"Ik begon aan mijn PhD tijdens mijn bachelor"

15-05-2020

Britt Schuurman startte in maart met haar master Geneeskunde, maar is nooit aan haar coschappen begonnen. Tenminste, niet aan het praktische gedeelte.  Ze zou nu op de chirurgieafdeling in Roermond hebben rondgelopen. “Ik had me verheugd op de praktijk, maar ik snap dat het niet kan. Ik heb het snel geaccepteerd, ik weet dat het toch wel komt.”

Haar master bestaat vooralsnog uit theorie. Een keer in de twee weken heeft ze een terugkomdag met colleges en onderwijsgroepen. Die gaan door via Zoom en dat gaat “best prima. Ik had verwacht dat het soms ongemakkelijk zou zijn, dat er stiltes zouden vallen of dat mensen door elkaar heen gingen praten. Maar dat valt mee, het gaat goed.”

De opdrachten bij de coschappen gaan ook gewoon door, al gaan ze soms ietsje anders. “Bij elk coschap moeten we een gezondheidsrecht en -ethiek essay schrijven. Dat kan natuurlijk nog gewoon en bijvoorbeeld bij onze pathologieopdracht krijgen we nu een casus in plaats van dat we er zelf een uit de praktijk kiezen.”

Dat er een groot gedeelte van Schuurmans studie wegvalt betekent niet dat ze stil zit. Ze is bijna fulltime bezig met onderzoek voor haar PhD. Promoveren in de master? “Ik was er aan het eind van mijn bachelor al mee bezig. Ik hielp als student-assistent bij een studie en daar rolde dit traject uit. Ik onderzoek of er verschillen zijn in de hersenactiviteit tussen mensen met en zonder chronische pijn. De data had ik gelukkig al, dus dat kan goed vanuit huis.” Het is een onbetaald promotietraject zonder deadline, vertelt ze. Waar mogelijk werkt ze eraan naast haar master en als die klaar is, hoopt ze snel te promoveren.

Ze hanteert een strak schema: “Doordeweeks ben ik elke dag vroeg mijn bed uit en om 9 uur ben ik al aan het werk. Tot zeker half vijf ga ik door. In de avonden en weekenden doe ik iets leuks. Schilderen, bakken, koken. En ik ben mijn fiets aan het opknappen.” Allemaal dingen die je alleen kunt doen, want haar sociale wereldje is best klein geworden, zegt ze. Ze woont tijdelijk weer bij haar ouders in Doetinchem. “Ik zie alleen mijn ouders, middelste broertje – die woont ook weer thuis – en mijn vriend. Met vriendinnen maak ik een praatje als ik ze op straat tegenkom, maar we spreken voorlopig even niet af.”

Hoe zijn deze corona-tijden voor studenten en tutoren? Wat betekent het voor hun studie en hun leven daarbuiten? Elke dag spreekt Observant er een om een idee te krijgen van de impact van het virus.

Britt Schuurman.jpeg