Idealen studeer je in Maastricht

Medewerkerscolumn

12-02-2020

Het curriculum van de opleiding Nederlands recht gaat op de schop. De studentenaantallen lopen terug en omdat dat demografisch gezien goed te verklaren is, gaat men proberen studenten weg te snoepen van andere faculteiten.  Dan moet je natuurlijk met iets komen wat niet eerder is bedacht. 

Onderzoeken hebben feilloos uitgewezen waarom rechtenstudenten die niet pal naast de faculteit wonen, wel of niet naar Maastricht komen. Ze komen niet voor de stad (dat is dom, maar studenten zijn nu eenmaal dom), ze komen niet omdat de faculteit zo'n goede reputatie heeft (maar ook geen slechte, het is hier het carnaval der kleurloosheid), ze komen niet voor het onderwijssysteem (dat blijkt integendeel alleen maar af te schrikken) en ze komen wel voor het kleinschalige onderwijs (dat zeggen ze althans, want in werkelijkheid geven veel studenten de voorkeur aan het stellen van vragen via de e-mail). Hoe wordt daarop ingespeeld?

Heel onhandig wordt het voorgesteld alsof alles anders is dan vroeger. Dat is niet zo. Er verandert in feite niet veel behalve dan dat de verschillende vakken dezelfde casus moeten gebruiken. Er lopen natuurlijk een paar hardliners rond die na een rituele boekverbranding alle onderwijsmateriaal willen vervangen door afstompende kennisclips, maar die lijken voorlopig het onderspit te gaan delven. Gelukkig maar, want hoe minder vernieuwing, hoe groter de kans dat studenten blijven komen. Het daarnaast benadrukken dat we in nog kleinere groepjes gaan werken van maar vijf studenten heeft wellicht succes. 

De bedenkers hebben zich ook verdiept in de psychologische studies die de ziel van de millennial proberen te doorgronden. Daarin hebben ze gelezen dat millennials idealisten zijn. De slogan waarmee het nieuwe programma wordt gepresenteerd is daarom geworden Idealen studeer je in Maastricht. Het lijkt een ernstig misverstand te zijn. De idealen van de millennials zijn de hoge verwachtingen die ze van zichzelf hebben en dat zijn verwachtingen die zich op geen enkele manier door de harde werkelijkheid laten corrigeren. Het is het type studenten zonder armen dat toch Wimbledon wil winnen en vervolgens eist dat de regels worden aangepast. Dat soort studenten is niet op zoek naar een opleiding met een nieuwe opzet die de toekomst alleen maar nog onzekerder maakt. 

Het kan nog erger. Straks komen er nog studenten die écht idealen hebben. In de rechtenstudie kun je die niet gebruiken. Het mooiste voorbeeld is de advocaat Robespierre. In zijn beginjaren was hij een fervent tegenstander van de doodstraf en werd hij de Onomkoopbare genoemd. We weten allemaal hoe het verder is gegaan.             

Fokke Fernhout, universitair hoofddocent aan de rechtenfaculteit

Idealen studeer je in Maastricht
Fokke
Auteur: Redactie
Tags: fokke,medewerkerscolumn,column,columns

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.