Lijsttrekker Novum beticht van onrechtmatig optreden bij U-raadsverkiezingen

12-06-2020

MAASTRICHT. De lijsttrekker van Novum zou de gedragscode hebben geschonden tijdens de jongste verkiezingen van de universiteitsraad. Verschillende studentenpartijen hebben een klacht ingediend. Donderdag 18 juni is er een hoorzitting.

Het gaat om het enig gekozen lid van Novum in de universiteitsraad. Zijn zaak kwam op 10 juni zijdelings aan de orde bij de commissie bedrijfsvoering van de U-raad.  “Ons is ter ore gekomen dat het mogelijk is om via een automatische link op iemand te stemmen”, meldde commissievoorzitter Wilma Klinkhamer toen. “Dus als je per ongeluk ergens op klikt, dat iemand dan gestemd heeft.” Zonder dat iemand andere lijsten en kandidaten kon kiezen. “Eigenlijk een phishing mail. Is dat mogelijk bij ons stemprogramma?”, vraagt  ze aan vicevoorzitter van het college van bestuur Nick Bos. Die verwijst vervolgens naar de klacht: “Ik neem ook aan dat dit onderdeel is van de klacht die is neergelegd bij het [kies]bureau?” Inderdaad precies wat de Novum-lijsttrekker wordt verweten. Klinkhamer: Als dit mogelijk is, dan hoort eigenlijk de hele verkiezing ongeldig verklaard te worden.”

Oneerlijk en vooral ondemocratisch, luidt het oordeel van studentenpartij Dope, die de klacht indiende bij het stembureau. De overige groeperingen die meededen aan de U-raadsverkiezingen – Shape/Ouranos, Climate Action Network, United Students Maastricht en Volt – ondertekenden ook de klachtenbrief.

“We hebben vooraf een gedragscode opgesteld, elke partij heeft daarmee ingestemd”, zegt Dirk van Esser, voorzitter van Dope, desgevraagd telefonisch. “Er staat niet letterlijk dat het rondsturen van deze link niet mag – er is ruimte voor interpretatie – maar wij vinden dat deze praktijk te ver gaat. De uitslag hoeft wat ons betreft niet ongeldig worden verklaard, ook kan de partij de zetel houden, maar we vinden dat de persoon in kwestie de zetel niet rechtmatig kan bezetten. Het college van bestuur, dat de uitslag officieel moet goedkeuren, zou door ons voorstel over te nemen een duidelijk signaal geven dat deze handelwijze niet hoort.”

Op 18 juni houdt de afdeling juridische zaken een hoorzitting waarin onder andere de lijsttrekker, de voorzitter en de secretaris van het stembureau worden gehoord. Daarna brengen de juristen een advies uit aan het college van bestuur. Dat besluit uiteindelijk of de klacht gegrond is.

Observant heeft het partijbestuur van Novum en de student in kwestie om een reactie gevraagd. Allebei laten ze weten niet op de hoogte te zijn van de klacht, laat staan van de hoorzitting. Desalniettemin verklaart de lijsttrekker per e-mail dat de hele zaak “kant nog wal raakt”.

Lijsttrekker Novum beticht van onrechtmatig optreden bij U-raadsverkiezingen
person-dropping-paper-on-box-1550337 (1)
Auteur: Yuri Meesen

Foto door Element5 Digital via Pexels

Tags: verkiezingen,U-raad

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.