Bijna alle onderzoek Caphri stopgezet

23-03-2020

MAASTRICHT. Zo goed als al het onderzoek van UM-instituut Caphri, voornamelijk gericht op de volksgezondheid en zorginnovatie, is stilgelegd. Dat betekent dat driehonderd onderzoekers nu thuis zitten en dat menigeen vertraging oploopt. “De financiële gevolgen kunnen we nog niet overzien”, zegt wetenschappelijk directeur Maurice Zeegers.

Verreweg het meeste onderzoek van Caphri gebeurt niet in het ziekenhuis maar in de wijk, op het schoolplein, op de werkvloer. Hierbij draait het vaak om de volksgezondheid, om een gezonde leefstijl. Zeegers: “Dat is onderzoek waarvoor je mensen spreekt, interviewt, observeert. En dat is dus grotendeels stopgezet.”

Zo goed als alle onderzoekers werken thuis, maar zitten niet stil. “We schrijven stukken, analyseren data, en ‘zoomen’ met collega’s. Dat levert onmiskenbaar vertraging op, maar ik hoop dat subsidiegevers als ZonMW een ‘kostenneutrale verlenging’ hanteren. Dus meer onderzoekstijd tegen dezelfde kosten.”  

Zeegers loopt ook al vooruit op een mogelijke lockdown. Wie mag dan wel en niet de gebouwen in? “De IT’ers in ieder geval, om al het online onderwijs en onderzoek in de gaten te houden. Maar wie nog meer? Lab-assistenten?”

Tegelijk behoort de corona-epidemie tot het onderzoeksveld van Caphri, zegt Zeegers. “We hebben de huisartsen in de gelederen, maar ook GGD-onderzoekers. Je ziet dat hier en daar nieuwe studies op poten worden gezet. Zelf ben ik, samen met de UB, wetenschappelijke artikelen aan het verzamelen over corona, om vervolgens het kaf van het koren te scheiden. Er verschijnen nu heel veel stukken, buiten peer review om, maar het merendeel daarvan is waarschijnlijk bagger.”

Zeegers richt zich op de artikelen over risicofactoren en prognose. “We weten dat een hoge leeftijd riskant is, maar wat nog meer? Ook comorbiditeit, oftewel onderliggend lijden? En zo ja, hoe sterk is dat bewijs dan?”

Bijna alle onderzoek Caphri stopgezet
sign_stop_PNG25622