“Jammer dat ik mijn studenten nu minder goed leer kennen”

29-04-2020

Alexander Carlo geeft Financing Emerging Markets, een tweedejaarsvak voor de bachelor International Business, en Corporate Finance in de master. Tot nu toe gaat het goed, al is het een beetje raar om de hele dag tegen een beeldscherm te praten, zegt hij. Hij doet op sommige dagen vier Zoom-onderwijsgroepen per dag.

De kwaliteit van het onderwijs is goed, zegt Carlo. “Ik ben verbaasd over de opties die Zoom allemaal biedt. Je kunt bijvoorbeeld multiple choice- of ja/nee-vragen aan de hele groep stellen. ‘ Leidt de liberalisering van de kapitaalmarkten in ontwikkelingslanden tot minder kapitaalvlucht?’ Aan de hand van de antwoorden gaan we daarna discussiëren. Dat werkt goed.”

Carlo houdt nauwkeurig bij wie actief is en wie niet. “Vanwege de crisis is aanwezigheid niet meer verplicht, maar ik wil ervoor zorgen dat iedereen zo veel mogelijk leert.” Opvallend is dat nagenoeg iedereen aanwezig is en dat studenten die normaal wat verlegen zijn, nu actiever zijn. Er doen nu meer mensen mee.”

Carlo is ook positief over de hoorcolleges. “In plaats van een normaal college hadden we er eentje opgenomen en later een vragenuurtje ingepland. Ongeveer honderd studenten logden in en stelden goede vragen.”

Een nadeel van online onderwijs vindt hij dat hij zijn studenten nauwelijks leert kennen. “Via een beeldscherm is het moeilijk om echt contact te maken. Daarnaast vind ik het jammer dat ik stil moet zitten achter mijn laptop. Normaal loop ik door de lokaal en maak ik aantekeningen op het bord.”

Zenuwen voor de eerste digitale sessie van deze periode waren er niet. “De laatste onderwijsgroepen van de vorige periode en vergaderingen met collega’s waren ook via Zoom. Ik had inmiddels al wat ervaring.”

Carlo komt uit Curaçao, maar is in Maastricht gebleven. Quarantaine op een tropisch eiland klinkt goed, maar dat valt in praktijk tegen, zegt hij. “Op Curaçao zijn ze strenger dan hier. Mensen mogen twee keer per week naar buiten om naar de supermarkt te gaan en verder moet iedereen thuisblijven. Gelukkig hebben mijn ouders een tuin. We bellen elke dag even kort.” Een tuin heeft hij zelf niet, maar hij gaat regelmatig naar buiten om een stuk te rennen, om een printje te maken op de faculteit of om een boek te lezen op een rustig plekje aan de Maas.                                            

Hoe zijn deze corona-tijden voor studenten tutoren? Wat betekent het voor hun studie en hun leven daarbuiten? Elke dag spreekt Observant er een om een idee te krijgen van de impact van het virus.

“Jammer dat ik mijn studenten nu minder goed leer kennen”
Alexander Carlo