“Dit is waarschijnlijk het schoonste studentenhuis van de stad, haha”

08-05-2020

Olsi Sokolli is bachelorstudent European Studies. Zijn originele plan was om de quarantaine thuis door te brengen bij zijn familie in het Zuid-Italiaanse Altamura. Hij had het vliegticket al gekocht, maar zijn vlucht werd op het laatste moment gecanceld. “Dit is een teken, dacht ik”. Hij besloot om te blijven.

Hij was de enige in zijn huis die er zo over dacht. “Ik zit in een mannenhuis met negen Nederlanders. Iedereen is terug naar huis. Een van hen komt elke twee weken even terug. Tijdens Pasen ben ik te gast geweest bij zijn familie. We zochten naar eieren in de tuin en door het hele huis. Lieve mensen, leuk om mee te maken.”

Op de bovenste verdieping van zijn studentenhuis ligt een zelfstandig appartement. “Daar hebben we verder geen contact mee, maar de bewoner moet via ons huis naar zijn voordeur. Hij is arts en liet ons weten dat hij het virus had opgelopen. We delen geen ruimtes en hij heeft al een tijdje geen symptomen meer, maar ik neem geen risico. Ik probeer geen deurknoppen of relingen enzovoort aan te raken en ik poets dagelijks. Het is waarschijnlijk het schoonste studentenhuis in de stad, haha.”

Zijn eigen familie is buiten schot gebleven. “In het zuiden is de situatie veel minder erg”, zegt hij. “Daar zijn strenge preventieve maatregelen genomen om de Noord-Italiaanse toestanden te voorkomen. Als het in het zuiden ook zo uit de hand was gelopen, was het zorgsysteem ingestort.” In zijn stad is het toegestaan om een blokje om te gaan, “maar als je de buurt wil verlaten heb je een certificaat nodig. Heb je dat niet? Dan kun je een boete krijgen die kan oplopen tot 450 euro.”

Sokolli gaat zelf hoofdzakelijk naar buiten voor boodschappen en zijn werk. “Ik werk als callcentermedewerker bij de klantenservice van H&M.” Waar veel studenten hun uren in rook zagen opgaan, heeft Sokolli het ontzettend druk. “Mensen bestellen nu veel online. Ik werk vijf dagen per week.”

Als hij terugkomt van het werk duikt hij de studieboeken in, maar vindt het moeilijk om thuis te studeren. Hij was een van de studenten die dagelijks in de universiteitsbibliotheek (UB) te vinden was. “De faculteit en de UB waren om te studeren en thuis was om te relaxen. Nu studeer ik tot maximaal 10 uur per week. In het weekend doe ik na het werk niets meer.”

Met het online onderwijs is Sokolli minder blij. “Ik snap dat het nu zo moet, maar ik denk dat ik in fysieke onderwijsgroepen meer leer. En ik mis de fysieke boeken in de UB.” Over de digitale examens daarentegen is hij wel te spreken. De afgelopen periode haalde hij een negen en een tien! “Geen idee waarom het zo goed ging, misschien omdat de spanning van het MECC ontbrak?”

Om te relaxen springt hij op de fietst en gaat “waar de wind me naartoe neemt”. Op zijn swapfiets heeft hij al de nodige kilometers afgelegd. “Afgelopen week heb ik 125 kilometer gefietst, onder andere naar Roermond en de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. Mijn doel is om naar die huisgenoot te fietsen in Dordrecht, maar misschien is dat te ver om in een dag te doen.”

Hoe zijn deze corona-tijden voor studenten en tutoren? Wat betekent het voor hun studie en hun leven daarbuiten? Elke dag spreekt Observant er een om een idee te krijgen van de impact van het virus.

“Dit is waarschijnlijk het schoonste studentenhuis van de stad, haha”
Olsi Sokolli2.jpeg