“Hoe groter hoe beter”

(on)gewoon

05-02-2020

Anna Yeo (20, Britse), uitwisselingsstudent bij UCM, beschrijft haar stijl als “veel verschillende patronen en kleuren”.

Charity shops
“Mijn kledingstijl past bij mijn persoonlijkheid: levendig en een beetje raar. Maar op een goede manier. Ik koop alles tweedehands, behalve mijn ondergoed, haha. Dat is beter voor het milieu, maar ook veel leuker. In het Verenigd Koninkrijk ging ik altijd naar charity shops. Mensen kunnen daar hun oude kleding naartoe brengen en de opbrengst gaat naar een goed doel. Alles is gesorteerd op kleur en midden in de winkel staan kratten met hopen kleren. Daar vind ik de leukste en meest aparte dingen. Veel vintage, want er is veel kleding van mensen die zijn overleden bijvoorbeeld. Spullen uit zulke winkels zijn vaak goedkoper dan in ‘normale’ winkels, ook dat is onderdeel van het zoek- en jaagspel.”

Zelfvertrouwen
“Tot mijn zeventiende had ik niet de moed om te dragen wat ik wilde. Ik kleedde me zó saai. Op een dag dacht ik ‘fuck it, ik doe het gewoon’. De meest verschillende kleuren en patronen draag ik door elkaar. Het maakt me niks uit als het niet matcht. Draag het gewoon, het werkt wel. Ik krijg er juist meer zelfvertrouwen van. Ik voel me meer een individu, niet langer iemand die opgaat in de menigte.”

Naaktstrand
“Sieraden zijn het favoriete deel van mijn outfit. Voor ringen geldt: hoe groter hoe beter. Achter de meeste ringen zit een verhaal. Deze heb ik gekocht tijdens een reis naar Kroatië met een vriendin, waar we voor de eerste keer naar een naaktstrand gingen. Heel ongemakkelijk in het begin, maar bevrijdend. Mijn armbanden zijn veelal van kristal; thuis in Bristol had ik een kristal-fase. Om me te beschermen of voor geluk. Tijdens de examens vorig jaar droeg ik ze bijvoorbeeld; die zijn goed gegaan.”

Rok of jurk?
“Deze jurk is eigenlijk een lange rok, maar ik draag hem op deze manier zodat je de tattoos op mijn benen kunt zien. Ik heb vijf tattoos in totaal, waarvan twee op mijn benen. Een vriendin heeft die twee met de hand erin gepord. Dat maakt het persoonlijk en geeft het voor mij betekenis. Ik vind het mooi hoe de inkt er in mijn huid uitziet. Uiteindelijk wil ik helemaal bedekt zijn.”

Haar
“Ik heb altijd lang krulhaar gehad, maar toen ik naar Maastricht kwam wilde ik iets anders. Vrij impulsief ben ik begonnen met knippen. Dat werd niets. Met de baardtrimmer van een huisgenoot heb ik alles eraf geschoren. De voorkant verf ik steeds een andere kleur: wit, lila, blauw en nu donkerpaars. Ik heb er geen spijt van, maar ga het wel weer laten groeien. Zonder te verven; ik wil dat het gezond terug groeit. Ik zie op tegen die fase tussen kort en lang in, waarin je eigenlijk niets met je haar kunt. Misschien ga ik dan wel gekke pruiken of leuke hoedjes dragen.”

“Hoe groter hoe beter”
stijlserie3.20