Baan nummer een, twee, drie

(Geen) werk aan de winkel

15-04-2020

Werk aan de winkel. Zo heette onze rubriek van vorig academisch jaar over studenten en hun bijbaan. Hoe vergaat het hen tijdens de corona-crisis? Kunnen ze nog iets voor hun werkgever betekenen of zijn ze naar huis gestuurd? Behalve studenten uit deze serie laten we ook anderen aan het woord. Deze keer: Roel Niemark, masterstudent forensica, criminologie en rechtspleging. Hij is studentlid van het faculteitsbestuur, studenttutor en griffier bij de rechtbank.

Bij huiswerkbegeleider Check5 – waar Observant hem in 2018 opzocht – begon Roel Niemark (27) in eerste instantie vooral als helpende hand van middelbare scholieren die vragen hebben over hun planning of opdrachten. Zijn takenpakket breidde gaandeweg uit. Hij werd hoofdbegeleider en hield onder andere het overzicht in het lokaal; wie heeft er een vraag, zit er een begeleider op, et cetera. Maar ook dat is steeds minder geworden. “Op papier ben ik er nog werkzaam, maar feitelijk werk ik er al een aantal maanden niet meer. Ik zou wel nog examentrainingen geven de komende periode, maar nu de centrale examens geschrapt zijn, valt dat ook weg. Daarbij zit Check5 nu sowieso op slot.”

Toch lijdt Niemark financieel niet heel erg onder de coronacrisis. Het was zijn eigen keuze om minder te werken in de huiswerkbegeleiding. Hij heeft het druk genoeg met z’n drie andere banen.

Baan nummer een: studentlid van het faculteitsbestuur van de rechtenfaculteit. “Studenten krijgen een vergoeding voor hun rol in de medezeggenschap; mijn faculteit heeft ervoor gekozen om me aan te stellen als medewerker voor 0,2 fte gedurende twee jaar. Ik krijg dus gewoon doorbetaald.” Tegelijkertijd: er moet ook gewerkt worden, want er wordt nog steeds bestuurd en (digitaal) vergaderd. Overigens lopen de beurzen en vergoedingen voor studenten in andere besturen of raden ook gewoon door.

Baan nummer twee, ook op de faculteit: studenttutor in onderwijsgroepen. Maar deze periode staat hij niet ingepland, dus zijn er nul inkomsten.

Baan nummer drie: griffier bij de sectie strafrecht op de rechtbank. Niemark schuift doorgaans vooral aan bij zaken die voor de politierechter komen, ‘kleinere’ vergrijpen waar niet meer dan een jaar gevangenisstraf wordt geëist: tasjesroof, oplichting, autokraak, mishandeling. Als griffier neemt hij plaats naast de rechter en maakt hij aantekeningen van alles wat er wordt gezegd. Vanwege de coronamaatregelen zijn er (bijna) geen zittingen waardoor Niemark het een stuk rustiger heeft. Maar dan dus ook minder of geen geld? “Per 1 januari heeft de rechtbank Limburg mij en een aantal andere buitengriffiers bij de sectie strafrecht aangesteld als medewerker. Dat heeft te maken met de nieuwe Wet normalisering rechtspositie ambtenaren.” En dus is hij geen oproepkracht meer, maar ‘in dienst’ met een min-max contract, een flexibel contract, afhankelijk van hoeveel zaken hij doet. “Maar ik heb in elk geval een minimaal aantal uren.”

Kortom: er komt maandelijks minder binnen, maar “niets te klagen”. Bovendien heeft Niemark nog altijd zijn studiefinanciering waarmee hij een groot deel van zijn vaste lasten betaalt.
 

Baan nummer een, twee, drie
roel niemark
Auteur: Wendy Degens

Toen Roel Niemark nog aan het werk was bij Check 5 in 2018/ Loraine Bodewes

Categoriëen: nieuws_boven
Tags: bijbaan,virus,corona,besmetting

Voeg reactie toe

privacy link