“Vrienden van mij moesten wel lachen toen ik naar Fasos ging. Die denken dat je daar wordt opgeleid tot marxist.”

Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder

28-01-2020

Naam: Guiseppe Noteborn (1993, Maastricht) * In het dagelijks leven: masterstudent politiek en samenleving * Burgerlijke staat: relatie met Sandy * Woonplaats: Maastricht

Mijn wortels liggen in: Mensen denken vanwege mijn voornaam dat ik Italiaans ben. Het is een Franse verbastering van het Italiaanse Giuseppe. Ik ben geboren in Maastricht, opgegroeid in Mheer (bij Margraten) en later verhuisd naar Spaubeek en Geleen. Ik voel me een echte Zuid-Limburger. Mijn moeder is namengek en vond Guiseppe mooi. Mijn broertje en zusje heten Guliver en Galiëne.

Mijn goede voornemens voor 2020: Ik heb niet bewust goede voornemens gemaakt, maar ik zou graag wat meer vooruitwerken voor mijn studie. Ik heb slechts acht contacturen, maar het is heel veel leeswerk. Vaak schuif ik opdrachten vooruit en maak ik ze de avond voor de deadline. Veel tijd gaat naar de politiek. Ik ben burgerraadslid voor de VVD in Maastricht en zit in het algemeen bestuur van het Waterschap Limburg. Daarnaast werk ik tien tot vijftien uur per week als verzekeringsadviseur. Geweldig werk, je komt bij zo veel verschillende soorten mensen over de vloer. Ik adviseer ze bijvoorbeeld over welke inboedelverzekering ze het best kunnen nemen. Een duurdere die de hele televisie vergoedt als ‘ie kapot gaat, of een goedkope die voor de vorm 50 euro uitkeert.

Er hangt een poster van Mark Rutte boven mijn bed. Nee, ik heb geen posters hangen. Ik vind hem een goede premier, ik denk dat er op dit moment niemand is die het beter zou kunnen. Met landelijke politiek ben niet heel erg bezig. De hoofdlijnen houd ik wel bij. Ik vind politiek op lokaal niveau veel interessanter. Op mijn zestiende ben ik lid geworden van D66, maar die vond ik te zweverig, niet de juiste partij. Na een half jaar ben ik naar de VVD geswitcht en daar ga ik niet meer weg. Het mooie aan die partij vind ik het rechtvaardigheidsgevoel. Alle mensen moeten dezelfde basis krijgen, een dak boven hun hoofd, de kans om te gaan studeren, maar ik vind het heel eerlijk dat mensen er daarna zelf iets van moeten maken, dat ze zelf verantwoordelijk zijn.

Mijn belangrijkste bezit. Mijn oude BMW cabrio uit ’91. Mijn ouders hebben ‘m in 1999 gekocht en ik heb goede herinneringen aan die tijd. Toen mijn ouders nog samen waren gingen we er op zondag regelmatig mee toeren. Ik heb hem van mijn vader overgenomen op mijn achttiende. Ik ga er nu vaker met mijn vriendin of vrienden mee op pad. Naar de markt in Aubel bijvoorbeeld, echte Franse kaas halen en een flesje wijn. Genieten! 

Welk nummer staat bovenaan in je Spotify-lijst? Ik luister veel 70’s, 80’s en 90’s. ‘Take on me’ van a-ha of ‘The riddle’ van Nik Kershaw bijvoorbeeld. Ik heb een beetje een ouderwetse smaak. Ik ben vrij gemakkelijk met muziek. Als het maar geen rap is.

De beste eigenschap van mijn vriendin: Ze is heel lief. Als ik het erg druk heb, zorgt zij dat het eten klaar is als ik thuiskom. Ze steunt me in de dingen die ik doe. Ik heb haar 3,5 jaar geleden leren kennen in de Alla tijdens een kroegentocht van het International Student Network (ISN). De dag daarna hebben we wat afgesproken en sindsdien zijn we samen. 

Er is linkse indoctrinatie op mijn universiteit. Vrienden van mij moesten wel lachen toen ik naar Fasos ging. Die denken dat je daar wordt opgeleid tot marxist. Soms ben ik inderdaad de enige in een onderwijsgroep aan de rechterkant van het spectrum, maar ik denk juist dat dat een voordeel is. Ik word meer uitgedaagd dan de rest. Ik heb niet het idee dat we alleen maar ‘linkse’ literatuur moeten lezen, mijn kant wordt ook belicht.  

Ik bedank mijn ouders voor: Ik denk dat ik mijn moeder heel erg moet bedanken voor hoe goed ze altijd voor ons heeft gezorgd. Na de scheiding heeft zij het merendeel van de zorg op zich genomen. Met mijn vader kan ik goed sparren over ideeën die ik heb. Hij denkt met me mee. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 14 was, maar ik weet er niet meer heel veel van. Ik heb er geen last van gehad. Met beiden heb ik een goede relatie. 

Waar heb je spijt van? Ik ben vrij veel gepest op de basisschool. In die tijd was ik al veel bezig met geschiedenis, de wereld, terwijl anderen computerspelletjes speelden. Ik was een buitenbeentje. Op de middelbare school begon ik pas echt voor mezelf op te komen. Ik werd verbaal sterker en ging simpelweg minder geven om wat anderen dachten. Ik heb er weleens spijt van dat ik dat niet eerder heb gedaan.

Bid je weleens? Nooit. Officieel ben ik rooms-katholiek: ik ben gedoopt en heb de communie gedaan, maar ik heb niets met de kerk. Ik geloof wel dat er iets is, leven is niet vanzelf ontstaan, maar ik denk eerder dat dat iets wetenschappelijks is dan een god. Religies verbieden vaak dingen, daar heb ik niets mee. Daar ben ik veel te liberaal voor. Vrijheid van godsdienst vind ik wel belangrijk, iedereen moet kunnen geloven wat hij of zij wil. 

Ik ben het gelukkigst als ik... Eigenlijk ben ik dat op twee soorten momenten. Als ik iets bereik waar ik hard mijn best voor gedaan heb. Bijvoorbeeld mijn benoeming als burgerraadslid of mijn positie bij het waterschap. Daar ben ik echt volksvertegenwoordiger, dat geeft heel veel energie. Het andere moment is als ik vrij heb. Als ik met mijn vriendin in de auto naar Frankrijk zit bijvoorbeeld. Op de bonnefooi, dat is het leukst. Ergens slapen in een hotel, relaxen aan het zwembad. Genieten!

Keukenprins? Mijn vriendin is een keukenprinses, zij kookt meestal. Ik vind het leuk om af en toe te bakken, appelbeignets bijvoorbeeld, en maak soms Maastrichts zuurvlees. Als je het zelf maakt, is het beter dan in een frituur. Ook kook ik soms de courgettesoep die mijn moeder altijd maakte voor kerst. De lekkerste soep die er is. 

“Vrienden van mij moesten wel lachen toen ik naar Fasos ging. Die denken dat je daar wordt opgeleid tot marxist.”
ZingBid JOEY ROBERTS.19