Je aandelenportefeuille spekken of het koraal redden?

18-06-2020

Lach, begin pas met je verhaal als je op de juiste plek staat, adem rustig en vanuit je buik, spreek met een lage stem, sta niet te dicht op de muur, maak contact met het publiek en heel belangrijk: niet acteren. Zie hier een greep uit de presentatietips van acteur Niels Lemmens. Eind januari gaf hij een van de workshops van een driedaags evenement van het Centre for Entrepreneurship and Innovation voor studenten die een bedrijf willen beginnen of er al een hebben.

Een voor een staan de (aankomende) ondernemers voor de groep en geven een mini-presentatie over zichzelf. Het doel is dat iedereen aan het eind van de dag een overtuigende pitch over zijn bedrijf heeft bedacht. Samen met Lemmens geven de studenten elkaar feedback. Waar nodig heeft de acteur – op het eerste oog – onconventionele tips. Na een presentatie van een zeer gespannen student: “Pak eens een stoel en ga op de voorzijde zitten; je rug mag de rugleuning niet raken. Houd je rug recht en beide voeten op de grond. Begin met praten en concentreer je op het deel van je lichaam dat de stoel raakt. Sta rustig op.” Vreemd misschien, maar er staat een lossere student.

 

Nikan Karimian-Pour
“Ik vond de presentatieworkshop het leukst”, zegt de Duitse Nikan Karimian-Pour (19), eerstejaars International Business. “Als je zelfverzekerd kunt presenteren creëer je vertrouwen.” En vertrouwen is het allerbelangrijkst in zijn tak van sport. Hij werkt aan een algoritme dat aandelenkoersen voorspelt. Heel ambitieus, vindt hij zelf ook. “Miljoenen mensen hebben het al geprobeerd”, maar hij heeft er vertrouwen in. “De kunst is om nauwkeuriger te zijn dan de competitie.” Hij werkt er nu zo’n acht maanden aan, een kleine twintig uur per week. Of hij het algoritme uiteindelijk verkoopt of er zelf een beleggingsfonds mee begint weet hij nog niet.

Hij weet wel zeker dat hij niet voor een baas gaat werken. “Dat weet ik al sinds de kleuterschool. Als werknemer werk je voor de dromen van iemand anders. Daarnaast wil ik niet dat iemand me vertelt wanneer en hoe veel ik moet werken. Soms werk ik een dag niet en de dag daarna ben ik tien uur achter elkaar superproductief.”

De interesse in de beleggingswereld begon op de middelbare school. Met wat spaargeld kocht hij in 2016 twee bitcoins voor ongeveer 350 euro er stuk om te experimenteren. In 2017 verkocht hij ze voor 700 euro per stuk. “Ik had mijn inzet verdubbeld. Ik voelde me zo slim, zo’n goede investeerder. Maar een jaar later stond de bitcoin op 12.000 euro. Stel je voor dat ik dat op een of andere manier had kunnen voorspellen.”

 

Ecodot
Ecodot, het bedrijf van Elisa Vollrath (21, tweedejaars SBE) en Pabita Kister (21, tweedejaars UCM) gaat niet over geld verdienen, maar in eerste instantie over het milieu. “We merkten dat veel mensen in onze omgeving een duurzamere levensstijl zouden willen, maar niet weten hoe ze dat moeten doen”, zegt Kister.

Hun onderneming bestaat uit twee takken. De ene kant van hun bedrijf is een app “die een duurzame levensstijl leuk maakt”, legt Kister uit. Waar je dan aan moet denken? “Per thema zoals bijvoorbeeld ‘afval’ of ‘voeding’ kunnen mensen wekelijks wisselende challenges doen. Op deze manier willen we mensen stimuleren om hun duurzaamheidsdoelen vol te houden. Wij leveren daarvoor pakketten met producten en informatie.” In eerste instantie willen ze zich richten op hun thuisland Duitsland.

Daarnaast willen ze – los van de app – biologisch afbreekbare producten gaan verkopen. Denk aan tandenborstels van bamboe, duurzame boodschappentassen met verschillende vakjes, plasticvrije sponzen en bijenwaspapier. “Die producten worden zo lokaal mogelijk ingekocht en met zo min mogelijk tussenpersonen”, zegt Kister. Vollrath: “Mijn tante maakt bijvoorbeeld de bijenwas.”

“Twintig procent van de opbrengst gaat naar het herstel van koraal in de hele wereld”, zegt Vollrath. Kister: “In het SEA centre in Raja Ampat ken ik iemand persoonlijk, dus ik weet dat het geld goed besteed wordt.” De domeinen voor de website en de sociale media zijn al gekocht, maar het bedrijf bestaat officieel nog niet. Toch is er al tweehonderd euro gedoneerd. “Een signaal van vertrouwen in onze onderneming!”

Dat vertrouwen blijkt ook uit de dozen met bamboe-tandenborstels die Kister op haar studentenkamer heeft staan. In september wil het duo officieel beginnen. Kister: “Voordat we beginnen met verkopen, willen we eerst tijd nemen om een community op te bouwen. We denken dat dat wel goed komt; we hebben al een lijst met mensen die geïnteresseerd zijn.” Er wordt hard aan hun bedrijf gewerkt: ze zien elkaar twee tot drie keer per week en steken er wekelijks zo’n tien uur werk in.

Hoe duurzaam de ondernemers in spe zelf zijn? “We zijn bijvoorbeeld beiden veganist”, zegt Kister, enigszins voorzichtig. “We zijn ons bewust van het stigma hierover, dat vegetarisme iets voor wereldverbeteraars en hippies is. Ook aan die slechte reputatie willen we met ons bedrijf werken. Zorg dragen voor het milieu is niet alleen voor hippies. Of je nu een driedelig pak draagt of slippers, het zou iedereen wat uit moeten maken.”

Geïnteresseerd in Ecodot? Of samenwerken? Stuur een e-mail naar ecodot.world@gmail.com

Je aandelenportefeuille spekken of het koraal redden?
ecodotlogo 1