"Ik doe veel dingen die ik normaal op vakantie doe"

13-05-2020

Het was een raar academisch jaar voor Femke de Haan, derdejaars University College Maastricht. Afgelopen september vertrok ze voor haar uitwisseling naar Canada en toen ze in januari terugkwam ging de universiteit vrij snel op slot. “Ik ging van alleen maar nieuwe dingen in Canada naar alleen maar thuis zijn weer in Nederland. Ik ben dit jaar nauwelijks op de uni geweest.”

Toen het virus ook in Nederland voeten aan de grond kreeg en de spanning opliep, ‘vluchtte’ De Haan naar haar ouders in Hoorn. “Er was veel onzekerheid, dan is het fijner om thuis bij je ouders te zijn.”

Inmiddels is ze alweer een aantal weken in Maastricht. “Ik woon in een studentenhuis met in totaal vier meiden; super gezellig.” Het is een hecht huis. “We eten elke dag samen, maken samen wandelingetjes of kijken samen een filmpje.” Verder zijn ze druk bezig met opruimen en opknappen. “We hebben nieuwe stoelen en een tafel gekocht voor in de woonkamer. Die hebben we geschuurd en gaan we verven. Verder hebben we een oude kapotte koelkast naar het milieupark gebracht, lichtjes opgehangen en ik heb mijn planten omgepoot.”

Ook haar sociale leven lag bij terugkomst uit Canada op zijn gat. “Ik ben lid van Circumflex en normaal ben je daar minimaal twee avonden per week mee zoet. Dat ligt nu stil, op wat online activiteiten na.” Ze mist het, maar ergens vindt ze het ook wel fijn. “Ik slaap meer, maak wandelingetjes, lees rustig een boek. Eigenlijk de dingen die je op vakantie doet, haha.” Ook neemt De Haan meer tijd om te bellen met familie en vrienden van thuis. “Mijn ouders, twee zussen en broer wonen allemaal in een andere stad. We bellen nu vaker dan voorheen. Vaak praten we over niets, maar ook als boodschappen doen het hoogtepunt van de dag is vind ik het leuk om dat samen te bespreken.”

Een tegenvaller is dat ze de mensen met wie ze de afgelopen jaren heeft gestudeerd misschien niet meer ziet. “UCM is heel internationaal dus veel vrienden zijn al teruggegaan en ronden de rest van de studie thuis af. Er is geen afstudeerceremonie, maar misschien organiseren we online iets. Dat is niet leuk, maar aan de andere kant ben ik blij dat het de bachelor is. Ik hoop dat het bij de master wel weer allemaal kan.”

Hoe zijn deze corona-tijden voor studenten en tutoren? Wat betekent het voor hun studie en hun leven daarbuiten? Elke dag spreekt Observant er een om een idee te krijgen van de impact van het virus.

Femke de Haan.jpeg