De UM en de coronacrisis

De UM en de coronacrisis

De laatste updates over de coronacrisis: thuiswerken

25-06-2021 · Liveblog

VR 25 JUNI 

-Richtlijnen thuiswerken

De Taskforce Future of Working @UM, onder voorzitterschap van Jan Smits, decaan van de rechtenfaculteit, heeft een beleidskader opgesteld voor het thuiswerken. Algemeen uitgangspunt is: thuiswerken kan en mag, waarbij de aard van het werk bepalend is voor de mogelijkheden. Daarbij, staat er in de communicatiemail: thuiswerken is géén recht van een medewerker en ook geen plicht. Als richtlijn wordt voorlopig uitgegaan van drie dagen op de UM en twee dagen thuiswerken bij een fulltime dienstverband. Afspraken hierover worden gemaakt met de eigen leidinggevende.

 

DI 22 JUNI

- Weer naar kantoor en sneltest Inkomdeelnemers

Vanaf maandag 28 juni gaan de deuren van alle UM-gebouwen weer open voor medewerkers. Iedereen mag - wel 1,5 meter afstand - terug naar kantoor komen voor maximaal 50 procent van de werktijd.

Met ingang van 26 juni vervalt ook de mondkapjesplicht grotendeels. Alleen in de gangen van UM-gebouwen blijft het verplicht omdat daar niet altijd de 1,5 meter afstand mogelijk is. Dit geldt ook bij alle andere activiteiten waar de 1,5 meter afstand niet of moeilijk haalbaar is.

Feestelijke bijeenkomsten aan de UM of van studie- en studentenverenigingen zijn onder voorwaarden toegestaan: vaste zitplaats voor iedereen op meer dan 1,5 afstand van elkaar. Registratie en gezondheidscheck zijn verplicht. Voor activiteiten in ruimtes waar mensen geen vaste plek hebben (doorstroomlocaties) geldt een maximale capaciteit van 1 bezoeker per 5m2. 

Deelnemers aan de INKOM-activiteiten die (nog) niet gevaccineerd zijn of geen herstelbewijs hebben, moeten een sneltest laten afnemen in een door de overheid goedgekeurde en gesubsidieerde snelteststraat. Voor de facultaire introducties en het onderwijs wordt er geen test-, herstel- of vaccinatiebewijs gevraagd. Omdat dit onderwijsactiviteiten zijn, werkt de UM hier met zelftesten.

DI 15 JUNI

- Inkom met MECC-feesten en andere fysieke evenementen

De Inkom zal - van 16 t/m 20 augustus – weer fysieke evenementen en feesten in het programma opnemen. Dit kan omdat de overheid vanaf eind juni grootschalige evenementen weer toestaat toestaat met 100 procent bezoekerscapaciteit én zonder anderhalve meter afstand. Ook ouderejaars zijn welkom op bijvoorbeeld de MECC-feesten en de opening.
Voorlopig gaat de UM ervan uit dat voor deelname een test-, herstel- of vaccinatiebewijs noodzakelijk is.

WO 9 JUNI

- Verdere versoepelingen aan de UM

De horeca is weer open aan de UM (maximum aantal bezoekers per ruimte: vijftig). In de UM-gebouwen mogen weer vier personen bij elkaar komen, wel op 1,5 meter afstand. Er mogen dertig toeschouwers bij promoties en oraties aanschuiven, en bij afstudeerceremonies zijn weer vijftig personen welkom. Met vaste zitplaatsen en 1,5 meter afstand. Thuiswerken blijft nog de norm.

Studie- en studentenverenigingen mogen activiteiten organiseren tot een maximum van vijftig personen, ook weer met vaste zitplaatsen op minimaal 1,5 meter afstand. 

DI 8 JUNI

- Fasos: onderwijsgroepen op de campus, colleges met meer dan 75 studenten online

Geen 1,5 meter meer bij de start van het nieuwe academisch jaar, alle onderwijsgroepen op de campus, colleges met meer dan 75 personen online. Zo zal het onderwijs van periode 1 aan de faculteit Arts and Social Sciences er uit gaan zien. Studenten die vanwege corona niet mogen reizen of in quarantaine zitten, kunnen hun onderwijs online volgen. "Maar we willen niet teveel hybride onderwijs, want dat werkt niet echt goed", zei portefeuillehouder onderwijs, Giselle Bosse vandaag tegen de faculteitsraad. 

DI 1 JUNI

-Onderwijs in september weer on campus

Het onderwijs aan de Universiteit Maastricht zal na de zomer weer grotendeels op de campus plaatsvinden. Grotendeels, want de kans is groot dat tegen die tijd het aantal mensen in binnenruimtes nog een maximum zal kennen. Alle studenten worden dus als vanouds in Maastricht verwacht, zonder anderhalve meter afstand, maar misschien wel nog - als het RIVM dat voorschrijft - met mondkapje, zelftesten, looproutes en thuisblijven bij klachten.
 

WO 19 MEI

- Vanaf vandaag gaat het Universitair Sportcentrum weer open

Vandaag, woensdag 19 mei, gaat UM Sport om 13.00 uur weer open. Vanaf dat moment mogen dertig mensen tegelijk fitnessen. Maximaal 1,5 uur. Reserveren is noodzakelijk. De fitnessruimte is op werkdagen geopend van 07.00 uur tot 23.00 uur en in het weekend van 10.00 tot 20.00 uur. Iedereen met een UM Sportkaart (ongeacht lidmaatschap) is welkom. Vanaf vandaag kun je ook weer zwemmen in het Geusseltbad. Wat betreft de buitensportlessen zoals Strength & Conditioning en Aerobics, die gaan gewoon buiten verder, al mag dat nu met een grotere groep: niet vier maar zestien personen. Ook hier: inschrijven vereist.

 

MA 3 MEI

- September: terug naar campus met mondkapje

In september krijgen studenten weer onderwijs op de campus, en ze hoeven geen anderhalve meter afstand meer te houden. Maar de mondkapjes zijn er nog en er zitten hooguit 75 studenten in de collegezaal. Dat is het ‘basisscenario’ dat demissionair minister Van Engelshoven schetst in een brief aan bestuurders in het mbo en hoger onderwijs. Met dit scenario kunnen de onderwijsinstellingen zich voorbereiden op het nieuwe studiejaar.

 

DO 29 APRIL

-Zelftesten online te bestellen

In mei zullen gratis zelftesten via de post besteld kunnen worden door studenten en medewerkers, ook als je in België of Duitsland woont. Dat kan met je UM-account via www.zelftestonderwijs.nl 
Het gebruik van een zelftest is een aanvulling op de bestaande coronamaatregelen binnen de UM. De test kan (vrijwillig) uit voorzorg thuis worden afgenomen zonder dat er sprake is van klachten. 

Voor mensen zonder UM-account die regelmatig in een van de UM-gebouwen aanwezig moeten zijn, zal op locatie worden gezorgd voor een (beperkt) aantal zelftesten. 
 

MA 26 APRIL

- Toch vooral door met online onderwijs

Het besluit dat studenten vanaf deze week weer beperkt naar de campus mogen, valt aan de Universiteit Maastricht midden in periode 5. Overstappen van online naar hybride geeft voor studenten en staf te veel onrust, zeggen de faculteitsbestuurders. Vandaar dat het onderwijs online blijft. Wel probeert men van de faculteit (nog meer) een ontmoetingsplek te creëren; om te studeren, voor mentorgesprekken, practica of bijeenkomsten van studieverenigingen. Lees verder


WO 21 APRIL

- Onderwijs gaat weer open op 26 april

Studenten mogen vanaf aanstaande maandag weer één dag in de week naar de campus komen. Voor de Universiteit Maastricht betekent dit feitelijk vanaf woensdag 28 april, want op maandag en dinsdag (Koningsdag) is de universiteit gesloten. Wel roept het kabinet alle studenten en medewerkers op zichzelf preventief te testen op het coronavirus voordat ze naar de campus gaan. Daarvoor komen begin mei gratis zelftests beschikbaar.

WO 14 APRIL

- Onzeker of onderwijs op de campus 26 april van start kan gaan

Het is nog niet zeker dat de universiteit op 26 april haar deuren deels mag openen, zoals eerder door het kabinet aangekondigd. Alles hangt af van het aantal coronabesmettingen (die nemen op dit moment nog steeds toe), de toestand in de ziekenhuizen (de IC's liggen nagenoeg vol) en de vaccinaties. Dat lieten premier Rutte  en minister Hugo de Jonge gisteravond weten tijdens een persconferentie. Komende dinsdag 20 april valt de beslissing.

DO 8 APRIL 

- Ook komend studiejaar een zachte knip

Ook komend studiejaar krijgen studenten langer de tijd om aan de toelatingseisen voor hun bachelor of master te voldoen. Wie nog niet het juiste diploma op zak heeft, mag alvast voorwaardelijk aan een vervolgopleiding beginnen.

 

WO 7 APRIL

-Kindertelefoon start hulplijn voor jongvolwassenen

Een nieuwe hulplijn biedt een luisterend oor voor als het tijdens de lockdown allemaal even te veel wordt. De Alles Oké? Supportlijn is een initiatief van De Kindertelefoon. Normaal gesproken staat deze hulplijn alleen kinderen en jongeren tussen de 8 en 18 jaar te woord. Maar vanaf nu kunnen ook 18- tot 24-jarigen bellen met een getrainde vrijwilliger. Dat kan elke dag tussen 14.00 en 22.00, gratis én anoniem. En voor wie telefoneren toch iets te eng vindt: chatten kan ook. (HOP)
 

 

WO 24 MAART

- Avondklok vanaf 31 maart naar 22.00 uur

De avondklok geldt vanaf woensdag 31 maart tussen 22.00 en 4.30 uur. Een uur later dan nu. Dat is de enige verandering die premier Rutte dinsdagavond tijdens de persconferentie aankondigde. De eerder aangekondigde versoepelingen - hoger onderwijs deels open, terrassen open - gaan niet door. De universiteiten en hogescholen mogen niet eerder dan 26 april hun deuren wat verder openen. Studenten krijgen dan één dag per week les op de campus. Of dit ook daadwerkelijk doorgaat hangt af van de besmettingscijfers. 

 

MA 22 MAART

- Toch geen versoepelingen per 31 maart

Het is nog niet officieel, maar de aangekondigde versoepelingen in het hoger onderwijs gaan niet door. De besmettingen zijn te hoog. En dus gaan de deuren van de Universiteit Maastricht komende week niet (verder) open. 

 

DI 16 MAART

- 542 euro collegegeld

Eerstejaars studenten betalen komend studiejaar maar 542 euro collegegeld: de helft van het halve tarief. De meeste andere studenten- dat was al bekend -  betalen de helft van het normale tarief: geen 2.168 euro, maar 1.084 euro.

 

DI 9 MAART

- Mogelijk kan universiteit vanaf 31 maart gedeeltelijk open

Veel is nog onzeker, zo mag het aantal coronabesmettingen niet verder stijgen, maar als die besmettingscijfers de goede kant opgaan dan mag het hoger onderwijs vanaf 31 maart weer gedeeltelijk open.  Studenten zouden vanaf dat moment één dag per week onderwijs on campus kunnen volgen. Dat meldde premier Rutte gisteravond tijdens een persconferentie. Op 23 maart is er een nieuwe persconferentie, dan wordt duidelijk of de gedeeltelijke opening ook echt gaat plaatsvinden.

 

MA 8 MAART

- Aantal studieplekken universiteitsbibliotheek uitgebreid tijdens XXL-weken

Het aantal studieplekken voor kwetsbare studenten - concentratieproblemen, eenzaamheid, fysieke of mentale problemen – wordt de komende week flink uitgebreid. Vanaf vandaag zijn er 250 in plaats van 150 stoelen beschikbaar in de binnenstadsbibliotheek. Vanaf komende vrijdag gaan ook in Randwyck op twee UB-locaties de deuren open: 150 plekken bij de UNS50 en zestig op de Paul Henri Spaaklaan.

De verruimde openingstijden hebben te maken met de XXL-weken, de weken voor en tijdens de tentamenweek waarin de universiteitsbibliotheek ruimere openingstijden hanteert. Het is nog niet zeker of alle locaties open blijven in periode vijf.

