Dope blijft ondanks zetelverlies de grootste

29-05-2020

MAASTRICHT. Voor het zesde jaar op rij wint Dope de universitaire verkiezingen, al neemt hun overwicht aanzienlijk af. De partij blijft vertegenwoordigd in zowel de universiteitsraad als alle faculteitsraden, maar gaat van 25 naar 18 zetels. Novum verliest na jaren het zilver en sleept slechts zes in de wacht (vorig jaar waren dat er acht). Bij de verkiezingen voor de dienstraden was de opkomst aanzienlijk hoger (55,8 procent) dan bij die van de studentengeledingen (23,5 procent).

Laurens Bierens, nummer vier van Dope op de lijst van de U-raad, ziet de uitslag ondanks het zetelverlies toch als een overwinning. “Het was voor de meeste partijen nieuw om alles online te doen [vanwege corona, red.] en we zijn toch weer de grootste geworden.” Waar het verlies aan ligt? “Dat blijft speculeren, maar er is dit jaar bijvoorbeeld minder gestemd ten opzichte van vorig jaar [alleen bij Fasos was het opkomstpercentage (23,1) hoger dan vorig jaar (20,5), red.] en deze keer hebben we natuurlijk het fysieke contact op de faculteiten gemist. Dat is altijd een waardevolle periode.” Dope wil zich het komend jaar onder andere inzetten voor een UM-app met bijvoorbeeld notificaties voor studie-deadlines en een overzicht van evenementen alle faculteiten.

Ook Novum, jarenlang de gedoodverfde nummer twee, verliest zetels. Thomas Vaessen, lijsttrekker voor die partij bij de U-raad, denkt ook dat de online campagne de voornaamste reden is. “Mensen zonder Facebook bijvoorbeeld, zijn niet te bereiken.” Toch is hij enigszins positief. “We hebben een zetel behaald in alle raden waar we meededen. Ook bij de rechtenfaculteit, waarin we vorig jaar niet vertegenwoordigd waren, hebben we nu weer een stem. De huidige positie is een goed startpunt om weer verder te gaan bouwen.”

De verloren zetels van Dope en Novum gaan voornamelijk naar de relatieve nieuwelingen KAN (Klimaat Actie Netwerk) en USM (United Students Maastricht). Vooral die laatste deed het goed en steeg van een zetel naar zeven, waarvan een in de U-raad. Opvallend, want zij waren vanwege een probleem met de registratie de enige partij met een campagnebudget van nul euro, vertelt voorzitter Moritz Takacs. Hun succes is volgens hem te wijten aan de internationale samenstelling van de partij en hun ervaring met online campagnevoeren. “Vorig jaar hebben we ook alles online gedaan, dus we konden voortborduren op de ervaringen van toen.” USM wil zich komend jaar aansluiten bij een Europese alliantie van studentenvertegenwoordigingen om contacten op te doen om verder te kunnen groeien. “En daarnaast gaan we evenementen organiseren om nauw contact met de achterban te houden. We hopen dat het opkomstpercentage op deze manier gaat stijgen.”

Bij de dienstraden werd er maar bij twee van de zes gestemd; de overige vier hadden minder of evenveel kandidaten als zetels. Bij de universiteitsbibliotheek blijft een zetel vrij. Opmerkelijk, omdat die raad afgelopen jaar al van vijf naar vier zetels ging; daarvan zijn er nu dus maar drie bezet. Het opkomstpercentage is bij het personeel vele malen hoger dan bij de studenten. Bij Facility Services was deze met 60,3 procent het hoogst. ICTS zat op 51,2 procent. Uitschieters naar boven bij de studenten zijn FHML (31,4 procent) en FSE (32,1 procent). SBE stemde relatief gezien het minst met slechts 12,4 procent; vorig jaar was dat 32,7 procent.

Dope blijft ondanks zetelverlies de grootste
person-dropping-paper-on-box-1550337