Plotsklaps beperkt

20-04-2020

‘Hé, kun je niet lezen? Maximaal drie mensen tegelijk!’ Overal hangen briefjes. Instructies voor de anderhalve meter samenleving. Ik kan ze niet lezen. Ik weet niet wat ik moet doen. Mensen worden boos op mij. De verwijtende blikken kan ik gelukkig niet zien.

Aan mijn gezichtsvermogen is niets veranderd. Het is slecht en het blijft slecht. Tot 12 maart 2020 is dat geen probleem. Ik ben een succesvol hoogleraar, ben sociaal rijk bedeeld en geniet met volle teugen van het leven. Mijn aanpassingsvermogen kent geen grenzen. Ik gebruik hulpmiddelen. Compenseer me suf. Maak er grapjes over. Het is geen issue.

Nu is er een grens bereikt die ik nog niet ken. De veer is aan het einde van zijn kracht. Ik wil geen boodschappen doen, want dan maak ik fouten. Ik kan geen lesgeven, want ik kan de knoppen in de online meeting omgeving niet vinden. De stukken in share screen gaan totaal aan mij voorbij. Ik kan mijn collega’s en studenten niet zien op de kleine schermpjes. Aan het einde van een gewone werkdag ben ik total loss.

Er is te veel tegelijk dat niet lukt. En wat blijkt? Ik schaam me daarvoor. Ik kan niet om hulp vragen. Ik wil niet om hulp vragen. Mijn enorme aanpassingsvermogen zit me in de weg. Ineens ben ik een mens met beperkingen. Ik zag dat niet aankomen. De nieuwe samenleving smaakt me niet, maar ik moet slikken.

Ik doe onderzoek naar de gevolgen van hersenletsel. Nu begrijp ik hoe dat moet voelen. Ineens is je leven veranderd. Jij en je omgeving matchen niet meer. Je weet niet wanneer het leven weer normaal wordt. Of het leven weer normaal wordt.

Ik krijg hulp uit onverwachte hoek. Erben Wennemars vertelt bij Jinek hoe hij met de situatie omgaat. ‘Ik voel me als een topsporter met een blessure. Dan kun je de volgende dag geen marathonschaatsen. Ik richt me op de dingen die wel kunnen en waar ik plezier aan beleef’. Erben is gaan klussen. Voor mij is dat schrijven. Daarmee ga ik mijn kaartenhuis weer opbouwen. Ik wens iedereen een advies van Erben toe in deze moeilijke tijden.

Caroline van Heugten, hoogleraar klinische neuropsychologie

Plotsklaps beperkt
Caroline van Heugten
Auteur: Redactie
Categoriëen: nieuws_boven
Tags: caroline,corona

Reacties

anoniem

Heftig om dit te moeten meemaken! Eigenlijk zou de UM er als "inclusieve en diverse organisatie" voor moeten zorgen dat jij je werk gewoon kunt doen vanuit thuis en niet total loss bent aan het einde van de dag.

Voeg reactie toe

privacy link