de middle of nowhere in Zuid-Afrika, we logeerden op een boerderij van een Afrikaner en opeens was de Apartheid weer dichtbij. De zwarten waren de bedienden en de boer sprak als een ouderwetse kolonisator. Dan schrik je.

“Ik zit niet op datingsites, ik ben niet zoekende, en nee, ik zit ook niet op de caravan van All You Need is Love te wachten”
~Zing bid fotoJOEYROBERTS