 

WO 24 FEB

- Vanaf 3 maart mogen studenten tot 27 jaar weer buiten sporten

Jongeren tot 27 jaar mogen vanaf 3 maart weer buiten sporten. Dat maakte premier Rutte gisteravond bekend. Een aantal studentensportverenigingen gaat vanaf 3 maart weer buiten trainen. De leden worden hierover door hun vereniging geïnformeerd. Het Universitair Sportcentrum blijft nog gesloten. Alle UM SPORT-leden kunnen gebruik blijven maken van het alternatieve sportaanbod (o.a. online lessen, personal training outdoor).

MA 22 FEB

- Vanaf vandaag: zestig extra studieplaatsen op Tapijn

Vanaf vandaag, maandag 22 februari, kunnen kwetsbare studenten ook studeren in Loods V op Tapijn. Er is plek voor maximaal zestig studenten. Mogelijk komen er binnenkort ook op andere locaties van de universiteitsbibliotheek studieplekken beschikbaar.

Sinds de strenge lockdown van 14 december was alleen de universiteitsbibliotheek in de binnenstad beperkt open voor kwetsbare studenten. Denk hierbij aan mensen die last hebben van concentratieproblemen, eenzaamheid of een fysieke of mentale beperking. Aan de Grote Looiersstraat zijn 150 plaatsen per dag beschikbaar, verdeeld over twee tijdsloten. Daar komen nu dus zestig plekken op Tapijn bij.

De overige locaties van de UB houden voorlopig de deuren gesloten, laat de vicevoorzitter van het college van bestuur, Nick Bos, weten. Wel bekijkt hij alvast met de gebouwenbeheerders wat er mogelijk is, mocht de overheid met versoepelingen komen. “Daarnaast is het denkbaar dat het aantal studenten in een benarde situatie ook toeneemt als de lockdown langer aanhoudt.” Ook in dat geval wil Bos een “passende oplossing” bieden.

 

DO 11 FEB

- Onderwijs van zeker drie faculteiten blijft tot zomer online

Het onderwijs van rechten, cultuur- en maatschappijwetenschappen en Health Medicine and Life sciences blijft online tot het einde van dit academisch jaar. Maar zodra de lockdownregels het toestaan gaan de facultaire gebouwen open voor studenten: voor onder andere extra-curriculaire activiteiten van bijvoorbeeld studieverenigingen, voor projectgroepjes, mentorgesprekken, om te studeren.

De andere drie Maastrichtse faculteiten - psychologie en neurowetenschap, Science and Engineering en de School of Business and Economics – stappen, als de coronaregels dat toelaten, begin april, bij de start van periode vijf,  over op hybride onderwijs. 

 

DI 9 FEB

-Thuiswerkvergoeding €40 per maand

Alle medewerkers van de Universiteit Maastricht krijgen tot en met juni 2021 een thuiswerkvergoeding van €40 netto per maand. Dit is €30 voor internetkosten en €10 voor de zogeheten ‘vrije ruimte werkkostenregeling’. De tegemoetkoming van de UM valt hoger uit dan de €25 die de Nederlandse universiteiten onderling met elkaar hebben afgesproken.
 

MA 8 FEB

- Avondklok nog tot 2 maart

De avondklok wordt verlengd tot en met 2 maart, melden diverse media. Tot die tijd mag niemand zonder geldige reden na 21.00 uur 's avonds (en voor 4.30 in de ochtend) de straat op. Vorige week werd al bekend dat de huidige lockdown - sluiting horeca en niet-essentiële winkels  -  tot en met 2 maart zal duren. Wel zijn vandaag de basisscholen en de kinderopvang weer open gegaan.

 

WO 3 FEB

Lockdown nog tot 2 maart

De lockdown in Nederland wordt verlengd tot zeker 2 maart. Dat maakte premier Rutte gisteravond bekend. Wel gaan de basisscholen en de kinderopvang vanaf 8 februari weer open en kan men vanaf dat moment bij winkels bestelde producten afhalen. De universiteiten blijven dus zo goed als dicht, op vaardigheidsonderwijs, practica en de UB (voor een beperkt aantal personen) na. Er komt deze week, anders dan vorige week tijdens de universiteitsraad is aangekondigd, nog geen beslissing over periode 5: blijft het onderwijs ook vanaf april online of kunnen studenten weer meer naar de campus komen? Er moet nog een en ander uitgezocht worden, laat de woordvoerder weten. Het besluit wordt komende week verwacht.   

 

DI 2 FEB

- Thuiswerkvergoeding

Deze maand komt er hoogstwaarschijnlijk duidelijkheid over een tweede eenmalige thuiswerkvergoeding. Dat laat vicevoorzitter Nick Bos van het college van bestuur desgevraagd weten. In november werd er maximaal 254 euro netto (bij een volledig dienstverband) overgemaakt op ieders bankrekening, als tegemoetkoming in de thuiswerkkosten tot en met 31 december 2020. Nu er een nieuwe periode van thuiswerken is aangebroken, dringt zich weer de vraag op of en wat de universiteit zou moeten vergoeden. 
 

DO 21 JAN

- Vanaf zaterdag: avondklok van 21.00 tot 04.30 uur

Er komt een avondklok in Nederland van 21.00 tot 04.30 uur tot in ieder geval dinsdag 9 februari. Hij gaat zaterdag 23 januari in. De UM-gebouwen zijn vanaf dat moment dagelijks vanaf 19.30 gesloten. Verder mag een huishouden nog maar een bezoeker per dag ontvangen. 

WO 20 JAN

-Strengere maatregelen, avondklok

Het demissionaire kabinet onder leiding van Mark Rutte heeft bekendgemaakt wil een avondklok invoeren. Voor de invoering van deze maatregel is het kabinet wel afhankelijk van toestemming van de Tweede Kamer. Wellicht dat er morgen groen licht volgt.
De avondklok gaat gelden van 20.30 tot 4.30 uur.
Verder mag een huishouden per direct nog maximaal één persoon per dag ontvangen.
 

DO 14 JAN

-BSA wordt verlaagd

Gezien de coronacrisis en de onlangs verlengde lockdown, kiezen de 14 universiteiten, incluis de Universiteit Maastricht, er toch voor om de norm voor het bindend studieadvies dit collegejaar generiek te verlagen met 10 à 15 procent.

 

WO 13 JAN

-De lockdown is verlengd tot 9 februari, periode 4 online

Het onderwijs blijft ook in periode 4 online. De dies natalis op 29 januari is drastisch aangepast. De uitreiking van het eredoctoraat aan prof. Jaap van Dissel en andere uitreikingen zijn verplaatst naar de opening van het academisch jaar op 30 augustus 2021. Promoties blijven online tot en met 12 februari.

DO 7 JAN

-Handjevol studenten op campus

Alleen sommige practica gaan door, de UB is beperkt open. De vraag of het onderwijs ook na periode 3 online zal blijven, wordt volgende week besproken tijdens overleggen van het college van bestuur, decanen en directeuren. 
 

MA 4 JAN

-Nieuwjaarstoespraak Martin Paul

Geen Nieuwjaarsborrel dit jaar, maar wel een online toespraak van Martin Paul, voorzitter van het college van bestuur, waarin hij terugblikt op 2020 en vooruitkijkt. Ook maakt hij de winnaars van de jaarlijkse medewerkersprijs bekend: Anja Ronken (toetscoordinator) en Tineke de Beaumont (IT functioneel beheerder Universiteitsbibliotheek). 
 

DI 15 DEC  

- Online onderwijs, gebouwen dicht

De Universiteit Maastricht gaat net als de rest van de onderwijsinstellingen in Nederland ‘dicht’ vanwege oplopende besmettingscijfers. Het onderwijs is vanaf nu volledig online, in ieder geval tot het einde van het derde blok (eind januari). 

- Kerstwebinar uitgesteld

Het kerstwebinar van vanmiddag waarin het College van Bestuur zou reflecteren op 2020 en vooruitkijken op het nieuwe jaar gaat niet door. Gisteren kondigde minister-president Rutte aan dat universiteiten tot en met dinsdag 19 januari volledig op online onderwijs moeten overstappen. Voor het webinar wordt een nieuwe datum geprikt in 2021. 

MA 14 DEC

-Nederland in lockdown

Nederland komt in elk geval tot en met dinsdag 19 januari 2021 maandag in een harde lockdown omdat de coronabesmettingen oplopen. Het hele onderwijs, dus ook universiteiten, gaat dicht. Onderwijs vindt alleen nog online plaats. Morgen volgt een update van de Universiteit Maastricht.

-Verder blijven alleen nog supermarkten, slagers, bakkers, drogisterijen, opticiens en apotheken open. Kledingwinkels, tuincentra en onder andere bouwmarkten gaan dicht.
-Bioscopen en zwembaden en andere doorstroomlocaties sluiten.
-Sportscholen sluiten.
-Hotels blijven open, maar er mag geen eten worden geserveerd.
-Horeca blijft nog steeds dicht. Wel mag je eten en drinken afhalen bij horeca.
-Op straat mag je met maximaal één ander persoon (uit een ander huishouden) samen zijn. Thuis mag je nog maximaal twee gasten ontvangen, behalve tijdens de Kerstdagen op 24, 25 en 26 december. Dan zijn drie gasten toegestaan.
-Voor buitenlandse reizen geldt het dringende advies om die niet te boeken tot half maart, alleen als die strikt noodzakelijk zijn.
 

DO 26 NOV

-Kerstsluiting

De UM gaat al op 21 december dicht, en niet pas op 25 december. Een langere ‘kerstsluiting’. Waarom? “Om de medewerkers extra rust en hersteltijd te geven”, meldt het college van bestuur. Wel moet je voor die extra dagen vrij je eigen verlofuren opnemen. 
 

VR 20 NOV

-Eenmalige thuiswerkvergoeding max 254 euro

Alle medewerkers krijgen een eenmalige thuiswerkvergoeding van maximaal 254 euro netto (bij een volledig dienstverband). Deze geldt voor de periode 1 juli tot en met 31 december 2020. Het bedrag wordt gelijktijdig met het salaris van november uitbetaald.
 

MA 16 NOV

-Uitwisselingsprogramma's gaan door

De Universiteit Maastricht laat dit academisch jaar haar uitwisselingsprogramma’s en buitenlandse stages doorgaan. Wel moeten de buitenlandplannen van de UM aan bepaalde voorwaarden voldoen, zegt Martin Paul, voorzitter van het Maastrichtse college van bestuur. “Veiligheid staat voorop.” Zo mag de kleur van het land in elk geval niet rood zijn. Daarnaast mogen studenten alleen naar een oranje land reizen als het uitwisselingsprogramma of de stage grotendeels on campus is. Volledig online-onderwijs moet sowieso vanuit Maastricht (of waar de student momenteel woont) worden gevolgd. Lees verder.

DO 5 NOV

- UB blijft open, promoties gaan door onder strikte voorwaarden

De nieuwe coronamaatregelen van de overheid hebben geen invloed op de openstelling van de universiteitsbibliotheek. En ook oraties, promoties en diplomauitreikingen gaan door op locatie, zij het onder de inmiddels bekende strikte voorwaarden: 1,5 meter afstand, mondkapjes op als men staat of loopt, maximaal dertig personen aanwezig.

WO 4 NOV

- UM Sport: alle sportactiviteiten tot en met zondag afgelast, behalve fitness

UM Sport sluit vanwege de nieuwe coronamaatregelen tot en met zondag de deuren. Alleen de fitnessruimte blijft open. Op dit moment worden twee zalen omgebouwd tot fitnessruimten die vanaf maandag ook toegankelijk zijn voor studenten en medewerkers met een SPORTS lidmaatschap. Groepslessen zijn de komende twee weken verboden.

