MUMC blaast evenementen af; geen co’s meer op OK

10-03-2020

MAASTRICHT. Terwijl de Universiteit Maastricht voorlopig nog geen onderwijs, examens of evenementen afblaast vanwege het coronavirus, zet het MUMC een tandje bij door tot 1 april alle bijeenkomsten of recepties af te gelasten. Ook mogen studenten die coschappen lopen voorlopig niet op de OK. Ze krijgen daarnaast geen andere taken meer waarbij mondkapjes vereist zijn. Dit vanwege de schaarste aan beschermingsmaterialen.

Er is wel alvast een lijst opgesteld van evenementen die de komende tijd aan de universiteit plaatsvinden en waar meer dan vijftig personen worden verwacht. “Preventief”, zegt Nick Bos, vicevoorzitter van het college van bestuur en hoofd van het crisismanagementteam, zodat snel kan worden ingegrepen als het mis dreigt te gaan met het coronavirus. Maar voorlopig gaat alles nog door. Tegelijkertijd krijgen organisaties zo vaak te maken met afmeldingen van sprekers en bezoekers dat ze soms zelf besluiten tot uitstel.

Zoals het symposium Women in Science van onderzoekinstituut GROW, over genderongelijkheid in de wetenschap, dat afgelopen maandag zou plaatsvinden in Maastricht. Aanleiding was de afmelding van Tefaf-hoogleraar Laurence Zitvogel en haar voorganger Lisa Coussens. Beide vrouwen, uit Frankrijk en de Verenigde Staten, lieten verstek gaan vanwege een negatief reisadvies. Ook flink wat bezoekers hadden zich afgemeld. Onder hen veel MUMC-medewerkers, aldus GROW, die gehoor gaven aan de oproep van het ziekenhuis om bijeenkomsten te mijden. Het symposium staat nu gepland voor begin 2021. Ook de conferentie ‘Meertaligheid op laaggeschoolde werkplekken in grensregio’s’ van donderdag 12 maart, georganiseerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek en ITEM (Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility), wordt verplaatst. Een van de organisatoren, promovendus Daan Hovens: “Je kunt beter zelf op tijd de annulering aankondigen dan dat je één dag van tevoren gedwongen wordt.” Ook zij kregen te maken met afmeldingen. “We willen geen halve zaal gevuld hebben.”

De UM telt nu (woensdag 11 maart) één persoon met het coronavirus: een in Aken woonachtige medewerker van het departement Data Science and Knowledge Engineering. De persoon is uit voorzorg thuisgebleven nadat vermoedelijk in Duitsland de besmetting was opgelopen. Op dat moment waren er nog geen klachten. Volgens Nick Bos gaat het goed met de medewerker; de ziekteverschijnselen zijn “mild”.

Wie verkouden is of koorts heeft én onlangs is teruggekeerd uit een van de bekende risicogebieden (inclusief de gemeente Gangelt in Duitsland, over de grens bij Sittard), of contact heeft gehad met een Covid-19-drager, wordt door de UM geadviseerd thuis te blijven tot 24 uur nadat de symptomen zijn verdwenen. Daarbovenop doet de universiteit een speciale oproep aan Brabantse medewerkers en studenten (vooral in die provincie waart het virus flink rond) om bij verkoudheid, hoesten of koorts thuis te blijven. 

Wat het MUMC betreft: daar zijn tot 1 april alle evenementen, congressen en recepties afgelast. Verder wordt het medewerkers “ten zeerste afgeraden” om naar symposia of bijeenkomsten in Nederland of het buitenland te gaan, “tenzij het voor de patiëntenzorg en de continuïteit van zorg noodzakelijk is”, licht persvoorlichter Nieky van Steenkiste toe.
Dient zich ook nog een andere vraag aan: hoe gaat het ziekenhuis om met de schaarste aan beschermingsmaterialen, zoals mondkapjes en desinfectiemiddel? De VSNU, de vereniging van universiteiten, vroeg eind februari aan de minister van Onderwijs of die schaarste gevolgen heeft voor het klinisch onderwijs van geneeskundeopleidingen. Volgens Van Steenkiste zijn in het Maastrichtse ziekenhuis beschermende middelen “uitsluitend nog beschikbaar” voor mensen “die strikt noodzakelijk zijn voor de patiëntenzorg”. In de praktijk komt het erop neer dat stagiaires en coassistenten “geen directe taken aan het bed, bij patiënten in isolatie bijvoorbeeld, of op de OK kunnen uitvoeren waarbij mondkapjes en desinfectiemiddel noodzakelijk zijn”.

MUMC blaast evenementen af; geen co’s meer op OK
corona1