Opinie: Solidariteit in tijden van corona

02-04-2020

Europese solidariteit is harder nodig dan ooit, vinden de Maastrichtse hoogleraren Piet Eichholtz, Harry Hummels, Clemens Kool en Tom van Veen. En dus moet Nederland ruimhartig in de buidel tasten om de zuidelijke landen door de coronacrisis te helpen.

Voor elke relatie geldt: je weet pas wat je aan elkaar hebt als het erop aan komt. Dat geldt in de liefde, in vriendschap, maar ook tussen landen. Vandaar dat er in de media de afgelopen week zoveel warme aandacht werd besteed aan het Duitse gebaar om een aantal IC-plaatsen open te stellen voor Nederlandse coronapatiënten. Duitsland had kunnen redeneren dat wij er zelf voor hebben gekozen om weinig te investeren in IC-capaciteit, maar deed dat ruimhartig niet. En wij zijn dankbaar.

Brute stap

Dat staat in buitengewoon schril contrast met de manier waarop Nederland vorige week omging met de roep om financiële steun van onze Europese vrienden uit het zuiden. Wij laten Italië en Griekenland al jaren barsten als het gaat om immigranten, maar dat onze regering datzelfde nu ook wilde gaan doen in de coronacrisis gaat nog weer een brute stap verder. Onze minister van Financiën vertelde de eigenaar van een brandend huis dat het niet goed gebouwd was in plaats van te helpen met het blussen van de brand. Zo ga je niet met elkaar om, tenminste niet als je de intentie hebt een gezonde relatie te behouden.

Financiële rommel

Vandaar dat wij van harte het initiatief steunen van onze collega Arnoud Boot om de regering aan te sporen de traditionele Nederlandse zuinigheid ten opzichte van de club-Med tijdelijk op te schorten. Dat betekent niet dat wij van mening zijn dat het noorden van Europa nu permanent de financiële rommel van het zuiden moet gaan opruimen. Dat zou de verkeerde prikkel geven. De zuidelijke landen hebben in het algemeen inderdaad meer financiële discipline nodig en moeten veel meer doen om hun economieën te hervormen. Maar we kunnen ze niet vragen om dat de komende maanden te doen. Daar komen we later wel weer op terug.

Morele plicht

Onze zuidelijke vrienden hebben nu de financiële armslag nodig om hetzelfde te doen wat onze regering voor ons doet: zorgen dat hun economie door de tijdelijke corona-pauze niet langdurig in elkaar zakt. Die armslag kunnen de noordelijke landen bieden en Nederland moet daar aan mee werken. Dat is niet alleen een morele plicht, maar ook in ons eigen belang, want wij verdienen een groot deel van ons nationaal inkomen door export en onze grootste handelspartners zijn de landen van de EU, niet alleen die in het noorden, maar zeker ook die in het zuiden. Als wij na de Grote Pauze onze export weer op gang willen helpen, dan is er in die landen koopkracht nodig.

Inkeer

Gelukkig is de regering tot inkeer gekomen en lijkt men het juiste pad gevonden te hebben. Premier Rutte sprak al over een substantiële gift om de medische systemen te ondersteunen of een versterking van het Europees Stabilisatie Mechanisme. Minister Hoekstra gaf volmondig toe de verkeerde toon te hebben getroffen. Maar woorden alleen zijn nu niet genoeg. Razendsnelle financiële actie is nodig om te zorgen dat het vertrouwen in de zuidelijke Europese landen niet wegvalt en er grote en blijvende economische schade gaat ontstaan. Aan de slag!

Piet Eichholtz, Harry Hummels, Clemens Kool en Tom van Veen, hoogleraren aan de Maastrichtse School of Business and Economics

Opinie: Solidariteit in tijden van corona
EU
Auteur: Redactie
Categoriëen: nieuws_boven, Opinie
Tags: opinie,europa,corona

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.