- Max met z'n tweetjes buiten
Het kabinet heeft strengere maatregelen aangekondigd. Het motto voor de komende twee weken is: blijf zoveel mogelijk thuis en vermijd niet-noodzakelijke reizen.
-Reizen en het boeken van reizen naar het buitenland wordt tot half januari afgeraden, tenzij strikt noodzakelijk.
-Binnen en buiten bestaat een groep uit maximaal twee personen van verschillende huishoudens. Dat betekent dat studenten die de faculteit verlaten na bijvoorbeeld een hybride onderwijsgroep ervoor moeten waken dat ze die regel niet overtreden.
-Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat sporten alleen mag op 1,5 meter afstand en alleen individueel of in teamverband met niet meer dan twee personen.
Naast de horeca gaan nu ook alle publiek toegankelijke locaties op slot, zoals musea, theaters, sexclubs, casino's, bioscopen, pretparken, dierenparken, zwembaden en bibliotheken.
Het is ook nog steeds niet toegestaan om tussen 20:00 uur en7:00 uur alcohol op zak te hebben of te nuttigen in de openbare ruimte.
 

WO 14 OKT

- Vanaf morgen zijn mondkapjes verplicht aan de UM 

Vanaf morgen, donderdag 15 oktober, moeten alle medewerkers en studenten een mondkapje dragen in de gebouwen van de UM. Onder het motto: loop je of sta je, dan moet het mondkapje op, zit je, dan mag het af.

-  Mondkapjes: van dringend advies naar verplichting

Vanaf vandaag geldt landelijk een dringend advies om een mondkapje te dragen in het hoger onderwijs, en dat dringende advies wordt binnenkort, zodra juridisch alles rond is, een plicht. Dat heeft premier Rutte gisteren tijdens de persconferentie bekendgemaakt.

MA 12 OKT

- Minister voorspelt mondkapjes in hoger onderwijs

De kans is groot dat er dringend advies komt om mondkapjes te dragen in hogescholen en universiteiten, zegt minister Van Engelshoven in een interview met het HOP. Ze verwacht dat het kabinet dit dinsdag 13 oktober bekend zal maken. “Het is natuurlijk niet ideaal als een hogeschool en universiteit in dezelfde stad een ander beleid voeren”, zegt Van Engelshoven. Dat is bijvoorbeeld in Leiden het geval: de hogeschool eist mondkapjes, de universiteit niet. 

- Thuiswerkvergoeding voor alle UM-medewerkers

Er komt op korte termijn thuiswerkvergoeding voor alle UM-medewerkers. Dat zei Nick Bos, vicevoorzitter van het college van bestuur, afgelopen week tijdens een commissievergadering van de universiteitsraad. Wanneer die ingaat en hoe hoog het bedrag zal zijn, is nog niet duidelijk.

Het liefst heeft Bos dat een regeling die voor alle universiteiten gelijk is, maar daarover is hij nog in gesprek. Als de thuiswerkvergoeding er is, dan worden de tegemoetkomingen in de reiskosten stopgezet.

WO 7 OKT

- Fasos vraagt iedereen dringend om mondkapje te dragen

De faculteit Arts and Social Science (Fasos) vraagt medewerkers en studenten met klem om een mondkapje te dragen. Een formele verplichting is dat echter niet. Het ligt genuanceerder, zegt decaan Christine Neuhold: “Als je spreekt over een verplichting zou je sancties verwachten. Die komen er niet.”

VRIJ 2 OKT

- Aanbeveling UM: draag mondkapje waar 1,5 afstand lastig is

De UM vraagt vanaf vandaag aan iedereen om een mondkapje te dragen op plaatsen waar de 1,5 meter afstand moeilijk te bewaren is: bijvoorbeeld bij het verlaten van leslokalen, opstoppingen in gangen, in mensa's en wachtrijen. Dit in navolging van het dringend advies van het kabinet om in openbare ruimtes mondkapjes te dragen. 

Op plekken waar de 1,5 meter afstand geen punt is, hoeft men geen mondkapje  te dragen.

DO 1 OKT

- Advies: draag mondkapjes in openbare ruimte

Op aandringen van de Tweede Kamer heeft het kabinet een landelijk advies uitgebracht om er in alle publiek toegankelijke binnenruimtes een te dragen.Die nieuwe maatregel maakte premier Rutte gisteren bekend tijdens een groot coronadebat. “Het gaat om bijna overal waar je de hemel niet ziet”, zei hij. “In winkels, musea, gemeentehuizen, stations, vliegvelden, parkeergarages, benzinestations, restaurants, cafés, theaters en concertzalen, behalve als je zit.”

WO 30 SEPT

Hogeschool Rotterdam gaat mondkapje verplicht stellen

Als de medezeggenschap akkoord gaat, zal de Hogeschool Rotterdam zo spoedig mogelijk een mondkapjesplicht invoeren. Tot dan geldt het “dringende advies” om er alvast een te dragen. “Dit om de eenduidigheid en handhaafbaarheid te bevorderen." Veel instellingen, ook de UM, wachten nadere richtlijnen van de overheid af. 

MA 28 SEPT

-Kroegen en studentensociëteiten sluiten om 21 uur

Het kabinet maakte vanavond de nieuwe landelijke coronaregels bekend. Om 21 uur mag niemand meer het café in en om 22 uur moeten alle gasten weer naar huis. Dit geldt dus ook voor studentensociëteiten. Verder mogen er voorlopig minder mensen bijeenkomen: maximaal dertig in één ruimte, met gezelschappen van hooguit vier mensen aan één tafel. Buiten, bijvoorbeeld op een terras, mogen maximaal veertig mensen zitten. De nieuwe regels gelden in elk geval voor de komende drie weken.

 

- Mondkapje in Gronings UMC

Alle studenten die in het Universitair Medisch Centrum Groningen werken, moeten voortaan een chirurgisch mondkapje dragen. De zeven andere umc’s in Nederland zijn hier nog niet toe overgegaan. De afgelopen weken zijn er veel coronabesmettingen onder Groningse studenten, zegt de UMCG-woordvoerder. Sinds 1 augustus hebben veertig medewerkers het virus opgelopen, van wie zo’n 25 studenten. “Om te voorkomen dat ze het virus verder verspreiden onder onze patiënten en medewerkers hebben we besloten dat alle studenten vanaf vandaag mondkapjes moeten dragen.”

DI 22 SEP

- Aantal besmettingen

In totaal zijn 52 UM-studenten besmet of besmet geweest met COVID-19. Een deel van deze groep is inmiddels virusvrij en uit quarantaine. Om hoeveel studenten dit exact gaat, is niet bij de UM bekend. 

 

MA 14 SEP

Nieuwe besmettingen in Maastricht en andere studentensteden

Afgelopen vrijdag stond de teller op 46 positief geteste UM-studenten; een deel van deze groep is inmiddels niet meer besmettelijk. Ook in andere studentensteden grijpt het virus om zich heen. In Tilburg, Wageningen, Delft en Groningen loopt het aantal besmettingen met Covid-19 onder studenten op. Net als in Nijmegen waar inmiddels drie studentencafés zijn gesloten. Begin deze maand sloot burgemeester Bruls het eerste studentencafé. Sindsdien zijn meer dan 50 bezoekers positief getest op het virus en moesten er 230 in quarantaine.

DI 8 SEP

- Studieruimtes Mecc voor tentamens

Tijdens de zogeheten XXL-weken, de drie weken rondom de tentamens eind oktober waarin de Universiteitsbibliotheek en andere studieplekken op de universiteit langer dan normaal open zijn, zal de UM ruimtes in het Mecc huren waar studenten kunnen studeren. Dat maakte FHML-directeur Winnie Bosch bekend tijdens de Faculteitsraad. Op deze manier wil de universiteit de door corona beperkte capaciteit van de UB opvangen. 

MA 7 SEP

- UM: zeven miljoen om knelpunten corona op te vangen

Meer onderwijsassistenten en extra universitaire docenten, maar ook geld voor het aanstellen van corona stewards (die studenten en medewerkers attenderen op onder andere de halve-meter-afstand-regel), een health counselor, extra studieadviseurs, en meer middelen voor wetenschappelijk onderzoek.  

De Universiteit Maastricht investeert ongeveer 7 miljoen om knelpunten, ontstaan door de coronapandemie, beter te kunnen opvangen. Faculteiten en servicecentra konden zelf aangegeven waar dat geld naar toe moet gaan. Uitbreiden van de onderwijscapaciteit staat op nummer één.

- 38 UM-studenten positief getest 

Er zijn volgens de GGD nu 38 UM-studenten positief getest op COVID-19. Een deel van deze groep is inmiddels niet meer besmettelijk. 
 

VRIJ 4 SEP

- België geeft Limburg code oranje

Limburg heeft code oranje gekregen van de Belgische overheid. Niet-noodzakelijke reizen naar onder andere Maastricht worden afgeraden. Maar noodzakelijke reizen, naar het werk of naar de onderwijsgroep, kunnen wel. Inwoners van België die langer dan 48 uur in Nederlands Limburg verblijven, moeten voor terugkeer naar België een gezondheidsverklaring invullen. 

WOE 2 SEP

- College op de trappen

UCM-studenten mogen binnen het gebouw niet in groepen van meer dan vijf mensen bij elkaar komen. Prof. Maarten Doorman bedacht een creatieve oplossing om zijn college 'Enlightenment and romanticism' toch persoonlijk te kunnen geven. Hij verhuisde de 'collegezaal' naar de trappen tussen de Sint Jan en de Sint Servaas, met op de achtergrond het Vagevuur. "Af en toe schoof een toerist aan voor gratis onderwijs." Foto: Jacqueline Graff

MA 31 AUG

- Geen extra financiële steun voor studenten 

Nog negen maanden lang blijft het kabinet de economie steunen. Maar studenten met tijdelijke banen vallen buiten de boot in het nieuwe steunpakket dat het kabinet vrijdag heeft aangekondigd. Nog tot halverwege 2021 kunnen noodlijdende bedrijven financiële steun krijgen voor hun loonkosten. Vanaf oktober is de steun 80 procent van alle salarissen, vanaf januari 70 procent en vanaf april 60 procent. Hier is 5,4 miljard euro mee gemoeid. Dat is goed nieuws voor studenten met een vaste bijbaan. Maar veel studenten zijn flexwerkers. Voor die groep haalt het pakket weinig uit. De regeling voor flexwerkers is 27 juli gesloten en krijgt geen vervolg. 

VRIJ 28 AUG

-Elf UM-studenten besmet met corona

De Universiteit Maastricht heeft te maken met een toenemend aantal coronabesmettingen. De teller staat nu op elf positief geteste studenten, vertelt interim woordvoerder Fons Elbersen die daarover is ingelicht door de GGD Zuid Limburg. De oorzaak van de besmettingen moet onder andere worden gezocht in studentenhuizen, tijdens borrels, waar niet altijd de regels zijn nageleefd.  

 

WO 26 AUG

- Meer studenten welkom UB

De Universiteitsbibliotheek schroeft het aantal studieplekken waar studenten weer gebruik van mogen maken op. Toen de UB in de binnenstad na de lockdown voorzichtig haar deuren opende was er ruimte voor 75 studenten per dag. Inmiddels is dat aantal verveelvoudigd. Sinds afgelopen maandag zijn er vijfhonderd personen welkom; 150 daarvan zijn voor mensen die spontaan binnenlopen en voor de andere 350 moet gereserveerd worden.
De UB in Randwyck gaat vanaf komende maandag open met vierhonderd plekken (250 op basis van reserveren). Ook in de overige UB-locaties kunnen vanaf komende maandag de eerste uren gemaakt worden. In het sportcentrum, het computerlandschap in Randwyck en op Tapijn zijn in totaal 286 studieplekken.
Een compleet overzicht en een reserveerknop zijn te vinden op www.umlib.nl/hours

 

DI 25 AUG

-Besmet

Twee  studenten die deel hebben genomen aan de Inkom, digitaal en ‘on campus’, zijn positief getest op Covid-19. De GGD is bezig met een bron- en contactonderzoek.

 

MA 24 AUG

- Niet meer fraude bij online tentamens

Studenten hebben dit jaar niet massaal valsgespeeld toen zij thuis achter hun laptop tentamen moesten maken, meent minister Van Engelshoven. Althans, ze fraudeerden niet vaker dan anders.

