Internationale Vrouwendag: over veel meer dan alleen vrouwenrechten

8 maart op het Vrijthof

09-03-2020

MAASTRICHT. “Whatever we wear, wherever we go, yes means yes and no means no.” “Hey-hey, ho-ho, homophobia has got to go.” Het is zondagmiddag 8 maart, Internationale Vrouwendag. Op het Vrijthof heeft zich inmiddels een flinke groep mensen verzameld. Aan de ijzeren leuning van de muziekkiosk hangt een vlag met de tekst “women of the world unite!”. Als net na tweeën de eerste toespraak begint, staan er enkele honderden demonstranten aandachtig te luisteren. De toespraken zijn in het Engels, vooral gericht op de groep jonge studenten die vaak geen Nederlands spreken. Toch hebben ook enkele ouders met jonge kinderen en oudere dames en heren zich niet laten tegenhouden door het slechte weer.

Uit al die verhalen blijkt dat deze International Women’s Day March niet alleen over vrouwenrechten gaat. De toespraken weiden onder meer uit over Poolse anti-abortuswetten, de acceptatie van transgenders die vaak ver te zoeken is, gerechtigheid voor slachtoffers van seksueel misbruik en geweld, zowel binnen- als buitenshuis. Na iedere toespraak worden er een paar leuzen geroepen, die de demonstranten met evenveel enthousiasme herhalen. “What do we want? Climate justice! When do we want it? Now!

“We lopen deze mars voor een samenleving waarin iedereen geïntegreerd is, ongeacht zaken als religie of seksuele oriëntatie,” zegt Murren Meers, lid van het Unicef Student Team. Studente Vera Tschirsch vertelt dat er, naast het vrouwelijk deel van de bevolking, een veelvoud aan individuen is dat gediscrimineerd of onderdrukt wordt, en wel om tal van redenen. “Intersectionaliteit,” noemt ze het, “het is meer dan feminisme alleen.”

Dat het niet alleen om vrouwenrechten gaat, blijkt ook als de groep demonstranten even later aan de mars begint. Een groot deel houdt protestborden, spandoeken en zogenoemde ‘pride-vlaggen' omhoog. Terwijl een jongeman een bord draagt met daarop de tekst “women rule”, vraagt een koppel aandacht voor de moord op vrouwen in Mexico. Niet veel verderop attendeert een groepje jongeren omstanders op de onderdrukking door het patriarchaat en uitbuiting door kapitalisme. Kan een mars nog inclusiever zijn?

Sophie Pieters

Internationale Vrouwendag: over veel meer dan alleen vrouwenrechten
vrouwendag.jpeg
vrouwendag2.jpeg
vrouwendag3.jpeg
vrouwendag4.jpeg