"Er valt nu niets te plannen"

(Geen) werk aan de winkel

23-04-2020

Werk aan de winkel. Zo heette onze rubriek van vorig academisch jaar over studenten en hun bijbaan. Hoe vergaat het hen tijdens de corona-crisis? Kunnen ze nog iets voor hun werkgever betekenen of zijn ze naar huis gestuurd? Behalve studenten uit deze serie laten we ook anderen aan het woord. Deze keer: Emmy Maas, masterstudent geneeskunde. Teruggekomen van drie maanden reizen in Azië zit ze nu – “even wennen” – bij haar ouders thuis.

Van Champignonhandel Jan Haagmans, waar Observant haar in september 2018 een dagdeel volgde, heeft ze al maanden geleden afscheid genomen. Haar bijbaantje op de vrijdagmarkt was niet meer vol te houden met haar onregelmatige rooster van de universiteit. Maar ja, geld stroomt niet vanzelf binnen. “Ik heb daarna een tijdje gewerkt in het ziekenhuis, op de poli van het Vrouw-Moeder-Kind centrum, als administratief medewerkster en doktersassistente.” Het werk vond ze “prima” en met haar salaris vulde ze haar spaarpotje. Haar doel: een rondreis door Azië van drie maanden. Met de coschappen in het vooruitzicht nam Maas zich voor een break te nemen. “Ik dacht: het is nu of nooit.”

“Ik koos voor het februari-spoor bij geneeskunde wat betekent dat je pas in februari, in plaats van in september, met coschappen start. En doordat ik mijn eerste coschap ook aan het einde van het traject kon vastplakken, hoefde ik pas 20 april te starten.
Kerstavond 2019 was het zover. Maas vertrok en bezocht – deels alleen, deels met een vriendin – landen als Myanmar, Thailand, Vietnam en de Filipijnen. “Toen ik uit Nederland vertrok, was er nog niets van een corona-crisis te bespeuren.” De uitbraak van de coronapandemie begon in China, in januari, en verspreidde zich in Azië en de rest van de wereld. “Ik heb er tijdens mijn reis vrij weinig van gemerkt, behalve dat ik veel mensen zag rondlopen met mondkapjes. We namen zelf ook goede voorzorgsmaatregelen.”
Haar reis heeft ze kunnen “afmaken, zoals gepland”, maar aan het eind werd het toch wel even spannend. “Ik wist niet of ik nog vanuit Bali naar Nederland kon komen.” Haar vlucht werd twee keer geannuleerd, maar uiteindelijk kon ze toch een vliegtuig in.

Sinds haar terugkomst bivakkeert Maas bij haar ouders in Waalwijk. “Ik had mijzelf twee weken quarantaine opgelegd.” Maar ze heeft “niets in Maastricht te zoeken”; huisgenoten en bijna alle vriendinnen zijn ook vertrokken. Dus blijft ze nog even in Brabant. Regelmatig spelen er gedachten in Maas’ hoofd: ‘Waarom ben ik niet langer op Bali gebleven?’ Ik weet dat het niet verantwoord was om te blijven. Bovendien: de horeca is dicht, de stranden zijn dicht. Maar de mensen die ik daar heb leren kennen in een hostel, hebben met z’n allen een villa gehuurd. Met hen heb ik regelmatig contact. Het contrast is groot: zij zijn samen en ik zit hier de hele dag thuis.” 
Wat de faculteit van haar verwacht, is onbekend. “Eigenlijk zou 20 april mijn coschap dermatologie of spoedeisende hulp beginnen (een beschouwend coschap), maar geen idee hoe het nu verder moet. Ik ga er niet vanuit dat het doorgaat. Misschien komen er online lessen voor in de plaats.”

Die onzekerheid maakt het niet gemakkelijker, zegt ze. “Ik kan niet plannen. Ik wil hier in de buurt meehelpen in een verpleeghuis, vrijwillig, maar mijn beschikbaarheid hangt af van het programma van de UM.”
Vrijwilligerswerk: een mooi gebaar, maar een huur betaal je er niet mee. Financieel maakt ze zich nu nog geen zorgen. Ze heeft haar studiefinanciering van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en “mijn ouders springen af en toe bij. Maar hoogstwaarschijnlijk wordt het binnenkort toch tijd om een nieuwe betaalde bijbaan te zoeken, als er al iets te vinden valt.”  

emmy
Auteur: Wendy Degens

Toen Emmy Maas nog op de vrijdagmarkt meehielp, in september 2018/ Loraine Bodewes

Categoriëen: nieuws_boven
Tags: bijbaan,virus,corona,lockdown

Voeg reactie toe

privacy link