Eén miljoen euro extra per jaar voor FSE

UM nu toegang tot deeltjesversneller CERN

22-01-2020

MAASTRICHT. De Universiteit Maastricht heeft officieel toegang gekregen tot de experimenten met de deeltjesversneller van CERN, de Europese organisatie voor nucleair onderzoek. Daar, ten westen van Genève, kunnen Maastrichtenaren vanaf nu uitgebreid onderzoek doen.

Daarvoor heeft de Faculteit Science and Engineering (FSE) een nieuwe onderzoeksgroep en de leerstoel collider physics in het leven geroepen. Die zal worden bezet door de Limburger Marcel Merk, die de helft van de tijd aan de UM werkt en de andere helft bij zijn huidige werkgever Nikhef, het nationale instituut voor subatomaire fysica.

De onderzoeksgroep wil op zoek naar nieuwe, fundamentele kwantumdeeltjes, aldus het persbericht op de UM-site. Bovendien wordt er onderzocht of nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie en de supercomputer van nut zijn bij de dataverwerking van de experimenten van CERN.

De leerstoel is betaald met het extra geld dat de minister van Onderwijs heeft gereserveerd voor de versterking van de sector bèta en techniek, zegt decaan Thomas Cleij. “Dat levert de faculteit vanaf nu een miljoen euro extra per jaar op. Dit staat overigens geheel los van de herverdeling van geld, zoals de commissie Van Rijn die voorstelde.”

In de loop van 2020 zal FSE nog minimaal drie leerstoelen instellen. Twee op het vlak van informatica en een voor scheikunde.

 

 

 

 

 

Auteur: Redactie
Categoriëen: Nieuws,
Tags: fse,merk,cern,deeltjesversneller

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.