Rectrix dixit

Medewerkerscolumn

04-02-2020

Op 6 september 2016 verscheen mijn column ‘Rectrix in motu’ in Observant. Het was de week waarin aftredend Rector Luc Soete zijn opvolgster, Rianne Letschert, de ambtsketting omhing. Ik schreef over mijn hoop en vertrouwen dat Rianne het verschil zou gaan maken: zij zou de angels uit de organisatie trekken en lucht en ruimte creëren. En zo geschiedde.

Vrijdag 31 januari sprak Rianne ter gelegenheid van de 44verjaardag van deze universiteit over het thema ‘academisch leiderschap’. Dat is op zich niks bijzonders. We herinneren ons de Krauthammer-pogingen om van onze academische staf en niet-wetenschappelijke managers begenadigde leiders te maken. 

Wat Riannes toespraak uitzonderlijk maakte, was haar ongezouten en eerlijke constatering dat sommige mensen excellente onderzoekers of experts kunnen zijn, maar dat een rol als motiverend en inspirerend leider niet voor hen is weggelegd. Daar kan geen management-trainer nog chocola van maken: het is niks en het wordt niks. Alleen iemand als Rianne kan zoiets op een respectvolle manier zeggen. 

Ieder zijn kwaliteiten, daar is niks mis mee. Tenzij zo’n wetenschapper of expert toch in een leiderschapsrol terechtkomt, als vakgroepsvoorzitter, directeur, teamleider of anderszins. Dan wordt leiden al snel lijden voor zowel de baas als zijn ondergeschikte. 

Rianne heeft hiermee een angel als een boomstam te pakken. Ik loop al heel wat jaren in deze organisatie rond en zou avonden kunnen vullen met anekdotes, maar zeker ook met drama’s als gevolg van (academisch) leiderschap.

Ruimte en erkenning voor ieders talent, dat was feitelijk de boodschap van de diesrede. Waardéér die wetenschapper die zich als een vis in het water voelt als zij onderwijs geeft en accepteer dat dat ten koste kan gaan van publicaties. Prijs de medewerker die tijd en energie aan ‘social impact’ wil besteden. Breek de ivoren toren open en laat de wereld meebeleven wat een universiteit is en doet.

Rianne, zoals jezelf al zei, het hardop benoemen is de eerste stap. Nu komt het aan op je persistentie en overtuigingskracht. En laten die eigenschappen nou precies jouw kwaliteiten zijn! Dus, ik maak me geen zorgen: Rianne dixit, Rianne in motu.

Ellen Krijnen

Rectrix dixit
EllenKrijnen