De wereld verbeteren met documentaires

UM-onderzoekers mengen zich in discussies tijdens filmfestival

12-02-2020

MAASTRICHT. Hoe zou de toekomst eruitzien in 2040, als we de huidige problemen zouden aanpakken met de beste oplossingen die we nu tot onze beschikking hebben? Als we ze in rap tempo mainstream zouden maken? Het zijn vragen uit de documentaire 2040van de Australische filmer Damon Gameau. De film is opgezet als een brief aan zijn 4-jarige dochter. Wat voor wereld gaat zij tegemoet? Hoopvol reist Gameau de wereld af op zoek naar veelbelovende oplossingen.

Het is een van drie documentaires die worden vertoond op het Dutch Global Health Film Festival, dat komend weekend in vijf studentensteden waaronder Maastricht wordt georganiseerd. En wel door de Nederlandse Vereniging voor Tropische Geneeskunde en Internationale Gezondheidszorg (NVTG). Die bestaat uit artsen, wetenschappers, docenten, beleidsmakers, die zich inzetten voor global health en wetenschappelijk onderzoek en onderwijs op dat vlak.

Na elke documentaire volgt een discussie met experts; in Maastricht zijn dat veelal (voormalige) UM-onderzoekers, onder wie duurzaamheidshoogleraar Pim Martens en Serdar Türkeli, onderzoeker bij UNU/Merit.

Het festival, dat per film verwijst naar de bijbehorende duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s), heeft een licht-activistische inslag, zegt Esther Jurgens, beleidsadviseur bij de NVTG. Al worden bezoekers niet aangezet om zich aan bomen te ketenen, maar om na te denken. “De thema’s liggen in het verlengde van de Maastrichtse master Global Health”, zegt Jurgens, die als tutor en coördinator aan die opleiding verbonden is. “Ook de bachelor Global Studies, die in september start, sluit nauw aan.”

In navolging van eenzelfde filmfestival in Londen overweegt de NVTG om bijeenkomsten voor journalisten en wetenschappers op poten te zetten. Hoe belicht je dit soort grote thema’s in een krant? En: hoe kun je als academicus je resultaten breder voor het voet licht brengen? Misschien via films, of brochures?

De andere twee documentaires gaan over de diabetesepidemie in Mexico (El Susto), in het bijzonder over de strijd van activisten tegen de frisdrankindustrie. De derde film (Meet the Millennials) laat jongeren in Azië aan het woord over een toekomst waarin robottechnologie en DNA-manipulatie niet meer weg te denken zijn

Dutch Global Health Film Festival vindt komende zaterdag (10.30-18.00 uur) plaats in Lumière Cinema; entree 29,50, voor studenten 27,50

De wereld verbeteren met documentaires
filmfestival 2040