Nog niet veel klussen voor ‘Klussenbank’

23-04-2020

MAASTRICHT. Sommige universiteitsmedewerkers hebben het sinds de coronacrisis extra druk, anderen hebben juist niet veel te doen. Sinds begin april kunnen UM-afdelingen die veel werk hebben, dat melden bij de zogenaamde Klussenbank. Een medewerker van een andere afdeling, waar het een stuk rustiger is, neemt de klus dan over. Maar het loopt nog niet heel hard. 

Beetje bij beetje groeit het aantal karweien in de databank, maar er mogen nog veel meer komen, zegt Marlou Tijssens van het Staff Career Center. “Tot dusverre hebben acht medewerkers zich gemeld en zijn er vier klussen ingediend. Ik ben ervan overtuigd dat  nog veel meer mensen van de UM op dit moment weinig te doen hebben en zich nuttig willen maken.”

Een van die UM’ers is Jelle Kouwenhoven van het EdLab. “Mijn ‘echte’ baan ligt stil. In het begin vond ik het fijn om te niksen, om in het lekkere weer een boek te lezen. Maar al vrij snel wilde ik graag iets productiefs doen.” Eerst vroeg hij zijn eigen baas of er directe collega’s waren die ondersteuning nodig hadden. Dat was niet zo, dus Kouwenhoven was blij toen hij in de UM nieuwsbrief las over de Klussenbank. “Ik kan niet zomaar in mijn luie stoel blijven zitten. Zeker als ik gewoon salaris krijg.” Bij de aanmelding vermeldde hij dat hij alles wel wilde doen, al ging zijn voorkeur uit naar uitdagend werk waarvoor hij zelf iets tot op de bodem moet uitzoeken.

Dat vindt hij in de klus van de universiteitsbibliotheek, de eerste opdracht die werd aangeleverd. Hij vertelt enthousiast over zijn nieuwe, tijdelijke baan. Na “een soort sollicitatiegesprek” vorige week, mocht hij afgelopen maandag beginnen. Kouwenhoven is verantwoordelijk voor portfoliUM, een onderdeel van Canvas, de vervanger van Blackboard. “Ik ga uitzoeken wat het allemaal kan en hoe gebruiksvriendelijk het is voor studenten, docenten, tutoren, et cetera. Daarvoor heb ik ook contact met het bedrijf achter Canvas in Californië. Dat betekent vergaderingen om 18.00 uur, dan is het daar pas 9.00 uur. Ik dacht ‘je doet ergens een klus’, maar het is echt een baan. Ik heb leuke, enthousiaste, nieuwe collega’s en ik voel me nuttig, ik draag echt iets bij.”

Nog niet veel klussen voor ‘Klussenbank’
computer-2982270_1280