UM wil weten wie er naar Maastricht komt

18-06-2020

MAASTRICHT. Alle huidige en aankomende UM-studenten ontvangen volgende week een enquête met de vraag of ze na de zomer fysiek naar Maastricht komen. “We weten veel te weinig, we willen een betere inschatting maken,” zegt interim woordvoerder Fons Elbersen.

“Hoeveel studenten kan de Universiteit Maastricht echt verwachten? Hoeveel willen er on campus studeren? Dat is vooral belangrijk voor de faculteiten die nu bezig zijn met het ontwerpen van onderwijsmodellen”, zegt Elbersen. Het geeft volgens hem “een beter gevoel” om te weten of er bijvoorbeeld achtduizend in plaats van tweeduizend studenten naar het zuiden van Nederland afreizen.

Tegelijkertijd zal de instelling zich moeten houden aan de maatregelen van de overheid en eventuele OV-beperkingen. De minister van Onderwijs, Van Engelshoven, heeft bepaald dat instellingen alleen onderwijs mogen verzorgen tussen 11.00 en 15.00 uur en na 19.00 uur. Protesten vanuit onder meer Maastricht dat het OV hier minder door studenten wordt gebruikt en die lestijden dus best verruimd konden worden, negeerde de minister.

Volgende week gaat ze in debat met de Tweede Kamer over corona en het hoger onderwijs, schrijft hoger onderwijsmedium ScienceGuide, en daarbij zal de OV-beperking ongetwijfeld ook aan bod komen ScienceGuide: “Veel partijen in de Kamer hebben vragen over de maatregelen die genomen zijn om het OV te ontlasten.” De 1,5 meter-regel zal voorlopig nog wel gelden; dan kunnen er niet opeens tien studenten in een onderwijsruimte. Elbersen: “Daarom gaan we ook uit van een mix van online en on campus.”

Niet alleen de huidige studenten, maar ook alle vooraangemelde eerstejaars ontvangen de enquête. Is het een manier om die groep naar Maastricht te halen? “Nee, het is geen marketing- of bindingsinstrument”, onderstreept Elbersen. Toch zal de UM op basis van de antwoorden een betere schatting kunnen maken van de daadwerkelijke inschrijvingen.
Over het aantal vooraanmeldingen laat Elbersen niets los. “We zien die cijfers als ‘dagkoersen’ en voor je het weet, zijn we (semi-)permanent ‘de waterstanden’ aan het communiceren.” De UM is zeker niet ontevreden over die vooraanmeldingen, benadrukt hij. “De landelijke groeitrend is ook in Maastricht zichtbaar.”

UM wil weten wie er naar Maastricht komt
um
Auteur: Wendy Degens

Archief social media reporter Open Day UM

Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: virus,corona,online,oncampus,enquete

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.