“Ik wil zeker weten dat het bij iedereen goed gaat”

01-05-2020

Jeanine Brouwer geeft drie vakken: een onderzoekspracticum en een schrijfvaardighedentraining bij de psychologen, en Verslaving aan de derdejaars van de Faculty of Health, Medicine & Life Sciences. Bij de ochtendsessies (om 8.30) heeft ze soms het idee dat de studenten een kwartier daarvoor de wekker hebben gezet, zegt ze lachend. “Je hoort het aan hoe ze ‘goedemorgen’ zeggen. Als ik vraag wie er net pas uit bed is gekomen, verschijnen er voorzichtig een paar handen.”

Desalniettemin is Brouwer tevreden over het niveau van de digitale onderwijsgroepen. Waar sommige tutoren liever de regie houden en studenten de beurt geven als ze iets willen zeggen, laat Brouwer de discussie de vrije loop. “Dat gaat hetzelfde als bij een normale groep: Er is een gespreksleider en ik grijp alleen in als ik merk dat het gesprek de verkeerde kant uit gaat of als er dringende vragen zijn.”

Dingen die ze mist? “Een kantooromgeving, want daar werk je toch het lekkerst. En het persoonlijke contact met studenten. Hun lichaamstaal tijdens de onderwijsgroepen zegt vaak veel. Hebben ze het wel begrepen? Dat soort dingen is moeilijker af te lezen achter een beeldscherm.” Daarom heeft ze meer individuele gesprekken dan normaal. “Ik plan die in omdat ik zeker wil weten dat het bij iedereen goed gaat. Ik hoor vaker dat er motivatieproblemen zijn. Ik snap dat het moeilijk is om thuis te werken.” Toch heeft het leven online ook voordelen, zegt ze. “Ik merk bijvoorbeeld dat mensen, studenten en collega’s, sneller op mailtjes reageren.”

Brouwer woont in Roermond. Heen en weer reizen hoeft nu niet meer, dus ze heeft  ineens veel ‘extra’ tijd. Wat ze daarmee doet? “Ik heb een aantal oude hobby’s opgepikt. Ik ben vorige week voor het eerst in jaren nog eens gaan skeeleren, mijn vriend en ik schaken, en ik maak meer tijd vrij om te koken. Verschillende soorten soep, salades en kip uit de oven.” “Erg lekker!”, roept haar vriend die af en toe op de achtergrond voorbijloopt.

Een grote tegenvaller voor Brouwer is dat haar geplande verjaardagsfeest niet door kan gaan aan het eind van de maand. Ze werd deze week 26 en wilde het samen met een vriendin groots vieren. “Ik denk dat we het zoals alle feestjes zullen uitstellen tot wanneer het weer mag.”

Hoe zijn deze corona-tijden voor studenten en tutoren? Wat betekent het voor hun studie en hun leven daarbuiten? Elke dag spreekt Observant er een om een idee te krijgen van de impact van het virus.

“Ik wil zeker weten dat het bij iedereen goed gaat”
Jeanine Brouwer.jpeg