Crashcourse Vrow Wielemösj

06-02-2020

MAASTRICHT. Het is dinsdagmiddag, in het halletje van de wc’s bij het Student Service Centre (SSC) wordt de laatste hand gelegd aan de kleding van Vrow Wielemösj, de patrones van het Maastrichtse studentencarnaval. Tijdens de onthulling van de twee meter hoge pop komende donderdagmiddag (6 februari) in het SSC, krijgt een van de grote Maastrichtse studentenverenigingen de taak om zich de komende carnaval over haar te ontfermen.

“Vrow Wielemösj is ooit bedacht in de jaren tachtig”, vertelt Benedict Persoon van carnavalsvereniging De Tempeleers. Er volgt een crashcourse carnaval: “In die tijd kwam de universiteit naar Maastricht en Vrow Wielemösj was een goede manier om studenten bij het Maastrichtse carnaval te betrekken.”

“Net als nu kreeg een van de Maastrichtse studentenverenigingen de taak om de patrones te beschermen”, zegt Persoon. Destijds moest Vrow Wielemösj ergens in Maastricht op een zichtbare plaats staan. “Ze heeft zelfs een keer bovenop de Sint Jan gestaan.” Andere verenigingen moesten haar stelen, dat was het spel. Lukte dat, dan kon er terug geruild worden voor een vat bier.

Dat laatste mag niet meer van de universiteit, de pop blijft nu de hele carnavalsperiode in het SSC staan. Op twee momenten na: “Ze gaat met de studentenvereniging die haar beschermt mee in de optocht en ik neem haar een keer mee naar de Hotelschool voor een carnavalslunch.” Dat gaat niet altijd van een leien dakje, lacht Persoon. “Toen ik haar vorig jaar kwam ophalen, stond Saurus hier op me te wachten, zij waren verantwoordelijk voor Vrow Wielemösj. Ze mocht niet mee. Ik heb haar pas mogen lenen toen ik hun koffie betaalde.”

Persoon zet een stapje dichterbij en fluistert: “De pop moet blijven staan, maar afgelopen jaar is haar sjaal gestolen door Circumflex. Zij hadden nog een oude rekening te vereffenen met Saurus. Het mag eigenlijk niet, maar stiekem hoop ik dat zoiets dit jaar weer gebeurt.”

Crashcourse Vrow Wielemösj
Vrow Wielemosj.20