De Ctrl-F-toets

Medewerkerscolumn

22-04-2020

Coronatijden zorgen ook voor ongehoorde innovaties. De rechterlijke macht gaf onlangs 220 miljoen euro uit aan een volledig mislukt automatiseringsproject voor civiele zaken, maar stampt nu opeens binnen een week het programma uit de grond waar de advocatuur al zo lang naar snakte: een beveiligde e-mailverbinding die kan worden gebruikt om processtukken te versturen en te ontvangen. Op de universiteit hikken we al heel lang tegen digitaal onderwijs aan en opeens is dat binnen een week een voldongen feit. Ik kan me tenminste onderwijs zonder Zoom-groepjes al bijna niet meer voorstellen. En als klap op de vuurpijl kunnen we nu ook nog genieten van een nieuw type toets.

Ik noem dat de Ctrl-F-toets. Anderen hebben het over online toetsen, take-home-tentamens of assignments, maar het komt allemaal op hetzelfde neer. De student zit thuis in de aanslag achter zijn laptop achter een maagdelijk leeg bureau, want wet of boek is overbodig. Op de laptop is alles in digitale vorm te vinden wat maar een klein beetje met het vak te maken heeft. Verder staan alle relevante sites (databases, rechtspraak, wetgeving) open in de browser.

Op een gegeven moment verschijnen de felbegeerde slots in Student Portal en dan kan de toets worden gedownload. In een razend tempo gaat de student door de toetsonderdelen. Hij zoekt de relevante sites en relevante documenten (zoals de PowerPoints van de hoorcolleges) erbij en met Ctrl-F vindt hij snel de passages die hem aan het goede antwoord kunnen helpen. Copy-Paste, het antwoord een beetje modelleren en op naar de volgende vraag. Aan het eind wordt alles nog even gezuiverd van al te evidente vormen van plagiaat. Gelukkig is er nog tijd voor een paar telefoontjes met medestudenten voor de finishing touch. Druk op de knop en daar gaat de toets weer terug naar Student Portal. "Ik dwaal in mijn vader...", schreef de dichter.

Vanitas vanitatum, omnia vanitas. Waarom denken onderwijsdirecteuren dat er online nog echte toetsen kunnen worden afgenomen? Toetsen op kennis is godsonmogelijk geworden en daar begint toch alle begrip. Minstens zo erg is dat we nu de studenten laten zakken die of te ethisch zijn om met Ctrl-F aan de slag te gaan of zo digibeet zijn dat ze ook dat nooit onder de knie zullen krijgen. Dat is oneerlijk.

Coronastudenten. We moeten het hun toekomstige werkgevers eenvoudig maken door rechtsboven op het diploma een chic kroontje te plaatsen.

Fokke Fernhout, universitair hoofddocent aan de rechtenfaculteit

De Ctrl-F-toets
Fokke
Auteur: Redactie
Categoriëen: nieuws_boven
Tags: fokke

Reacties

Armand Vliegen

Ik zou graag zo'n kroontje op mijn diploma hebben.
Vind het juist heel knap dat studenten in deze tijd hun diploma halen. De wereld kent de grootste crisis sinds de tweede wereldoorlog, met alle psychische gevolgen van dien. In de tussentijd moddert de universiteit door van blok naar blok zonder een eenduidig online beleid en probeert men ieder blok het wiel opnieuw uit te vinden. De duur van onderwijsgroepen is gehalveerd, maar de verwachtingen blijven alsof we nog in januari 2020 leven. Daarnaast worden tentamens zodanig ingericht dat ze nu meer de toepassing dan de kennis toetsen, iets dat in mijn ogen een grote vooruitgang is en wat hoort bij een academisch niveau. Iets uit je hoofd stampen is makkelijk. Weten hoe je het toepast onderscheidt de goede student van de slechte. Ctrl-f of niet.

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.