DO 20 AUG

- 'Isolatiekamers' Guesthouse leeg

Op dit moment zijn er zes buitenlandse studenten vrijwillig in quarantaine in het Guesthouse op Annadal. Twee anderen hebben alvast een kamer gereserveerd; zij arriveren over een paar dagen ook vanuit een oranje of rood gebied. Niemand heeft nog klachten of is positief getest op corona, weet Roel van der Nat, manager van het Guesthouse. De ‘isolatiegang’ is leeg. 

- Testlocatie gaat verhuizen

De GGD Zuid Limburg wil de tijdelijke corona-teststraat in een parkeergarage van het MECC verhuizen naar de Demertdwarsstraat in Heer, een voormalige voetbalaccommodatie. Streefdatum is de tweede week van september.

- Geen besmettingen bij eerste lichting geteste studenten

Van de honderd studenten die maandag zijn getest op corona in de parkeergarage in het MECC is niemand besmet, vertelt Christian Hoebe, hoofd infectieziektebestrijding bij de GGD Zuid Limburg en hoogleraar aan de Universiteit Maastricht.

DI 18 AUG

- Studentenverenigingen mogen toch fysieke activiteiten organiseren

Studentenverenigingen mogen de komende tijd toch voorlichtingsbijeenkomsten houden voor potentiële leden. Het kabinet wilde dat aanvankelijk niet, maar de Tweede Kamer drong erop aan.

- Teststraat in parkeergarage MECC geopend. 

De tijdelijke teststraat van de GGD Zuid Limburg in de parkeergarage van het MECC aan de Paul-Henri Spaaklaan is geopend. Het is de tweede locatie in Zuid-Limburg, naast die in Urmond. Iedereen met klachten die op corona kunnen wijzen, zoals hoesten en koorts, is welkom. Studenten uit een oranje of rood risicogebied krijgen daarbij het advies sowieso langs te gaan, ook als ze geen klachten hebben. Gisteren kwamen er ruim honderd studenten langs. Vandaag ongeveer de helft. Foto: Joey Roberts

DI 11 AUG

- Fysieke activiteiten Inkom grotendeels afgelast

De Werkgroep Inkom heeft – in overleg met de Universiteit Maastricht en de studentenverenigingen – vrijwel alle fysieke bijeenkomsten van het programma geschrapt. Alleen de informatiemarkt op maandag en activiteiten die georganiseerd worden door derden, zoals de City Walk en de Movie Night, gaan door. Daar mogen de deelnemers niet met hun mentorgroepje naar toe, maar ze moeten zich er individueel voor inschrijven.

DO 6 AUG

- Inkom nóg beperkter

De introductieweken voor nieuwe studenten mogen doorgaan, maar met verdere beperkingen. Dat heeft premier Rutte vanavond tijdens een persconferentie laten weten. Het hele programma moet zoveel mogelijk online, fysieke bijeenkomsten zijn alleen toegestaan als ze een informatief karakter hebben, ontgroeningen zijn verboden, net als alcohol bij bijeenkomsten van studie- en sportverenigingen. Onduidelijk is of het alcoholverbod ook voor andere activiteiten geldt. De nieuwe regels hebben gevolgen voor de Maastrichtse Inkom. 

VR 3 JULI

-Uitwisselingsprogramma's gaan door

De UM heeft besloten om de uitwisselingsprogramma’s in het herfst-semester 2020 (startdatum september – oktober) door te laten gaan. Wel zijn er voorwaarden. Zo moet het land van bestemming bijvoorbeeld een kleurcode groen of geel hebben (reisadvies van de Nederlandse overheid). Ook moet de partnerinstelling bevestigen dat de student fysiek aanwezig kan zijn. Verwacht wordt dat uitwisselingen naar partnerinstellingen binnen de EU veelal mogelijk zullen zijn. Naar landen buiten de EU zal het aantal uitwisselingen mogelijk beperkt zijn.
Het definitieve besluit valt op 1 augustus. Meer informatie (scroll naar 'uitgaande uitwisselingsstudenten')
 

Do 25 JUNI

- Weer ruim 400 studieplekken beschikbaar

Het aantal studieplekken in de universiteitsbibliotheek in de binnenstad is vandaag opgehoogd van honderd naar 350. Studenten moeten nog altijd via de website een tijdslot reserveren, zegt UB-directeur Ingrid Wijk. “En waar studenten nu kiezen uit een van drie korte tijdsloten, worden dat er vanaf 1 juli twee langere die beide in een keer te reserveren zijn.” Ook in het computerlandschap in Randwyck komen er enkele studeerplaatsen, 41 om precies te zijn. Tot slot zijn er bij de School of Business and Economics vijftien spots gecreerd. Voor deze laatste twee locaties kunnen studenten reserveren via de site van Education Online.

 

WO 24 JUNI

- Studenten mogen na de zomer weer in spits reizen

Studenten gaan per 1 september weer in de spits reizen en dus kunnen de lestijden verruimd worden. Het kabinet maakt de versoepeling vanavond bekend. Lessen en practica mogen sinds 15 juni nu starten en eindigen tussen 11 en 15 uur, of pas na 20 uur. Het reisrecht van studenten is niet ingeperkt, maar als het onderwijs pas om 11 uur begint, zullen de meesten niet om half negen in de trein of bus stappen, is het idee.

 

VRIJ 19 JUNI

- Verlaging collegegeld vertraagde niet-EU studenten

Studenten van buiten de EU die door de coronacrisis vertraging oplopen en daardoor dit academisch jaar niet kunnen afstuderen, hoeven na de zomer niet het hoge instellingsgeld te betalen. Zij mogen het ontbrekende curriculumonderdeel afronden tegen betaling van het (veel lagere) wettelijke collegegeld dat Nederlandse en EU-studenten betalen. De regeling, die geldt aan alle Nederlandse universiteiten, is bedoeld voor derdejaars bachelors en eerstejaars (bij eenjarige master) en tweedejaars (bij tweejarige master) masterstudenten. De praktische invulling aan de UM wordt op dit moment nader uitgewerkt. Studenten die hiervoor in aanmerking komen, krijgen een bericht. 

DO 18 JUNI

- Vijf miljoen extra voor bestrijding werkdruk

De Universiteit Maastricht gaat tenminste vijf miljoen extra investeren om de werkdruk te verlagen en de negatieve gevolgen van corona te bestrijden. Het bedrag komt uit de reserves. Er komt op zeer korte termijn een investeringsprogramma, zo hebben het college van bestuur en de decanen deze week besloten, dat zich richt op die plekken binnen de universiteit waar op dit moment de nood het hoogst is. Met dit initiatief is, zo staat in het persbericht dat vandaag verscheen, wil het UM-bestuur zijn waardering uitdrukken voor de inzet en flexibiliteit van de medewerkers, niet alleen in deze coronatijd, maar ook in de afgelopen jaren toen de werkdruk ook al hoog was.

VR 12 JUNI 

- UM SPORT is afgelopen maandag gestart met buitensportactiviteiten.  

- Tot 1 september is thuiswerken het uitgangspunt. In beperkte mate en onder strikte condities worden panden op Randwijck en in de binnenstad open gesteld, hetzij voor medewerkers, hetzij voor studenten. Klik hier voor een overzicht (zo is het Skillslab bijvoorbeeld beperkt open voor derdejaars geneeskunde studenten ter voorbereiding op hun toetsprogramma klinische vaardigheden. Vanaf 29 juni kunnen hier tevens trainingen gepland worden).
 

MA 8 JUNI 

-De fysieke ontmoeting is cruciaal voor het universitair onderwijs. Het tijdslot tussen 11:00 en 15:00 uur is daarvoor echt te krap betogen de gezamenlijke rectoren op Science Guide . "Geef studenten ook in deze crisisperiode de ruimte die ze nodig hebben om zich te ontwikkelen." 

"Geef studenten ook in deze crisisperiode de ruimte die ze nodig hebben om zich te ontwikkelen. Die ruimte organiseren wij op onze universiteiten. Laat studenten daar ook naartoe kunnen komen." Lees reactie NLse rectoren op plan spitsmijden voor studenten: https://t.co/BfsFpUv8Pk

— Maastricht University (@MaastrichtU) June 8, 2020

 

 

DI 2 JUNI

-Sinds 1 juni kan iedereen woonachtig in Nederland met (milde) corona-achtige klachten zich bij de GGD laten testen op COVID-19. Een afspraak maken kan via telefoonnummer 0800-1202. Er zijn in Limburg twee testlocaties: op het parkeerterrein naast het Van der Valk hotel in Urmond en aan de Nijmeegseweg in Venlo (studenten die de testlocaties moeilijk kunnen bereiken, kunnen zich melden bij hun studieadviseur). De uitslag van de test volgt binnen 24 uur. Zie voor meer informatie: https://www.maastrichtuniversity.nl/news/information-coronavirus-covid-19

-De centrale studentenraad van de Universiteit van Amsterdam spant een kort geding aan tegen de universiteit vanwege het gebruik van surveillancesoftware tijdens online tentamens. De zaak dient donderdag 5 juni en kan voor het hele hoger onderwijs gevolgen hebben. HOP

De #UvA moet per direct stoppen met het gebruik van proctoring, vindt de studentenraad. De raad heeft een kort geding aangespannen tegen het bestuur van de universiteit. https://t.co/aP19Az5g9V pic.twitter.com/GLCqvKQQQO

— Folia (@Folia) May 30, 2020

 

 

DI 26 MEI

- Studium Generale begint vanavond met hun eerste online collegereeks. Filosoof René Gabriëls gaat het de komende drie weken elke dinsdag hebben over filosofie in tijden van corona. De titel van de eerste lezing? Apocalyptische voorstellingen. De lezingen zijn gratis, aanmelden is verplicht.
 

WO 20 MEI

- Premier Rutte kondigde gisteren ook aan dat op 1 juni de terrassen weer open gaan. Wie tot hetzelfde huishouden behoort, hoeft geen anderhalve meter uit elkaar te zitten. De bewoners van een studentenhuis worden overigens niet als één huishouden gezien. Dat heeft al tot boetes heeft geleid als huisgenoten bijvoorbeeld samen op een grasveldje voor hun huis zaten. HOP
 

- Cambridge University kijkt in de coronacrisis meer dan een jaar vooruit. Tot aan de zomer van 2021 zijn alle hoorcolleges online, heeft de topuniversiteit aangekondigd. Het is de eerste topuniversiteit die hierover een beslissing heeft genomen. De meeste andere instellingen kijken officieel nog niet verder dan het eerste semester van het nieuwe studiejaar. Afstand houden zal voorlopig de norm blijven, verwacht de Britse universiteit, dus wil zij haar studenten daarover duidelijkheid geven. Kleine werkgroepen kunnen mogelijk wel bijeenkomen​.
 

​-Premier Rutte heeft gisteravond bevestigd dat hogescholen en universiteiten vanaf 15 juni weer open mogen voor praktijklessen, tentamens en begeleiding van kwetsbare studenten. Het gaat het nog steeds de goede kant op met de strijd tegen het coronavirus: er zijn minder zieken en minder ic-opnames. Het hoger onderwijs kan weer deels op de campus gaan plaatsvinden, zoals al eerder in het vooruitzicht was gesteld. Toch zal het meeste onderwijs voorlopig online blijven. Alleen als het niet anders kan, zoals bij practica, kunnen studenten naar de campus komen. De onderwijsactiviteiten en tentamens moeten zich tussen 11 en 15 uur of na 20 uur afspelen, zodat studenten buiten de spits kunnen reizen. Maar maatwerk is mogelijk, staat in de informatie van de Rijksoverheid. HOP

Goed nieuws dat de versoepelingen van vandaag meer praktika, kleinschalig onderwijs en tentamens op de campus mogelijk maken vanaf 15 juni. Morgenochtend publiceren we het @vsnu protocol. En door met vervolgoverleg mbt nieuwe academisch jaar na de zomer #connectuniversitiesNL

— Pieter Duisenberg (@PDuisenberg) May 19, 2020

- Het Department of Data Science and Knowledge Engineering heeft een originele manier bedacht om studenten te motiveren voor de tentamens die over twee weken beginnen. Studenten kunnen motivatieposters downloaden met hun favoriete docenten erop. Op de eerste balt universitair hoofddocent Kurt Driessens zijn spierballen – naar de bekende Amerikaanse propagandaposter uit de Tweede Wereldoorlog om vrouwen aan te moedigen een baan in de fabriek te nemen. ‘We can do it’ staat erboven. De tweede poster wordt aanstaande vrijdag onthuld.

