Normaal: wat is dat?

Medewerkerscolumn

09-06-2020

Mark Rutte wast voortdurend zijn handen. Zelfs nu hij geen handen schudt. Sterker nog, hij adviseert alle 17 miljoen Nederlanders om de handen stuk te wassen. Onder de huidige versie van de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) heeft onze minister-president een obsessief-compulsieve of dwangstoornis ontwikkeld. De DSM is internationaal het meest gebruikte classificatiesysteem voor psychiatrische aandoeningen. De meetlat der normaliteit.

Het aantal Nederlanders met een psychiatrische aandoening is sinds half maart exponentieel toegenomen. Veel mensen zonder vitaal beroep zitten weken thuis te netflix-binchen met enkele corona-kilo’s tot gevolg, nergens meer toe te bewegen. Verlies van interesse en plezier, een gevoel van waardeloosheid en gewichtstoename zijn symptomen van een depressieve stoornis. Hoeveel niet-vitale beroepen zijn er eigenlijk in Nederland? Een ziekteangststoornis wordt gedefinieerd als een onevenredige bezorgdheid over gezondheid. Hoeveel keer per dag vraagt u zich af of dat hoestje of die kriebel in de keel misschien corona kan zijn? Ik beken.

Mensen met een sociale angststoornis of sociale fobie hadden al een diagnose. Zij vertonen een bovenmatige angst voor of vermijding van sociale situaties. Met de huidige corona maatregelen is dat juist gewenst gedrag. Ik zou zeggen: allemaal beter melden. Dan zijn er nog de mensen die voldoende mondkapjes hebben bemachtigd om een maand lang met de trein te kunnen reizen. Had ik maar een verzamelstoornis.

Ik verken de aanpassingsstoornis: psychische stress die binnen drie maanden optreedt als reactie op een aanwijsbare levensverandering. Check! Om maar niet te spreken van de angststoornis, regelmatig vraag ik mij af: heeft de vakkenvuller van Albert Heijn misschien corona? Is die nies hooikoorts of moet ik mij laten testen?

Smetvrees is de nieuwe norm. Kluizenaars worden de nieuwe influencers. Het is duidelijk dat de psychiatrie aan een nieuwe versie van de DSM toe is. Mentaal stabiele mensen zoals Mark Rutte wil je niet doorverwijzen voor een psychiatrische behandeling. Dat kan ook niet want het budget voor gezondheidszorg is op. Gelukkig is er de Nieuwe GGZ-beweging waarbij het perspectief van de hulpvrager centraal staat. Maar hoe weet je of je een hulpvraag hebt als er geen referentiekader meer is? Wat is normaal?

Caroline van Heugten, hoogleraar klinische neuropsychologie

Normaal: wat is dat?
caroline