Iedereen is wel eens bang

18-03-2020

Iedereen is wel eens bang. Bang om te vallen als het glad is. Bang om een lezing te geven voor duizend mensen. Bang zijn is normaal. Het kan je leven redden als je door angst gevaarlijke situaties vermijdt.

Het wordt pas lastig als angst je leven gaat beheersen. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij mensen met vliegangst of smetvrees. Je kunt er dan voor kiezen om te worden behandeld. Dat is een moeilijke keuze omdat je weet dat je dan wordt blootgesteld aan datgene waar je nu juist bang voor bent. Bovendien is het maar de vraag of je kunt inzien dat de angst mogelijk niet reëel is omdat jij het als gevaar ervaart.

Ziekte maakt bang en angst maakt ziek. Dat ziekte bang maakt is nu duidelijker dan ooit. Daar komt nog bij dat mensen nu niet alleen bang zijn voor de ziekte zelf, maar ook voor de (economische) gevolgen. Een gevolg daarvan is hamsteren.

Zelf merk ik dat ik bang kan worden van situaties waar ik weinig tot geen controle over heb. Een vorm van controle die bij mij goed werkt is kennis. Een echte wetenschapper die evidence-based handelt. Ik kon niet bedenken waarom wc-papier moet worden gehamsterd. Krijg je diarree van het corona-virus? Nee. Is wc-papier een schaars product? Dat weet ik niet. Waarom hamstert iedereen nu juist pleepapier? Interessant menselijk gedrag.

Wouter Kolk van Ahold Delhaize vertelt bij Jinek dat er genoeg ‘spulletjes’ zijn en we niet moeten hamsteren. Sinds ik het filmpje van de lachende vorkheftruckchauffeur in het wc-papier magazijn heb gezien, ben ik gerustgesteld. Er is genoeg. Welke kennis levert dat filmpje op wat de Ahold-topman niet kan overbrengen? Ik geef toe dat ‘eerst zien dan geloven’ bij mij blijkbaar beter werkt dan de geruststellende woorden van Wouter.

Ik vraag me af hoe ik deze zelfreflectie kan inzetten in de huidige situatie. Ik denk nu dat ik het corona-virus wel overleef als ik het krijg. Eerst zien dan geloven is risky business in dit geval. Wat maakt dat ik dan toch rustig en niet angstig ben? De kennis die ik nu heb is dat ik gezond ben en een hoge mate van weerstand heb. Ik vertrouw daarop. Dat geeft controle. Maar helemaal sluitend is mijn redenering natuurlijk niet. Psychologie is en blijft een interessant vak, ook nu of juist nu.

Caroline van Heugten, professor klinische neuropsychologie

Iedereen is wel eens bang
Caroline van Heugten
Auteur: Redactie

archief Caroline van Heugten

Tags: caroline

Reacties

Irene

Zo zie je maar dat hulp niet alleen in bloemen of in applaus zit maar soms ook in een gerustellend stukje tekst. Dank je wel!

Voeg reactie toe

privacy link