DI 19 MEI

- In de faculteitsraad van psychologie en neurowetenschap (FPN) ging het afgelopen donderdag over hoe het onderwijs op de faculteit eruit zal zien na de zomer. Er zijn nog wat hobbels te overwinnen. In de onderwijsruimtes in Randwyck passen slechts 5 mensen als je 1,5 meter afstand moet houden, dus vier studenten en een tutor. Is dat wel genoeg voor een goede onderwijsgroep? En waar haal je de tijd, ruimte en tutoren vandaan voor al deze kleine groepen? Dan toch maar deels online, deels offline? Maar dan ligt een tweedeling tussen Nederlandse en buitenlandse studenten, als de laatsten niet naar Maastricht kunnen reizen, op de loer, vrezen docenten. Horen de online-deelnemers wel echt bij de groep? Blijft de international classroom op deze manier gewaarborgd? Dat zijn de dilemma’s waar FPN zich de komende weken over gaat buigen.

- Kunnen niet-EU studenten korting krijgen op hun collegegeld als zij online onderwijs volgen? Nokhez Usama, studentlid van de faculteitsraad FPN stelde het afgelopen donderdag tijdens de raadsvergadering voor. “Ze betalen 8000 euro meer dan EU-studenten. Als ze niet naar Maastricht kunnen komen en het onderwijs online gaat, is het een compleet andere ervaring.” Lees: een minder intensieve buitenland-ervaring. Daar zou volgens Usama een ander prijskaartje aan moeten hangen.

VRIJ 15 MEI

- Wie tussen september 2020 en eind januari 2021 afstudeert, krijgt drie maanden collegegeld terug. Voor studenten van universiteiten en hogescholen is dat 535 euro. Het ministerie neemt aan dat veel van deze studenten zonder de coronacrisis sneller klaar zouden zijn. Maar dat wordt niet per student vastgesteld: de treuzelaars onder hen hebben dus geluk. Het kabinet heeft ook gekeken naar studenten met een aanvullende beurs en/of basisbeurs. Als zij hun recht op deze beurs verliezen in de maanden juli, augustus en september, krijgen ze een tegemoetkoming. Voor hbo- en wo-studenten gaat het om eenmalig 1.500 euro.

DO 14 MEI

- De Verkiezingskrant is uit! En alleen online te zien vanwege de coronacrisis (normaal gesproken gaat de krant twee weken voor de universitaire verkiezingen, dit jaar van 25-28 mei, mee met de papieren Observant). In de krant stellen de kandidaten voor de faculteitsraden, Universiteitsraad en dienstraden zich voor. Klik hier om de Verkiezingskrant 2020 te lezen.

- Hoewel de bibliotheken in het land weer open mogen, geldt dat niet voor de universiteitsbibliotheek (UB) van de Universiteit Maastricht. Op een vraag van een studentraadslid, gisteren tijdens een universiteitsraadscommissie, over de UB's, antwoordde rector Rianne Letschert dat er een verschil zit tussen de functies van reguliere bibliotheken waar vooral boeken worden uitgeleend en de UB waar studenten vooral willen studeren. Tot 1 september vindt aan de UM in principe nog online onderwijs plaats, hoewel een werkgroep Smart Start Up zich wel bezighoudt met het (her)openen en 1,5 meter proof maken van UM-gebouwen. Er wordt voorrang gegeven aan de labfuncties voor met name promovendi en studenten die er gebruik van moeten maken voor hun afstuderen.

- Een werkgroep onder leiding van prof. Nanne de Vries (FHML) inventariseert momenteel wat de verschillende kosten zijn die de coronacrisis en 'sluiting' van de universiteitsgebouwen met zich meebrengt. Een overzicht kan rector Rianne Letschert nu nog niet geven, zegt ze desgevraagd tegen een studentraadslid in een universiteitsraadscommissie, woensdagmiddag. "Een eerste analyse zal snel komen." Te denken valt aan het inhuren van bijvoorbeeld een extern bureau voor de techniek van online promotieplechtigheden, licenties voor videobelprogramma's, een extern woordvoerder, het oponthoud van promovendi en postdocs, de gift van 50 euro aan alle medewerkers en uitzendkrachten als tegemoetkoming. Daar tegenover staan de 'opbrengsten', zoals reizen en conferenties die niet doorgaan, lunches die er niet meer zijn. Maar die opbrengsten vallen in het niet bij de kostenpost, maakt Letschert duidelijk.
 

DI 12 MEI 

- De coronacrisis heeft ook gevolgen voor de nieuwe CAO van de Nederlandse universiteiten. De onderhandelaars willen 0,45 procent van de 'loonruimte' reserveren voor de financiering van "knelpunten met betrekking tot Covid-19", staat er in het persbericht van de VSNU. Dat is 0,45 procent van de totale loonkosten aan de universiteiten. Daarbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan verlenging van tijdelijke contracten van onderzoekers en docenten.
Verder ligt een structurele loonsverhoging van 3 procent per 1 juni 2020 op tafel. Daarnaast ontvangen medewerkers, op basis van een fulltime dienstverband, een eenmalige uitkering van €750 bruto. De achterban moet het akkoord nog goedkeuren.
 

VRIJ 8 MEI

- De bachelorstudent die bijna alle studiepunten - minimaal 80 procent: 48 ECTS - van zijn laatste jaar heeft gehaald, mag anders dan anders in september aan een masteropleiding in Maastricht beginnen. 

- Ondanks de versoepeling van de maatregelen houdt de UM nog steeds vast aan het credo 'we werken zoveel mogelijk thuis'. Wel wordt gekeken hoe in de UM-gebouwen - met de 1,5-meterregel in het achterhoofd - weer gewerkt zou kunnen worden en tegelijk onderwijs kan plaatsvinden. Vanaf 25 mei wordt daarvoor een pilot ingericht op de locatie Tongersestraat 53. 

- Studentenorganisaties LSVb, ISO en het Erasmus Student Netwerk maken zich zorgen om de internationale studenten in Nederland. Ze verliezen vaak hun bijbaan, staat in een gezamenlijk persbericht. Sommigen kunnen ook niet terugvallen op steun van hun ouders, als die in de crisis eveneens hun baan verliezen. Daardoor wordt het voor hen steeds lastiger om het collegegeld en de huur te betalen. De organisaties pleiten voor een centrale, up-to-date, Engelstalige website met goede informatie over covid-19.
Regeringspartij D66 heeft gisteravond Kamervragen gesteld over de positie van internationale studenten en kennismigranten. (HOP)

 

De coronacrisis levert veel onzekerheid op voor internationale studenten!
Laten we hen helpen door hun verblijfsrecht te verlengen, aankomend studenten meer tijd te geven voor hun documenten en afgestudeerden voor het vinden van werk. Kamervragen van #D66���� pic.twitter.com/nZG4vq0GE2

— Jan Paternotte (@jpaternotte) May 7, 2020

 

VRIJ 1 MEI

- Voor de koffie, een nieuwe bureaulamp, of de extra elektriciteit. De UM geeft alle medewerkers, of ze nu parttime of fulltime werken, een vaste of tijdelijke aanstelling hebben, eenmalig 50 euro als tegemoetkoming in de kosten van het thuiswerken. Thuiswerken werd in maart van de ene op de andere dag ingevoerd op last van de overheid. Ongeveer 4.500 mensen ontvangen de compensatie.

DO 30 APRIL

- Het noodfonds dat begin april door het Universiteitsfonds Limburg/SWOL in het leven werd geroepen voor studenten met geldproblemen, heeft inmiddels zo’n 35 duizend euro uitgekeerd. Het  merendeel (90 procent) van de studenten die geld ontvingen, komt uit het buitenland. In totaal werden 55 van de 80 aanvragen gehoneerd. Deze studenten, die in de problemen kwamen door de coronacrisis, krijgen een lening van maximaal 1500 euro. Na het behalen van een diploma of na een herinschrijving aan de UM wordt die omgezet in een gift. Het fonds heeft nog een dikke 35 duizend euro in kas voor nieuwe of lopende aanvragen.

WOE 29 APRIL

- Hogescholen en universiteiten zetten alles op alles om studievertraging te voorkomen. Zo'n 93 procent van al het hoger onderwijs gaat gewoon door: “Dat is geen geringe prestatie," aldus de minister van Onderwijs. Wie nu studievertraging oploopt, kan dat in latere studiejaren nog wel inhalen. Ze gaf vandaag dan ook geen gehoor aan de oproep van de oppositie om het collegegeld te verlagen of de aanvullende beurs een paar maanden te verlengen.

- Komende zondagavond (19.15 uur, op NPO2) zal rector Rianne Letschert deelnemen aan een expert debat op tv over de coronacrisis. Alle sectoren van de samenleving komen aan bod: onderwijs (Letschert), economie (Rabobank-directeur Barbara Baarsma), geestelijke gezondheidszorg (psychiater Damiaan Denys), de rechtspraak (Hoge Raadslid Ybo Buruma), wetenschap (prof. Louise Fresco) en cultuur (acteur Gijs Scholten van Aschat). De discussie wordt geleid door Coen Verbraak. De opnames zijn vandaag, in de Stopera in Amsterdam.

DI 28 APRIL

- Minister Van Engelshoven wil laatstejaars studenten financieel tegemoetkomen voor de studievertraging die ze oplopen door de coronacrisis. De regeling richt zich volgens NRC specifiek op studenten die in hun laatste jaar zitten. “Eerstejaars studenten die vertraging oplopen, kunnen dat later wel weer inhalen”, citeert de krant de woordvoerder van de minister. “Maar studenten die voor de zomer zouden afstuderen en zich door corona in september tóch weer moeten inschrijven, moeten we echt compenseren.” Hoe de regeling er precies uit gaat zien en om hoeveel studenten het gaat, is nog niet bekend.

DO 23 APRIL

- D66 en het CDA willen dat het kabinet in kaart brengt welke studenten in de problemen komen door de coronacrisis en vervolgens doet wat nodig is om hen te helpen. De fracties dienden hiertoe gister een motie in die door de Tweede Kamer werd aangenomen. Universiteiten en hogescholen zetten alles op alles om ook tijdens de coronacrisis hun onderwijs draaiende te houden. Toch lijkt het onvermijdelijk dat sommige studenten studievertraging zullen oplopen. Minister-president Rutte wilde eerst kijken welke andere regelingen er nu al zijn voor studenten met studievertraging. “Als er dan nog een restcategorie is, gaan we proberen dat met enige coulance op te lossen”, zei hij. Over die ‘restcategorie’ is minister Van Engelshoven met de instellingen en studenten nu in conclaaf. Met de motie hoopt de Kamer dit proces te versnellen. (HOP)

WOE 22 APRIL

- Er staan meer kamers leeg door de coronacrisis. Het aanbod is de afgelopen vier weken met 53 procent gestegen, meldt platform Kamernet op basis van zijn eigen bestand.​ In Amsterdam is de groei van het particuliere aanbod het sterkst. Het coronavirus had ook zijn invloed op het aantal woningzoekenden. In de eerste twee weken na de afkondiging van de coronamaatregelen daalde het aantal Nederlandse woningzoekenden, aanvankelijk met bijna een kwart. Inmiddels heeft het zich al bijna hersteld tot het niveau van 2019.​ Het aantal internationale woningzoekenden op de site van Kamernet daalde met maar liefst de helft. Ook dat stijgt inmiddels weer. (HOP)

MA 20 APRIL

- Het PAS-festival (Pleasure, Art and Science Festival) dat op 4 en 5 september zou plaatsvinden gaat dit jaar niet door. Organisator Studium Generale heeft dat samen met het college van bestuur besloten. De onzekerheid en het risico zijn te groot, schrijft hoofd Rob van Duijn op de website van het festival. Studium Generale hoopt de rest van hun programma vanaf het begin van het nieuwe academische jaar wel weer normaal te kunnen aanbieden.

