Update 2 UM: niet reizen naar Chinese regio Hubei

Naar rest van China reizen? Alleen als het noodzakelijk is

31-01-2020

MAASTRICHT. De Universiteit Maastricht raadt haar studenten en onderzoekers af naar de regio Hubei met daarin de 'besmette' stad Wuhan af te reizen vanwege de uitbraak van het coronavirus. 

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft de uitbraak van het nieuwe coronavirus bestempeld tot internationale noodsituatie. Bovendien heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor China aangescherpt. Reizigers wordt afgeraden naar de Chinese provincie Hubei te gaan. Reizen naar de rest van China, inclusief Hong Kong, moeten alleen worden gemaakt als het noodzakelijk is.   

Het college van bestuur van de Universiteit Maastricht neemt dit advies over. "De UM monitort de situatie nauwlettend en zal, als daar aanleiding toe is, maatregelen treffen en gerichte adviezen geven aan studenten en medewerkers die op dit moment in China verblijven of op korte termijn naar China vertrekken voor studie, werk of onderzoek", staat er in de verklaring. Daarin is ook een FAQ met meestgestelde vragen opgenomen.

De vakantieperiode in China, door Chinees Nieuwjaar, is voorlopig verlengd. Scholen, overheidsorganisaties en universiteiten gaan langer op slot om de virusuitbraak zoveel mogelijk onder controle te krijgen.

Dit betekent dat het uitwisselingsprogramma van studenten van de Maastrichtse School of Business and Economics (SBE) aan Chinese gastuniversiteiten wordt uitgesteld. Twee van hen stappen daardoor later op het vliegtuig naar Shenzhen, vertelt Lyan Ploumen, directeur International Relations van de SBE. Hen is door de ontvangende universiteit met klem gevraagd niet vóór de start van het semester – uitgesteld naar 17 februari of later – te arriveren. Zij worden zelfs niet eerder toegelaten op de campus.
De Nederlandse KLM schort na dit weekend alle vluchten naar China op, in elk geval tot volgende week zondag. De Duitse Lufthansa is al gestopt met vliegen naar het Aziatische land. 

Zes SBE-studenten verblijven momenteel in Azië, zich voorbereidend op hun studie in China, vertelt Ploumen. Vier reizen binnenkort door naar Shanghai, één naar Hong Kong en één naar Shenzhen. Ook hun uitwisselingsprogramma zal later van start gaan. Alle gastuniversiteiten liggen ver van Wuhan, het epicentrum van de virusuitbraak. Ploumen en haar collega’s houden de situatie “nauwlettend” in de gaten. Ze wil de toestand zeker niet bagatelliseren, maar vindt wel dat we realistisch moeten zijn. “Als er in Helsinki een epidemie uitbreekt, gaat in Lissabon ook niet alles op slot. Want om zulke afstanden gaat het.”

Voor de Universiteit Maastricht heeft het probleem meerdere kanten. Ten eerste is er de zorg over de eigen studenten die stage lopen of studeren in China (het is onduidelijk hoeveel het er zijn bij andere faculteiten). Daarnaast ontvangt de UM uitwisselingsstudenten. Dertig Chinezen komen er deze week naar de SBE. Maar niet uit de provincie Hubei, zegt Ploumen. Wat gaandeweg duidelijk wordt: familiebezoekjes aan de ‘besmette’ stad Wuhan vanwege het Chinese Nieuwjaar gooien roet in het eten. Twee studenten (een studeert er in Beijing, een ander in Auckland, Nieuw-Zeeland) mogen Wuhan niet verlaten en hebben zich inmiddels afgemeld bij Ploumen.

De UM telt 114 Chinese promovendi, 175 reguliere Chinese bachelor- en masterstudenten en 153 'niet reguliere' (uitwisselingsstudenten, contracten, foundationprogramma). Volgens de UM-woordvoerder was niemand de afgelopen tijd in Wuhan of de provincie Hubei.

Wie net in China is geweest en zich ziek voelt, schrijft het Maastrichtse college van bestuur in de verklaring, moet thuisblijven en "onmiddelijk contact opnemen met de huisarts". 

Update 2 UM: niet reizen naar Chinese regio Hubei
reisadvies
Auteur: Wendy Degens
Nederlandwereldwijd.nl/ ministerie BuZa
Tags: SBE,wuhan,china,coronavirus,uitwisseling,virus

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.