UM-onderzoekers: corona krijgt hoge prioriteit

19-03-2020

MAASTRICHT. De onderzoeksgroep onder leiding van Peter Peters, hoogleraar nanobiologie, gaat voor zover er nog mensen op het lab zijn een deel van het normale onderzoek opzij zetten om tijd vrij te maken voor onderzoek naar het coronavirus. In het lab zullen preparaten van het virus bestudeerd worden in de hoop een nieuwe stap te zetten in de ontwikkeling van een medicijn of vaccin.

De preparaten zijn niet besmettelijk, benadrukt Peters. “Het onderzoek is dus volledig veilig.” De wetenschappers, die samenwerken met collega’s van de Universiteit Utrecht en de Erasmus Universiteit in Rotterdam, hopen te ontdekken hoe het virus zich hecht aan slijmcellen in de mond en de neus. Als je dat kunt voorkomen, voorkom je ook dat het virus verder het lichaam binnendringt.

Peters is niet de enige Maastrichtse onderzoeker die zich bezighoudt met (zaken rondom) het coronavirus. Zo maakte het MUMC+ bekend dat men een methode heeft ontwikkeld om mondkapjes te reinigen. Hierdoor kunnen ze drie keer gebruikt worden, in plaats van een keer. Het RIVM heeft de methode gevalideerd.

Chemisch bioloog en universitair docent Egon Willighagen maakt zich ondertussen sterk voor open access voor nieuwe wetenschappelijke artikelen over het coronavirus. Hij draagt bij door data en artikelen te delen via onder andere Twitter met de hashtag UMAgainstSARSCoV2, die meer UM-onderzoekers gebruiken om te laten zien hoe zij met de crisis omgaan

UM-onderzoekers: corona krijgt hoge prioriteit
covid-19-longen
Auteur: Cleo Freriks

Simone Golob

Categoriëen: Nieuws, Wetenschap
Tags: virus,corona,vaccin

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.