DO 16 APRIL

- De verbouwing van Universiteitssingel 40 en 50 kan niet eerder beginnen. Dat meldde Nanne de Vries, vice-decaan van de Faculty of Health, Medicine and Life sciences, afgelopen dinsdag in de faculteitsraad. Men had gehoopt dat er bijvoorbeeld al begonnen kon worden met de collegezalen die nu, vanwege het coronavirus, toch leeg zijn. Maar het tijdspad veranderen betekent een nieuwe aanbestedingsprocedure starten en aangezien er al een procedure loopt, zou dat de boel juist vertragen in plaats van versnellen. De Vries hoopt nu te kunnen onderhandelen met de aannemer met wie de UM uiteindelijk in zee gaat.

WOE 15 APRIL

- De INKOM 2020 wordt anders dan anders. Er komt dit jaar geen ‘normale’ introductieweek (die was gepland in de week van 17 augustus) voor eerstejaars met  grootschalige feesten en evenementen. Dat laat de UM vandaag in de jongste update weten. De universiteit houdt er rekening mee dat er ook na 1 juni een verbod blijft op grootschalige evenementen en wil bovendien de veiligheid en gezondheid van de huidige en nieuwe studenten op geen enkele wijze in gevaar brengen. Er wordt nu gezocht naar een alternatief, dat zou bijvoorbeeld een mix van kleinschalige bijeenkomsten en nieuwe interactieve, digitale events kunnen zijn.
 

- Studenten die nog in Maastricht verblijven en geen internet of goede studieplek hebben, kunnen gebruik maken van een speciale voorziening in het gebouw aan de Minderbroedersberg 6a. Dat vertelde de vicevoorzitter van het college van bestuur, Nick Bos, afgelopen week aan de universiteitsraad. Zomaar binnenlopen kan niet, benadrukte hij. Studenten moeten zich aanmelden via de website. De studentengeleding van de U-raad reageerde zeer geïnteresseerd. Hoewel het via verschillende kanalen onder de aandacht is gebracht – de website, een corona-update en het online studentenportaal –, hebben er tot vandaag (15 april) nog geen studenten gebruik gemaakt van de werkplekken, laat interim woordvoerder Fons Elbersen weten. ​

DI 14 APRIL

- Door de coronacrisis maken studenten weinig gebruik van hun ov-studentenkaart. Ze reizen vaak niet meer op en neer naar hun universiteit en ook bezoekjes aan het ouderlijk huis worden afgeraden. Daarom mogen zij er drie maanden langer mee reizen, meldt het ministerie van Onderwijs. Het tijdelijk stopzetten van de kaart is geen optie. Studenten die in het buitenland gaan studeren mogen hun ov-kaart wel tijdelijk stopzetten. Zij ontvangen dan een ov-vergoeding van 98,72 euro per maand.

- Het werk van sommige UM-medewerkers ligt stil tijdens de coronacrisis. Aan de andere kant is het op sommige afdelingen wellicht extra druk. Die kunnen wat extra mensen gebruiken. Er is begin deze maand een klussenbank opgericht om hen met elkaar in contact te brengen. “Het project zit nog in de startfase”, zegt Marlou Tijssens van het Staff Career Center. “Maar tot dusverre hebben zich al acht medewerkers gemeld die willen helpen.” Het aantal klussen daarentegen laat nog te wensen over. Alleen de universiteitsbibliotheek heeft er een aangeleverd. “De mensen staan klaar om te helpen, we hebben alleen meer klussen nodig.”

​- Het merendeel van de 55 cursussen van de Maastricht Summerschool vervalt deze zomer vanwege de coronacrisis. Een selectie van achttien cursussen die ook online goed tot hun recht komen, gaat wel door. Als er tenminste voldoende aanmeldingen zijn.

DO 9 APRIL

- Er zijn nog 24 Maastrichtse studenten die vastzitten in het buitenland en naar huis willen. De UM is druk bezig om te helpen hen terug te halen, zei collegevoorzitter Martin Paul bij de jongste vergadering van de universiteitsraad. Vorige week woensdag waren het er nog 36.

- Drie Belgische onderwijsinstellingen van net over de grens vragen Limburgse verhuurders om de huur voor studentenkamers aan te passen of helemaal niet te innen. “Wij ontvangen schrijnende verhalen over inkomsten die gedeeltelijk of zelfs volledig wegvallen, bij studenten of bij hun ouders”, schrijven de rector van de Universiteit van Hasselt en de directeuren van hogescholen PXL en UCLL. Veel studenten van deze instellingen hebben een kamer in Nederlands Limburg, maar zijn nu terug bij hun ouders. “De huurprijs betalen voor een kamer die momenteel niet gebruikt wordt, wordt door hen regelmatig aangehaald als een zware financiële kost.”

WO 8 APRIL

​- Vandaag, woensdag 8 april 2020, vond de eerste volledig online promotie aan de Universiteit Maastricht plaats. Promovendus Leon Skottnik en zijn promotoren Rainer Goebel en Bettina Sorger van de faculteit psychologie en neurowetenschap hadden de primeur. Via het platform Zoom verdedigde Skottnik zijn proefschrift Understanding and improving neurofeedbackguided self-regulation: On the neuropsychological mechanisms of neurofeedback across mental tasks and time. Hierin beschrijft hij wat er in de hersenen gebeurt tijdens neurofeedbacktrainingen en hoe het onderliggende leerproces kan worden ondersteund.

​- Vorige week startte de online toetsperiode en doken ook de eerste fraudegevallen op. Tien SBE-masterstudenten werden beschuldigd van plagiaat nadat de 'plagiaatchecker' ontdekte dat zij in exact dezelfde bewoordingen antwoord hadden gegeven. Zij moeten nu naar de examencommissie. Bij de andere faculteiten lijkt het alles mee te vallen. Tot op dit moment zijn er, zover men nu kan overzien, niet meer fraudegevallen dan normaal.  

 

DI 7 APRIL

-De controles aan de Nederlands-Duitse grens zijn verscherpt. Vooralsnog is de UM-card voldoende om te legitimeren waarom je de grens dient te passeren. 
 

MA 6 APRIL

​-Wie een betalingsachterstand heeft bij studiefinancier DUO, hoeft in deze coronatijden minder bang te zijn voor deurwaarders en beslaglegging. “Wij schakelen het Centraal Justitieel Incassobureau voor nieuwe gevallen niet in tijdens de coronacrisis”, zegt een woordvoerder van DUO. “Dat past binnen de coulance die bij deze uitzonderlijke situatie hoort.”

De reguliere terugbetaling van studieschulden loopt gewoon door. Als dat door de coronacrisis niet mogelijk is, kunnen (oud-) studenten de terugbetaling tijdelijk stopzetten door een aflosvrije periode in te zetten via MijnDuo. Als zij hier geen gebruik meer van kunnen maken of als zij niet aan een lopende betalingsregeling kunnen voldoen, zal worden gezocht naar een oplossing op maat.

-Via ‘Zoom’ heeft de achterban van het Interstedelijk Studenten Overleg een nieuw bestuur gekozen. De kandidaten komen uit Leiden, Amsterdam, Utrecht, Nijmegen en Enschede. Het ISO is geworteld in de medezeggenschapsraden van universiteiten en hogescholen. De leden kiezen een bestuur om hen te vertegenwoordigen in de politiek en in het overleg met de minister en de koepels van universiteiten en hogescholen.

Nieuw kandidaatsbestuur ISO! Ondanks de coronamaatregelen stemde de achterban van het ISO zojuist via de digitale weg haar vertrouwen uit in het kandidaatsbestuur 2020-2021. https://t.co/xFQiC0WGkk

— ISO (@HetISO) April 3, 2020

 

DO 2 APRIL

-De universitaire verkiezingen van 2020 worden niet uitgesteld vanwege het coronavirus. Zoals gepland zal er tussen 25 en 28 mei gestemd worden voor de dienstraden van de servicecentra en de studentgeledingen van de faculteitsraden en de universiteitsraad. Dat is besloten na overleg met de voorzitter van de U-raad en de studentenpartijen, zegt Niels Harteman, secretaris van het centraal stembureau. Fysieke stemkantoren zouden er sowieso niet komen, stemmen kan alleen online. “Wat dit jaar wel anders is dan normaal, is dat promotie nu digitaal moet.” Bovendien zou uitstel tot september of oktober bijvoorbeeld betekenen dat er “andere kiezers zijn en dat de huidige raadsleden langer dan hun termijn in de raden zitten”.
Ook de kandidaatstelling gaat zoals gepland online plaatsvinden. Tussen 6 en 14 april kunnen studenten en medewerkers zich hier melden.

- De crowdfund-actie voor ‘studenten in financiële nood’, die deze week is gestart door het Universiteitsfonds-SWOL en de UM heeft al meer dan dertien duizend euro opgehaald van zo'n tweehonderd donateurs. 

Professor Martin Paul, President of Maastricht University, explains our new crowdfunding campaign in this video. Help UM students in dire financial straits due to the corona crisis! Go to: https://t.co/WKr88lw4QR. #umcovid19 #umcrowd pic.twitter.com/A79OUrKeGE

— UniversiteitsfondsL (@UFLSWOL) April 6, 2020

 

WOE 1 APRIL

- Vanaf 8 april is het mogelijk om online te promoveren aan de Universiteit Maastricht. De promovendus moet minimaal vijf dagen voor de zitting – na overleg met de promotor en afstemming met de commissie – aangeven dat het een online zitting wordt. Er kan via Zoom live meegekeken worden door publiek. De rol van twee paranimfen vervalt in deze setting. Op 18 maart promoveerde Mary Kaltenberg al online aan de UM.

- Het Universiteitsfonds Limburg/SWOL is een crowdfundingsactie begonnen voor de UM student in geldnood. Ze hopen in totaal 40 duizend euro op te halen. Woensdagochtend stond de teller op 2050 euro. Met het geld wil het fonds studenten helpen die door de coronacrisis hun inkomsten hebben zien verdampen en wiens ouders ook niet kunnen bijspringen. Er wordt per geval bekeken wie recht heeft op toekenning, de bedoeling is dat het geld gaat naar waar "de nood het hoogst is." 

DI 31 MAART

-De Nederlandse overheid heeft de noodmaatregelen in verband met het coronavirus verlengd tot en met 28 april (dit was 6 april). Restaurants en bijvoorbeeld sportclubs blijven in elk geval tot die datum gesloten. Scholen blijven dicht tot het einde van de meivakantie (meestal eerste week mei). Ook geldt nog steeds dat mensen zo min mogelijk moeten reizen, proberen thuis te werken en buitenshuis minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar moeten bewaren. De Universiteit Maastricht had al eerder besloten om de rest van het academisch jaar alle onderwijs online te organiseren.

Kabinet: beperkende maatregelen tegen corona gelden tot en met 28 april https://t.co/8jnamJSS6Z

— NOS (@NOS) March 31, 2020


- Een internationale student van de Universiteit van Amsterdam maakt zich grote zorgen over de financiële positie van studenten en is een petitie gestart. ​Zij roept de overheid op om studenten in geldnood tegemoet te komen door bijvoorbeeld een maandelijkse huurbijdrage of een versoepeling van de huurtoeslag. De meeste studenten hebben daar nu geen recht op omdat ze geen zelfstandige woning hebben. Bijna 11 duizend mensen hebben de petitie al ondertekend.  

​-Voor de meeste bacheloropleidingen aan de Universiteit Maastricht geldt een nieuwe aanmeld-deadline van 1 augustus. Kijk hier op de site van de UM voor precieze informatie. De deadlines voor de masteropleidingen zijn niet aangepast. De UM heeft een speciale website met alle informatie over het aanmeldproces.

