Verpleeghuizen gaan verschillend om met coronaregels

03-06-2020

MAASTRICHT. Wel of geen mondkapje? Een aparte kamer voor bezoek of gewoon mee naar binnen? Verpleeghuizen gaan heel verschillend om met de coronaregels voor bezoekers, blijkt uit de eerste observaties van de Academische Werkplaatsen Ouderenzorg in heel Nederland. 

Sinds 11 mei mogen bewoners van verpleeghuizen weer een vaste bezoeker ontvangen. “Wij proberen in kaart te brengen hoe dat gaat”, zegt Jan Hamers, hoogleraar ouderenzorg aan de Universiteit Maastricht en voorzitter van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg (AWO-ZL). Hoe past een huis de regels toe, houdt men zich eraan en wat zijn de ervaringen van bewoners, familieleden en medewerkers?

“Het is voor iedereen heel emotioneel”, vertelt Hamers. “Familieleden zijn vaak enorm blij dat ze iemand weer mogen zien, maar ook gespannen, vooral als hun geliefde dementie heeft. Herkent hij of zij ons nog? Ook bij de medewerkers heerst spanning; ze vinden het mooi om te zien dat de bewoners weer bezoek krijgen, maar denken ook: we hebben covid-19 al die tijd buiten de deur weten te houden. Wat als het nu alsnog hier uitbreekt?”

Mede daardoor houdt over het algemeen iedereen zich aan de regels, blijkt uit de interviews en observaties die de onderzoekers hebben gedaan. “Al gaven sommigen wel toe een stiekeme kus of knuffel te hebben gegeven. De vraag is natuurlijk hoe dat bij het derde of vierde bezoek zal gaan.” 

Maar welke regels er zijn, verschilt nogal. Bij sommige huizen moeten bezoekers een mondkapje op en handschoenen aan, bij een ander niet. Soms is er een speciaal ingerichte kamer voor het bezoek en blijft een medewerker continu aanwezig om te controleren of de regels worden nageleefd, bij andere mag het bezoek op de eigen kamer en gaat de deur dicht. “Die huizen zeggen; we willen helemaal niet weten wat er zich achter die deur afspeelt”, zegt Hamers. “Dat vinden ze tot de privacy van de bewoner horen.”

Het verschil in aanpak komt volgens Hamers doordat verpleeghuizen sowieso heel verschillend zijn. “Hét verpleeghuis bestaat niet. Zelfs binnen dezelfde overkoepelende organisatie zie je dat de ene locatie het anders doet dan de andere.” Het lastige daarvan, geeft Hamers toe, is dat je later niet kunt zeggen: deze maatregel loslaten, dat was een stap te ver. “Maar dit is hoe het in de praktijk gaat, dat is belangrijk voor het beleid. Zo is er een handreiking geschreven, maar in de praktijk zie je dat die niet veel wordt gebruikt. Mensen interpreteren het op een andere manier. Sommige huizen waren heel streng, voor hen gaan de versoepelingen te snel. Andere huizen waren al wat makkelijker, zij gaan niet opeens strenger worden.”

De Academische Werkplaats Ouderenzorg blijft het bezoek de komende maanden monitoren. “In principe tot 1 september”, zegt Hamers. “De groep huizen zal steeds groter worden. We kijken niet alleen naar de ervaringen, maar ook naar het welzijn van de bewoners. Sommigen hebben acht weken alleen op een kamer gezeten. En allemaal zijn ze volledig de regie over hun eigen leven kwijtgeraakt. Wat is het effect daarvan?”

Verpleeghuizen gaan verschillend om met coronaregels
man-hands-waiting-senior-33786
Auteur: Cleo Freriks

Pexels.com

Categoriëen: Wetenschap
Tags: academische werkplaats ouderenzorg,corona,ouderenzorg

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.