U-raad tegen alternatief plan FPN voor geld kwaliteitsafspraken

22-04-2020

MAASTRICHT. Mag de faculteit psychologie en neurowetenschap de kwaliteitsafspraken aanpassen? Kan het geld dat is vrijgekomen door de afschaffing van de basisbeurs ook anders worden ingezet dan eerder is overeengekomen? De universiteitsraad vindt van niet.

In de kwaliteitsafspraken die vorig jaar zijn gemaakt staat dat alle eerste- en tweedejaars minstens zeven intensieve contacturen moeten krijgen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een practicum of een tutorbijeenkomst. Een college telt niet. Hoewel de psychologiestudenten daar in sommige perioden ruim aan komen, halen ze het in andere perioden niet. Gemiddeld komen ze wel op zeven uur uit, maar zo mag niet worden gerekend.

De faculteit wilde in eerste instantie het aantal contacturen conform afspraak verhogen, maar daar waren de studenten niet gelukkig mee. Zij ervaren de studiedruk al als behoorlijk hoog en vinden het juist prettig dat er in sommige blokken wat minder intensieve uren zitten.

Daarom stelde het bestuur voor om het geld te besteden aan de verbetering van toetsing, al jaren een zwak punt van de faculteit. Dat is ook onderdeel van de kwaliteitsafspraken, maar een andere categorie. De studenten in de raad van de FPN waren het daarmee eens. De U-raad echter niet, zo bleek tijdens de laatste faculteitsvergadering. Ze vinden de plannen niet gedetailleerd genoeg en willen dat de FPN zich aan de eerdere afspraken houdt. Ook om geen precedent te scheppen voor andere faculteiten.

Wat wellicht meespeelt is dat de U-raad ook vorig jaar al bezwaren had tegen de oorspronkelijke plannen van de FPN. Men twijfelde toen of ze daar wel al hun onderwijsgeld daadwerkelijk aan onderwijs besteden. Na uitleg van de decaan en directeur gaf de U-raad alsnog groen licht.

De psychologen gaan nu alsnog meer intensieve uren invoeren. Die nemen de vorm aan van een werkcollege waarin studenten worden voorbereid op het tentamen.

Auteur: Cleo Freriks
Categoriëen: Nieuws,
Tags: FPN,kwaliteitsafspraken

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.