- De Inkom gaat vooralsnog door zoals gepland. “We houden er natuurlijk rekening mee dat het kan veranderen, maar zoals het er nu naar uit ziet, kunnen we een normale Inkom hebben”, zegt Milou Berdenis van Berlekom, voorzitter van de Werkgroep Inkom. De WGI ervaart tot nu toe weinig problemen vanwege de coronacrisis. “We werken vanuit huis en zijn actiever op social media, omdat we bijvoorbeeld bij het zoeken naar vrijwilligers vooral online zullen communiceren. Met de locaties en de artiesten hebben we ook al een tijdje contact, dus we lopen niet het risico dat zij iets wat voor nu gepland stond verzetten naar de Inkomweek.”

MA 30 MAART 

- Afgelopen vrijdag 27 maart werd SSH&COVID-19 gelanceerd: 'Het expertise portaal voor sociale en geesteswetenschappen in Nederland.' Via dit platform komt de SSH-kennis en - expertise (Social Sciences and Humanities) met betrekking tot de COVID-19 pandemie voor een brede groep beschikbaar, aldus de Amsterdamse initiatiefnemers. Wie op zoek is naar een expert, kan er ook terecht.  

Mooi initiatief: SSH-beraad @NWO_SSH lanceert openbare ‘SSH #Covid19 portal’. Hiermee stellen sociale en geesteswetenschappen in heel Nederland hun expertise beschikbaar voor crisisteams en beleid. Dank aan o.a. @claesdevreese @FMG_UvA! https://t.co/KbE02uAAEQ pic.twitter.com/aGcLffIBag

— UvA Geesteswetenschappen (@UvA_Humanities) March 27, 2020

 

​- Probeer het reizen tussen het ouderlijk huis en studentenkamer tot een minimum te beperken. Heb je een relatie? Probeer dan zoveel mogelijk op één adres te wonen. En is er iemand ziek in je studentenhuis, blijf dan met het hele huis in quarantaine tot iedereen 24 uur klachtenvrij is. De Landelijke Kamer van Verenigingen komt met extra maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Als aanvulling op de richtlijnen van het RIVM hebben wij handvatten voor studentenhuizen opgesteld -> #StayHome #StayHealthyEveryone #COVID19 pic.twitter.com/Of6gndBSmy

— LKvV (@LKvV) March 30, 2020

 

 

VRIJ 27 MAART

​- De meeste medewerkers en studenten die bij de start van de coronacrisis in het buitenland zaten, zijn of naar huis gegaan, of zijn op een veilige plek elders. De UM heeft contact met ongeveer dertig studenten en tien medewerkers die problemen hebben om thuis te komen. Belangrijkste oorzaak: geannuleerde vluchten. Dit meldt de UM in de laatste update. De universiteit raadt betrokkenen aan contact op te nemen met de ambassade in het land waar ze verblijven, maar probeert hen ook bij te staan via het Platform Integrale Veiligheid Hoger Onderwijs waarin Nederlandse universiteiten en hbo's samenwerken met Buitenlandse Zaken. 

​- De harde knip tussen de bachelor- en masteropleidingen verdwijnt misschien een jaar nu de coronacrisis mogelijk voor studievertraging zorgt. De universiteiten zijn hierover in overleg, meldt universiteitenvereniging VSNU. 

- Studenten die in financiële nood komen door de coronacrisis - bijvoorbeeld door het wegvallen van het bijbaantje - mogen een extra lening aanvragen, besliste de minister vorige week. De Dienst Uitvoering Onderwijs heeft niet de indruk dat dat gebeurt. Er is vooralsnog geen stijging van het aantal aanvragen te zien.
 

DO 26 MAART

- Zo'n vijfhonderd studenten hebben zich de afgelopen weken gemeld bij het coronacrisismeldpunt van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en de FNV. Zij hebben problemen met hun bijbaan. Uitzendkrachten zijn ontslagen, studenten met nul-urencontracten worden niet meer ingeroosterd. Het verlies aan inkomsten zou honderden euro's per maand bedragen. Om jongeren te helpen hebben de twee bonden een meldpunt opgericht.

- De minister van Milieu en Wonen heeft samen met verhuurdersorganisaties afgesproken om nu geen huisuitzettingen te doen. Daarnaast komt er een spoedwet om tijdelijke huurcontracten te verlengen. De Woonbond en de LSVb ondersteunen dit. Lees meer op de site van het ministerie.

Belangrijk bericht voor studenten: verhuurders (zowel particulier als corporatie) zullen tijdens de coronacrisis stoppen met huisuitzettingen en gaan samen met huurders zoeken naar oplossingen als er financiële problemen ontstaan door het wegvallen van inkomen! https://t.co/mV4ab7APpF

— LSVb (@studentenbond) March 26, 2020

 

WO 25 MAART

​- De studentvertegenwoordigers van Fasos hebben een Quarantine Café in het leven geroepen waar Fasos-studenten en -staf ervaringen kunnen uitwisselen over het leven in tijden van corona. Interesse? Schrijf je hier in.

The FASoS student representatives created an online quarantine cafe, to make this time a little less lonely for all of us. Check out the online community via https://t.co/JrTF3FU7w8

— FASoS Maastricht (@FasosMaastricht) March 23, 2020

 

- UM Sports heeft de afgelopen week de instructeurs gevraagd om video-opnames te maken van work-outs. Die deelt het sportcentrum nu via hun sociale mediakanalen. Ook verwijzen ze naar leuke YouTube-workouts van anderen. Leden krijgen toegang tot FitSnacks.TV, een online platform waar lessen zijn te volgen die UM Sports normaal gesproken aanbiedt, zoals Power Yoga, HIIT en Circuit Training. 

DI 24 MAART

-"Ben aardig voor je medestudenten, tutoren en andere stafleden. Dit zijn vreemde en moeilijke tijden. Je kent iemands persoonlijke situatie niet." Studenten zitten misschien ver van huis, tutoren hebben de kinderen thuis (en treden op als de nieuwe meester of juf), anderen maken zich zorgen over oudere familieleden, enzovoort. De faculteit Arts and Social Sciences stuurde eind vorige week een mail aan alle bachelorstudenten met tien tips die de overgang naar het online onderwijs moet vergemakkelijken. "Ben geduldig met de tutoren." Iedereen moet immers in zeer korte tijd overschakelen naar online onderwijs. Niet alles zal perfect lopen, schrijft de faculteit, geef feedback, maar doe dat op een vriendelijke en constructieve manier.
 

MA 23 MAART

-Het college van bestuur (Rianne Letschert, Nick Bos en Martin Paul) treedt op in een webinar. Ze vertellen hun eigen verhaal en beantwoorden vragen. Het webinar start dinsdag 24 maart om 14.30 en is te vinden op UMfacebook, Instagram en Youtube.

-Het werk van de UM-psychologen gaat 'gewoon' door.  Ze zijn beschikbaar voor afspraken via Skype. Op korte termijn zijn er nog veel plekken beschikbaar. Een afspraak kan online gemaakt worden, via het normale systeem. De psychologen hopen deze week ook met een telefonisch spreekuur te komen.
Het groepsaanbod komt in verkorte stukjes online. Deze week kunnen studenten al deelnemen aan een lezing over weerstand (dinsdag), een online live meditatiesessie (woensdag) en een online bijeenkomst over hoe de corona blues te verslaan (donderdag). Kijk voor meer informatie op https://www.maastrichtuniversity.nl/well-being-movement/student-wellbeing-overview
 

-Op Facebook en Twitter circuleert een petitie van studenten (niet UM) die de overheid willen overhalen alle studenten in Nederland (zeker ook de groep buitenlanders) tijdelijk huursubsidie te verstrekken. Studenten zouden volgens de initiatiefnemers beschermd moeten worden als zij door weggevallen inkomsten hun huur niet meer kunnen betalen. De overheid zou behalve (aanvullende) huursubsidies ook huisuitzettingen moeten tegengaan.

WOinActie roept iedereen op solidariteit te tonen met onze (internationale) studenten, die hun baantjes hebben verloren, vastzitten op hun kamers, en niet in staat zijn hun huur te betalen. Teken en deel deze petitie voor tijdelijke flexibiliteit en hulp https://t.co/rFN9ojKNGw

— WOinactie (@WOinactie) March 23, 2020

 

 

VRIJ 20 MAART
-De gemeente Maastricht plaatst vanaf vandaag digitale waarschuwingsborden bij het Stadspark, De Griend en in het Tapijnpark. De tekst: #corona keep distance / houd afstand 1,5 meter.

Intussen circuleert de volgende foto op Fbook... 'Waarom zoeken/zieken we elkaar niet op in het Stadspark?'#coronavirus #afstand #SocialDistancing pic.twitter.com/PXSgM3fw47

— Observant Maastricht (@observantUM) March 20, 2020


-De deadline voor het aanmelden voor een nieuwe studie - nu 1 mei - wordt uitgesteld. Een nieuwe datum is er nog niet voor aankomende studenten uit de EER (Europese Economische Ruimte). Degenen van buiten de EER (Europese Economische Ruimte) zullen moeten rekenen op 1 juni.

-Werknemers die in België of Duitsland wonen en een kwart (of meer) van hun contracturen thuis werken, krijgen te maken met de sociale zekerheidswetgeving van het ' woonland'. Vanwege de uitzonderlijke situatie hebben de lidstaten echter besloten dat in deze coronacrisis het thuiswerken geen invloed zal hebben. Lees hier een blog op de site van de UM over dit onderwerp.

-OPROEP De Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg zoekt, nu de druk door de coronacrisis toeneemt, mensen die willen inspringen in de zorg voor ouderen: in verpleeghuizen en in de thuiszorg. De AWO zoekt diverse hulpkrachten: mensen die al eerder in de zorg werkten, studenten die een opleiding in zorg en welzijn volgen, en vrijwilligers die de handen uit de mouwen willen steken. Meedoen? Meld je aan bij www.awo-zl.nl

OPROEP VOOR HULPKRACHTEN IN DE OUDERENZORG
Door het #coronavirus is de druk op de #ouderenzorg groot. Daardoor kan het zijn dat er straks meer medewerkers nodig zijn. Wij zetten daarom vanuit de AWO-ZL alvast een pool op voor (vrijwillige) hulpkrachten. pic.twitter.com/nFSrkncXKo

— Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg (@OuderenzorgZLim) March 19, 2020

-Martins blog. Martin Paul, de voorzitter van het college van bestuur en klinisch farmacoloog (en regelmatig columnist in De Limburger) is een blog gestart waarop hij zijn gedachten deelt. Het gaat om persoonlijke meningen waarin hij de feiten van de fabels wil scheiden. Wetenschappelijk bewijs verdient de aandacht en niet de hypes, bizarre of zelfs gevaarlijke verzinsels. Hij wil zijn bloglezers stof geven tot "nadenken", staat er in de update van de UM. 

-Wie door de coronacrisis zijn baantje is kwijtgeraakt en in financiële problemen komt, mag extra lenen, heeft de minister bepaalt. Wie al maximaal leent, kan een extra lening aanvragen. DUO zal beoordelen wie in aanmerking komt. De twee landelijke studentenorganisaties hebben kritiek. De student moet in hun ogen zelf de financiële klap van de crisis opvangen, terwijl anderen in de samenleving – bedrijven, ZZP’ers, industrie – wel steun krijgen.

'Het betalen van de huur van de studentenkamer gaat ook gewoon door.' Veel studenten met flexcontracten zijn hun inkomsten kwijt. #FNV en @studentenbond doen dringende oproep aan werkgevers.#leenstelsel #coronacrisis #studenten #Flex https://t.co/0mmrrXf9i4

— FNV (@FNV) March 19, 2020

 

​-De Nationale Studenten Enquête gaat dit jaar niet door. Dat is de jaarlijkse vragenlijst waarin studenten hun mening over het onderwijs kunnen geven. De Keuzegids baseert zich deels op de uitslagen van de NSE.
 

DO 19 MAART

-Studenten die dit academisch jaar (2019-2020) zijn begonnen aan hun studie en eind augustus niet voldoen aan de norm van het bindend studieadvies (BSA), krijgen uitstel. Dat heeft de universiteitvereniging VSNU in samenspraak met de minister - gelet op de lastige tijden die ook studenten nu doormaken - vandaag besloten. In Maastricht moet de student samen met de studieadviseur een plan van aanpak opstellen zodat er volgend studiejaar alsnog een positief studieadvies uitrolt.

