Een slokje water tegen examenstress of juist niet?

Podcast over het studentenleven

02-06-2020

Podcasts zijn razend populair en schieten als paddenstoelen uit de grond. Nieuws, sport, voedsel en onopgeloste moorden: noem het maar op en er is een podcast over. Over bijna alles, dacht de Maastrichtse Katinka van Kan (28), die zich als bewustzijnscoach vooral op studenten richt. Het studentenleven was een onderwerp dat nog ontbrak. Van Kan sprong in het gat. Hoe ga je bijvoorbeeld om met examenstress?

“Ik ben fan van podcasts” zegt Van Kan. “Ze zijn voor mij een alternatief voor naar een beeldscherm staren. Het is leuk en je leert er wat van.” Voor ‘The Student Life Podcast’ spreekt Van Kan voornamelijk Maastrichtse studenten en professionals. Haar luisteraars daarentegen reiken tot ver buiten Maastricht, ziet ze in haar statistieken: “Er wordt zelfs in Mexico, India en Canada naar geluisterd”, vertelt ze trots. Er staan inmiddels negen online.

De onderwerpen verzint ze zelf of worden haar aangedragen via haar sociale media. Tot dusverre zijn dat onder andere studentenfinanciën en drugsgebruik. Haar eerste podcast gaat over examenstress. Wat kun je daartegen doen? Onder andere een studieplan maken, het studeren niet uitstellen, een study buddy zoeken en rustig blijven als je de eerste vraag niet weet. Zijn dat geen open deuren? Zeker, zegt Van Kan. “Ik vertel studenten vaak dingen die ze ergens wel al weten. Een paniekaanval? Neem even pauze, adem rustig en orden je gedachten. Maar kun je dat ook? Dat oefenen we samen. Daarbij is niet elke oplossing voor iedereen de juiste. Soms helpt een slokje water drinken als je paniekerig wordt, terwijl anderen dan juist bang worden dat ze naar de wc moeten. Daarnaast denk ik dat studenten het fijn vinden om te horen dat ze niet de enige zijn met bijvoorbeeld examenstress. Ook al weten ze dat natuurlijk eigenlijk ook wel.”

De podcast is ook een vorm van marketing voor haar coachingbedrijf, vertelt Van Kan. “Mensen leren mij een beetje kennen.” Na een studie Social Work op de hogeschool in Sittard volgden de opleidingen autismevriendelijke coaching in Utrecht en bewustzijnscoaching in Maastricht. Sinds de afgelopen Inkom richt ze zich alleen nog op studenten. “Gedeeltelijk vanuit een behoefte, maar ook omdat ik tijdens mijn cursussen veel dingen heb geleerd die ik in mijn studententijd al had willen weten.”

Van Kan helpt “studenten die tussen ‘in de knel’ en ‘psycholoog’ inzitten.” UM-psycholoog Liesbeth Mouha juicht dit toe. “Er is bij studenten veel vraag naar hulp. Het is goed als dit soort coaches een deel van het aanbod voor hun rekening nemen. Belangrijk is wel dat coaches hun grenzen kennen. Dat ze weten wanneer ze iemand moeten doorverwijzen naar een psycholoog.”

Coach is geen beschermde titel en er is een veelvoud aan verschillende coachopleidingen. Waar moeten studenten op letten als ze er eentje zoeken? Mouha: “Er moet een klik zijn. Dat geldt ook voor psychologen. Je kan zo veel titels hebben als je wilt, zonder klik krijg je niet de band die je nodig hebt om iets te veranderen. Voelt het goed? Doe er dan wat mee. Anders niet. Die verantwoordelijkheid ligt bij de studenten.”

Een slokje water tegen examenstress of juist niet?
Katinka van Kan.JPG