“Een student uit Vancouver zet je niet in de ochtendgroep”

SBE past roosters aan voor studenten in andere tijdzone

07-04-2020

MAASTRICHT. Om te voorkomen dat studenten bij nacht en ontij een onderwijsgroep moeten volgen, heeft de School of Business and Economics het rooster voor 120 buitenlandse studenten voor periode 5 (start op 14 april) aangepast. Het gaat om uitwisselingsstudenten - uit onder andere Australië of de VS - die in een andere tijdzone wonen.​

Ieder jaar komen er zo’n zevenhonderd studenten van partneruniversiteiten een half jaar economie en/of bedrijfskunde in Maastricht studeren, vertelt Joël Castermans, hoofd bureau onderwijs van SBE. Het gros zit nu vanwege de coronacrisis thuis en volgt het onderwijs online. “Een student uit Vancouver - het is daar 9 uur vroeger - zet je niet in de ochtendgroep.” Er is daarom geschoven zodat iedereen op een redelijk tijdstip aan het werk kan gaan. “Maar er zijn grenzen, sommigen hebben nu ’s avonds tot 20.30 uur les, dat is niet ongewoon, we hebben altijd al avondonderwijs tot 19.30 uur. En er zijn studenten die al om 7.30 uur beginnen.” Om dit mogelijk te maken, moesten een kleine zeventig Europese studenten ook verkassen naar een andere onderwijsgroep. Zonder gemor, zegt Castermans.

Andere faculteiten

Elders in de universiteit speelt dit probleem minder. Bij rechten gaat het om een “enkeling” - de meeste studenten komen uit Europa - en indien nodig wordt er maatwerk geleverd. Ook bij de faculteiten psychologie en neurowetenschappen en Arts and Social Sciences is men flexibel en coulant mochten er problemen opduiken. De faculteit Health Medicine and Life Sciences – met vooral veel Europese studenten – programmeert de onderwijsgroepen in het begin van de middag zodat zoveel mogelijk studenten op een redelijk normale tijd kunnen deelnemen. Mocht dit toch problemen opleveren dan is het mogelijk om studenten uit eenzelfde tijdzone bij elkaar in de groep te plaatsen.  

De University Colleges zijn een verhaal apart omdat iedere student daar zijn eigen programma volgt. Maar ook hier is men flexibel, en soepeler als het gaat om een wisseling van de onderwijsgroep. Er zijn al tutoren, zo klinkt het, die onderwijsgroepen in de avonduren plannen omdat dat beter uitkomt voor overzeese studenten.

De nieuwe blokperiode start de dag na Pasen, op dinsdag 14 april.

Auteur: Riki Janssen
Categoriëen: Nieuws,
Tags: fraude,toets,onderwijs,coronavirus,corona,epidemie

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.