-Al het fysieke onderwijs wordt geschrapt voor de rest van het studiejaar. De aanwezigheidsplicht voor studenten geldt dus ook in periode vijf en zes niet. Wel wordt er een uitzondering gemaakt voor praktijk- en vaardigheidsonderwijs (skills en practica); wanneer dat per 1 mei weer mag en mogelijk is, kunnen studenten aan de slag in de faculteit.

De Universiteit Leiden en de Universiteit Maastricht schrappen al het fysieke onderwijs voor de rest van dit studiejaar. Ook andere universiteiten en hogescholen houden daar rekening mee.https://t.co/H2GP0REfVj

— HOP (@hopersbureau) March 19, 2020


 

WO 18 MAART​
-De faculteit Health, Medicine and Life Sciences heeft al haar uitwisselingsstudenten teruggehaald. De Universiteit Maastricht adviseert studenten die wel nog in het buitenland op uitwisseling zijn of stage lopen én die zich zorgen maken over hun situatie, terug te keren naar Maastricht of alternatief thuisadres. Het college van bestuur raadt aan de reisverzekering te checken voor vergoeding van (extra) kosten. Keert de verzekering niet of maar deels uit, dan kan de student zich wenden tot de UM met een overzicht van gemaakte kosten. Dit betekent overigens niet dat de UM per se de beurs trekt. Dat moet eerst intern (met de zes faculteiten) en extern (met de andere universiteiten en het ministerie van OCW) worden besproken, reageert woordvoerder Fons Elbersen. 

-Studenten die hun buitenlandstage of uitwisseling moeten afbreken, krijgen van de opleiding vervangende studieopdrachten om toch hun studiepunten te halen.

-Nog meer afgelaste evenementen: het songfestival dat dit jaar in Rotterdam zou worden gehouden, gaat niet door. Hoogstwaarschijnlijk krijgt Rotterdam en daarmee Nederland een tweede kans in 2021.

An official statement from the European Broadcasting Union on the #Eurovision Song Contest 2020. pic.twitter.com/b3h7akxvpF

— Eurovision Song Contest (@Eurovision) March 18, 2020


-In België, dat gisteren een lock down light afkondigde, mag vanaf vandaag 12.00 uur (18 maart) alleen gereisd worden als dat strikt noodzakelijk. Woon-werk-verkeer is wel toegestaan. Het is niet duidelijk hoe de Belgen dit gaan controleren. De UM stelt nu een digitale verklaring op voor grenswerkers waarin staat dat de persoon in kwestie 'nodig' is op het werk. Vanaf morgen, donderdag 19 maart, is die beschikbaar (vraag de leidinggevende).

-De eerste virtuele promotieplechtigheid bij UNU-Merit!

In progress now. I particularly like the background as if the candidate is actually in #Maastricht @UNUMERIT @MaastrichtU https://t.co/TwOsOps4dn pic.twitter.com/CT8bdbbV9e

— Franziska Gassmann (@gassmann21) March 18, 2020


- Alle evenementen zijn de komende tijd afgelast, wat gaat er aan de universiteit en in Maastricht niet door?
* Studium Generale heeft alle evenementen tot en met 2 april geannuleerd. Ook daarna zijn al een paar lezingen afgezegd, zoals die over Central Banks door Andrew G. Haldane op 20 april en het (Observant) interview met Janine Abbring op 21 april. Studium Generale probeert zoveel mogelijk evenementen in het najaar in te halen.

* De Experience Days, waarop scholieren een dagje meelopen op de universiteit (zou in maart plaatsvinden)

* Alle alumni-bijeenkomsten 

* Koningsdag (27 april). Maastricht zou dit jaar de koning en zijn familie op bezoek krijgen, maar kan het programma onder de huidige omstandigheden niet rond krijgen. Er is nog te veel onzekerheid over wat er tegen die tijd weer wel en niet mag.

* De Groene Loper run, waaraan ook veel studenten en medewerkers mee gingen doen, op 13 april wordt uitgesteld. Een nieuwe datum is nog niet bekend.

* Museumnacht, wanneer dertien musea in Maastricht hun deuren ’s avonds openen, is verplaatst naar 30 oktober.

‼️ MUSEUMNACHT VERPLAATST:30 OKTOBER‼️
Naar aanleiding van de laatste ontwikkelingen en landelijke richtlijnen m.b.t. het Corona-virus heeft de organisatie besloten de nacht te verplaatsen naar het najaar: 30 oktober 2020. Update: https://t.co/rAjxhaXZbZ pic.twitter.com/PZSYrsFnPt

— MuseumnachtMstricht (@MuseumnachtMaas) March 12, 2020

 

DI 17 MAART 
-Alle coassistentschappen zijn stopgezet. Het gaat om stages in het ziekenhuis, huisartsenpraktijken en overige zorginstellingen zoals verpleeghuizen.


-MUMC & RIVM berichten: mondkapjes kunnen door plasmasterilisatie twee keer worden gebruikt. 

Onderzoek in het Maastricht UMC+ en het @rivm heeft aangetoond dat medische FFP2-mondmaskers volledig kiemvrij gemaakt kunnen worden door zogeheten plasmasterilisatie. Zo kunnen de mondmaskers tot maximaal twee keer worden hergebruikt. Lees meer via: https://t.co/e3BpmU4RCz pic.twitter.com/LyouN9KIMd

— Maastricht UMC+ (@MaastrichtUMC) March 17, 2020MA 16 MAART
Het college van bestuur heeft besloten om alle academische zittingen zoals promoties, oraties en afscheidsredes, in elk geval tot en met 6 april, uit te stellen. Het gaat om zo'n twintig in totaal. Lees hier het interview met Gwen Noteborn. Haar proefschrift sluit naadloos aan bij de actualiteit: ict-vernieuwingen in het onderwijs. Haar promotieplechtigheid staat voor 1 april gepland, maar mag als het echt niet anders kan online of in select gezelschap (maximaal dertig) doorgaan. 


ZO 15 MAART
De Universiteit Maastricht sluit de deuren voor studenten. Dus ook de universiteitsbibliotheek is dan dicht. Al het onderwijs zal de komende tijd online plaatsvinden. Medewerkers werken in beginsel thuis. 

-Medewerkers werken zoveel mogelijk thuis of ver van elkaar in een UM-kantoor (vergaderingen verlopen via de virtuele weg)

Thuiswerken en thuis lunchen in het zonnetje! pic.twitter.com/j0r6o58mud

— Carijn Beumer (@CarijnB) March 17, 2020

pic.twitter.com/M0OZ0C9L37

— John Parkinson (@profparkinson) March 13, 2020

 

DO 12 MAART
-De Universiteit Maastricht kondigt aan vanaf 16 maart alleen nog afstandsonderwijs aan te bieden. De aanwezigheidsplicht voor studenten vervalt, grootschalige tentamens voor periode 4 gaan niet door. Medewerkers moeten zoveel mogelijk thuis werken.
Aanleiding zijn de nieuwe maatregelen die de Nederlandse regering vanmiddag aankondigde: geen fysiek wetenschappelijk onderwijs tot en met 6 april. 

-De vier grote studentenverenigingen Koko, Tragos, Circumflex en Saurus sluiten per direct hun deuren. Ook roepen de verenigingen hun leden op niet op een andere plek samen te komen, maar thuis te blijven. Bestuursleden werken zoveel mogelijk thuis.

16.30
Het Nederlandse hoger onderwijs gaat vooralsnog niet op slot vanwege het coronavirus. Wel wil het kabinet dat hogescholen en universiteiten hoorcolleges voor meer dan honderd studenten alleen nog online aanbieden. En adviseert ze iedereen om zoveel mogelijk thuis te werken.

10.00
De Antwerpse universiteit zit op slot, Denemarken sluit per direct alle scholen en universiteiten, de universitaire sportcentra in Eindhoven en Tilburg zijn gesloten, de TEFAF is voortijdig dichtgegaan. Het college van bestuur van de Universiteit Maastricht ziet nog geen reden tot drastische maatregelen, maar bereidt zich wel voor op allerlei mogelijke scenario’s.
 

WO 11 MAART
Drie Maastrichtse eerstejaars zijn een petitie gestart waarin ze de Universiteit Maastricht oproepen de deuren te sluiten vanwege het coronavirus. Binnen twintig uur werd die al meer dan duizend keer ondertekend.
In Randwyck worden studenten opgeroepen het MUMC zoveel mogelijk te mijden; coassistenten zijn voorlopig niet welkom op de operatiekamers.
 

DI 10 MAART
In tegenstelling tot de Universiteit Maastricht last het MUMC tot 1 april alle bijeenkomsten of recepties af. Studenten (coschappen) krijgen geen taken meer waarbij mondkapjes vereist zijn. Dit vanwege de schaarste aan beschermingsmaterialen.
 

DO 5 MAART
Een postdoc van het departement Data Science and Knowledge Engineering is besmet met het coronavirus. Zij woont in Aken en is uit voorzorg thuisgebleven nadat vermoedelijk in Duitsland de besmetting was opgelopen. Op dat moment had zij nog geen klachten.
 

WO 4 MAART
Zo’n 25 studenten van de Universiteit Maastricht hebben zich afgemeld voor het onderwijs. Zij blijven voorlopig thuis omdat ze snotteren en hoesten of koorts hebben en onlangs zijn teruggekeerd uit een risicogebied waar het coronavirus rondwaart, zoals Noord-Italië. De UM adviseert in deze gevallen dan ook ten minste twee dagen thuis te blijven en het ziekteverloop af te wachten. Er is nog geen besmetting met het zogeheten Covid-19 vastgesteld bij een student of medewerker.
Daarbovenop zijn er zo’n twintig studenten die niet ziek zijn, maar wel zijn teruggekomen uit een ‘besmet’ gebied en zich uit voorzorg hebben gemeld. Hen wordt geadviseerd gewoon deel te nemen aan het onderwijs.
Het aantal studenten op uitwisseling in risicogebieden zijn gering. Maximaal twintig in Noord-Italië, in elk geval vier in Zuid-Korea en een in Hong Kong.
 

DI 3 MAART
Tot nu toe hebben zeventien studenten van de Universiteit Maastricht zich via een speciaal meldpunt afgemeld voor het onderwijs. Zij blijven voorlopig thuis omdat ze snotteren en hoesten of koorts hebben en onlangs zijn teruggekeerd uit een risicogebied waar het coronavirus rondwaart. De gebieden die het RIVM als risicovol betitelt, zijn behalve Noord-Italië ook China, Taiwan, Macau, Hongkong, Singapore, Zuid-Korea en Iran. Specifiek voor Limburg is daar de Duitse grensregio Gangelt aan toegevoegd.

De gemeentelijke gezondheidsdiensten hebben vooralsnog alles onder controle, zegt Christian Hoebe, hoogleraar aan de UM en hoofd infectieziektebestrijding bij de GGD Zuid Limburg (dat de bestrijding van het coronavirus uitvoert en mensen monitort). “Bij alle besmette personen kunnen de linkjes worden gevolgd naar de bron en zolang we dat kunnen doen, is geen sprake van een wijdverspreide overdracht zoals in Noord-Italië.” 

De UM raadt iedereen aan regelmatig handen te wassen met zeep, te hoesten en niezen in de binnenkant van de elleboog, en papieren in plaats van katoenen zakdoekjes te gebruiken. Ook wordt het geven van handen afgeraden.
 

VR 31 JANUARI
De Universiteit Maastricht raadt haar studenten en onderzoekers af naar de regio Hubei met daarin de 'besmette' stad Wuhan af te reizen vanwege de uitbraak van het coronavirus.  Reizen naar de rest van China, inclusief Hong Kong, moeten alleen worden gemaakt als het noodzakelijk is. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft de uitbraak van het nieuwe coronavirus bestempeld tot internationale noodsituatie.

In deze liveblog houdt Observant bij wat er aan de UM speelt ten tijde van deze corona-crisis. 

Auteur: Redactie

Illustratie: Simone Golob

Categoriëen: nieuws_boven
Tags: virus,corona,besmetting,lockdown,liveblog

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.