Bijna 35.000 euro noodhulp voor UM-internationals; kas nog niet leeg

30-04-2020

MAASTRICHT. Het noodfonds dat door het Universiteitsfonds Limburg/SWOL in het leven werd geroepen voor studenten met geldproblemen door de coronacrisis heeft inmiddels zo’n 35 duizend euro uitgekeerd. Eenzelfde bedrag is nog beschikbaar voor lopende of nieuwe aanvragen.

Begin april startte het Universiteitsfonds Limburg/SWOL een campagne om via crowdfunding geld op te halen voor studenten die niet in aanmerking komen voor alle andere regelingen, zegt interim UM-woordvoerder Fons Elbersen. Hij benadrukt dat het noodfonds van het Universiteitsfonds (UFL) niet van de UM is. Dat fonds - voorzitter is de Limburgse gouverneur Theo Bovens - richt zich traditioneel op het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek en onderwijs aan de UM en werft daarvoor bij bedrijfsleven, lagere overheden en wie maar een bijdrage wil leveren. De huidige actie is uitzonderlijk; op zijn site meldt het fonds dat vanwege de coronacrisis “sommige studenten van de Universiteit Maastricht nauwelijks geld hebben voor primaire levensbehoeftes, zoals onderdak en eten”. Dit omdat baantjes ophielden en overheidsregelingen niet altijd soelaas bieden.

De actie leverde ruim 37.500 euro aan externe donaties op. “Daarnaast heeft het UFL/SWOL nog andere middelen toegevoegd en gaat tevens de bezoldiging uit nevenactiviteiten van collegevoorzitter Martin Paul en vicevoorzitter Nick Bos naar het noodfonds. Normaal is dat voor de UM.” Er is dus nog ruimte voor nieuwe aanvragen.

In totaal zijn er tachtig aanvragen binnengekomen, aan 55 studenten is uiteindelijk een bedrag uitgekeerd. Het gaat om leningen van maximaal 1500 euro, die bij een diploma of een herinschrijving aan de UM worden omgezet in een gift. Veruit het meeste ging naar buitenlandse studenten: 90 procent. Voorlopig liggen er geen plannen voor een nieuwe campagne, zegt Elbersen.

Bijna 35.000 euro noodhulp voor UM-internationals; kas nog niet leeg
no-money-2070384_1280
Auteur: Yuri Meesen

1820796 via Pixabay

Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: corona,noodfonds

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.