Universiteitsbibliotheek beperkt weer open

25-05-2020

MAASTRICHT. De universiteitsbibliotheek in de binnenstad is weer open. De eerste 75 studenten zochten vandaag (maandag 25 mei) een plek in de bieb aan de Grote Looiersstraat 17.

Vooralsnog is alleen de UB in de binnenstad open, en alleen de onderste verdieping. De openingstijden zijn van negen tot vijf en de dag is verdeeld in drie dagdelen van tweeëneenhalf uur. Per tijdslot zijn er 25 studenten welkom, terwijl er negenhonderd studieplekken zijn. Spontaan binnenlopen is geen optie. Studenten moeten via de website een tijdslot reserveren. Staat je naam niet op de lijst? Dan kom je er niet in.

Er zijn strenge voorzorgsmaatregelen getroffen, zegt UB-directeur Ingrid Wijk. “Er is eenrichtingsverkeer en iedereen werkt op zijn eigen laptop. De computers van de UB zijn afgeplakt of weggehaald.” Tussen elk dagdeel zit een kwartier rust. “Studenten hebben dan de tijd om hun plek te verlaten, waarna er extra wordt schoongemaakt. We gebruiken deze periode ook om te kijken of alles op een verantwoordelijke manier kan doorgaan als de overheid de maatregelen versoepelt.”

Robyn Titulski, derdejaars European Law School, en zesdejaars geneeskundestudent Bart Bulté zijn twee van de 25 studenten die deze maandagmiddag een plek hadden in het tweede tijdslot. Het ging er rustig aan toe en er was voldoende afstand, vertellen beiden bij buitenkomst. Bulté: “Er waren geen vooraf aangewezen plaatsen; je kon vrij kiezen. Er was meer dan genoeg ruimte voor 25 personen. Iedereen nam zijn verantwoordelijkheid.”

Het was “prettig” om in de UB te werken, zegt Bulté. “Ik zat nooit veel in de UB, maar ik was nu blij om op een andere plek te studeren.” Ook Titulski is opgelucht dat de UB weer open is, maar vindt de tweeënhalf uur “te kort”. Ze is gewend om lange dagen in de bieb te maken. “Soms was ik er wel twaalf uur op een dag. Als ik dan thuis kwam, wist ik dat mijn werk klaar was en kon ik afschakelen. Nu spookt ook thuis steeds de gedachte door mijn hoofd dat ik nog iets zou kunnen doen. Dat is stressvol. Ik ben blij als de bieb weer helemaal open gaat.”

Universiteitsbibliotheek beperkt weer open
IMG_4888
IMG_4891
IMG_4887
Auteur: Yuri Meesen

Observant

Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: ub,universiteitsbibliotheek,corona

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.