“Online onderwijs is vermoeiend; ik heb soms een dutje nodig”

28-04-2020

Anja Dekanski is tutor bij het University College Maastricht. Ze geeft dit blok het eerstejaarsvak Research Methods 2 en Strategy & Negotiation voor tweede- en derdejaars. “Binnen een week na de sluiting van de universiteit hebben de blokcoördinatoren en wij, de tutoren, alles klaargemaakt om onderwijsgroepen online te geven. We hebben oefensessies gedaan met verschillende programma’s en ondanks de mogelijke problemen omtrent privacy, uiteindelijk voor Zoom gekozen.”

“Ik was heel nerveus voor de eerste online sessie”, zegt Dekanski. “Het voelde alsof ik met een nieuwe baan begon. Ik nam mezelf voor om strenge regels te hanteren. Meer middelbare schoolachtig: ik lees een leerdoel voor, studenten steken in Zoom hun hand op en krijgen de beurt. In een fysieke onderwijsgroep is er meer een open discussie en kunnen studenten inspringen als ze iets toe willen voegen. Nu moet ik vragen of iemand nog iets wil toevoegen en hem of haar vervolgens de beurt geven. Het is minder spontaan.”

Dekanski mist het persoonlijke contact met haar studenten: de grapjes tussendoor of de vragen in de pauze of achteraf. Maar daarbuiten gaan de digitale tutorials verrassend goed, zegt ze. “Zelfs bij het vak Strategy & Negotiation, waarbij studenten in groepjes oefeningen moeten doen.” Ook dat kan op Zoom. Een voorbeeld: ze worden in deelgroepen van drie ingedeeld en krijgen vooraf een rol toegewezen: de medewerker die een salarisverhoging wil, de baas en iemand die observeert en aantekeningen maakt. “Het enige verschil is dat ik normaal door het lokaal loop en hier en daar meeluister. Nu is het heel duidelijk dat ik een specifieke groep volg.”

Wat haar opvalt is dat de studenten volop aanwezig zijn. “Er is sinds de sluiting officieel geen aanwezigheidsplicht meer en normaal is deze streng op UCM: 85 procent. Ik was vooraf een beetje bang dat mensen niet zouden ‘komen’, maar tot nu toe ontbreken er steeds slechts een of twee.”

De tutoren zijn begaan met hun studenten, zegt Dekanski. “We willen allemaal dat de kwaliteit van de lessen goed blijft en dat er echt probleemgestuurd onderwijs wordt gegeven.” Maar het is vermoeiend, zo blijkt. “Ik merk dat ik eerder moe ben. Ik heb soms een dutje nodig.” Klein leed, vindt ze. “Het gaat goed. Ik ben gezond, mijn baan kan online en ik heb genoeg ruimte thuis om yoga- of pilatesoefeningen te doen. Ik heb niet overwogen om naar mijn familie in Servië te gaan. Ik heb het goed hier.”

Hoe zijn deze corona-tijden voor studenten? Wat betekent het voor hun studie en hun leven daarbuiten? Elke dag spreekt Observant een student om een idee te krijgen van de impact van het virus.

“Online onderwijs is vermoeiend; ik heb soms een dutje nodig”
Anja Dekanski