"Het betreft een andere situatie dan bij de VU"

Administratieve fout bij selectie

08-05-2020

MAASTRICHT. Niet alleen de Vrije Universiteit Amsterdam liet onlangs een steek vallen in de selectieprocedure voor de opleiding geneeskunde. Ook in Maastricht, bij de researchmaster arts-klinisch onderzoeker (A-KO), ging er iets mis. Studenten werden in beide gevallen foutief geïnformeerd. Op last van de onderwijsminister laat de VU de vijftig gedupeerde studenten toch beginnen.

De situatie in Maastricht is een heel andere dan bij de VU, zegt Daisy Jonkers, coördinator van de researchmaster A-KO. Maar op het verschil wil ze verder niet ingaan.
Duidelijk is wel dat de administratieve fout bij de A-KO niet plaatsvond bij de definitieve selectie, zoals bij de opleiding geneeskunde in Amsterdam, maar bij de toelating tot de tweede ronde.

De A-KO selectie (er is plaats voor maximaal vijftig studenten) bestaat uit twee rondes. Hoewel de eerste met 147 deelnemers qua procedure en inhoud correct verliep, vertelt Jonkers, “is er waarschijnlijk bij het sorteren [van de ranglijst] in Excel een fout gemaakt waardoor 24 kandidaten ten onrechte werden uitgenodigd voor ronde twee.” Al snel werd de fout opgemerkt en de kandidaten geïnformeerd. De volgende dag volgde een uitgebreider bericht, vertelt Jonkers, “met excuus en het aanbod om te bellen”. Hiervan hebben vijftien mensen gebruik van gemaakt. Alle deelnemers hadden de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen de uitslag van de selectieronde. Die termijn is inmiddels ruim verstreken. “Geen van de 24 kandidaten heeft van dit recht op beroep gebruik gemaakt."

excel.jpeg