Leegstaand postkantoor moet nieuw studentencomplex worden

Leegstaand postkantoor moet nieuw studentencomplex worden

26-05-2020 · Nieuws

MAASTRICHT. Er zijn plannen om het leegstaande postkantoor aan het Duboisdomein te slopen en te vervangen door vijfhonderd zelfstandige studentenwoningen. Het stadsbestuur heeft daarvoor een intentieovereenkomst gesloten met ontwikkelaar Urban Developers uit Groningen.

In Groningen, dichtbij de Zernike campus waar de universiteit en hogeschool zijn gevestigd, is onlangs de bouw van een maar liefst 74 meter hoog studentencomplex afgerond van Urban Developers. Hier is plaats voor bijna zevenhonderd zelfstandige studentenkamers voor lang en kort verblijf.
De Groningse ontwikkelaar heeft ook wel oren naar de bouw van een nieuw studentencomplex in Randwyck. Of het een toren van 74 meter wordt, is niet duidelijk, maar het zal in elk geval wel hoger worden dan volgens het huidige bestemmingsplan is toegestaan. Onder andere daarom is een wijziging nodig, staat er in een brief van het Maastrichtse college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Dit “wordt te zijner tijd door middel van een projectafwijkingsbesluit juridisch geregeld”.

Dat er meer studentenwoningen bij (moeten) komen in Maastricht is niet nieuw. Ook de keuze voor Randwyck is geen geheim. In de zogeheten Woonprogrammering Studentenhuisvesting, die bijna een jaar geleden is goedgekeurd door de gemeenteraad, wordt dit gebied aangewezen voor grootschalige huisvesting voor studenten.
De kantoorruimtes van PostNL aan het Duboisdomein staan al lange tijd in de verkoop, maar zonder resultaat (firma Camelot Europe regelt het leegstandsbeheer). Sinds 2009 gebruikt het postbedrijf het gebouw alleen nog op piekmomenten, zoals Kerstmis. De kantoorruimtes vormen maar een klein deel van het pand. Het is vooral voor transport ingericht. In het geval dat Urban Developers ermee aan de slag gaat, krijgt de locatie een herbestemming en wordt alles gesloopt.

De Universiteit Maastricht en het Mecc (“gebiedspartners”) zullen de komende tijd betrokken worden bij “de beoordelingen van het initiatief”, schrijven betrokken wethouders Gert-Jan Krabbendam en Vivianne Heijnen. De intentieovereenkomst geldt voor een periode van zes maanden. Binnen deze termijn moet duidelijk worden of het plan haalbaar is.

Het stadsbestuur houdt de komende zes jaar rekening met een totale groei van 2900 wooneenheden voor studenten, dus bijna vijfhonderd per jaar. Dat aantal wordt dit jaar - als de coronacrisis geen stok in de wielen steekt - waarschijnlijk al overschreden. Zo staan er vanaf augustus ruim honderd voorgefabriceerde tiny houses van Studentenhuisvesting Maastricht op het terrein van de oude sporthal in Randwyck. Volgend jaar volgen er nog eens ruim honderd. Ze worden er voor tien jaar neergezet.

Belangrijk bij de komst van nieuwe studentenwoningen is de huurprijs. Op het duurdere segment, zoals het Studenthotel, Carré aan de Tongerseweg en het voormalige Bonnefantencollege (iets verderop aan de Tongerseweg), met woningen vanaf 500, 600 euro, zit de gemiddelde student niet te wachten.
Wat de prijs moet worden van de appartementen van Urban Developers is niet bekend gemaakt. In de Groningse toren gaat het volgens Kamernet om studio’s van twintig vierkante meter voor meer dan 600, 700 euro.

Auteur: Wendy Degens

Foto: Loraine Bodewes

Categoriëen: Nieuws,
Tags: student&stad,studentenhuisvesting,randwyck,studentenwoningen,Urbandevelopers

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.