Het wordt een mooie zomer

22-06-2020

Mijmeren, dat doe ik graag, maar te weinig. Wat mijmeren is? Ja, dat luistert heel nauw. Ik heb geen goed synoniem. Het is geen bespiegelen, bezinnen of reflecteren; dat is te actief. Reminisceren maakt een kans. Het lijkt op dagdromen, maar als dagdromen soezen wordt, is het te passief. Soezen, suffen en dommelen zijn ook heel fijn, maar hebben een hoger luiergehalte dan mijmeren. Lanterfanten is te negatief. Dan wordt het al snel nietsnutten of lapzwanzen. Dat is mijmeren zeker niet.

Om te kunnen mijmeren heb je lege tijd nodig. Lege tijd heeft geen bestemming. Er zijn geen plannen. Niet te verwarren met mindfulness, want dat is juist heel planmatig. Hoe paradoxaal ook. Jongeren chillen en loungen. Dat komt in de buurt, maar heeft iets dwangmatigs. Chillen doe je op basis van een date, je trekt iets cools aan, drinkt de hipste cocktail op de kaart. Mijmeren doe je juist alleen.

Mijn favoriete mijmerplek is de hangmat. Cliché, ik geef het toe. Afleiding op weg naar de hangmat is funest. Als je bukt voor een onkruidje, ben je af. Dan dreigt het lummelen te worden en voor je het weet ben je aan het talmen. De hangmat hangt bij voorkeur tussen twee bomen. Niet aan zo’n suffe moderne standaard.  Bomen geven natuurlijke schaduw. Een klein briesje zorgt voor het ideale mijmergeluid. De temperatuur is zo’n 24 graden. Ik lig in T-shirt en korte broek. Er is geen sprake van kippenvel, maar zeker ook niet van zweetdruppeltjes.

Waar ik dan over mijmer? Dat weet ik niet, dat is nu juist zo fijn aan mijmeren. Je denkt na over vroeger. Die keer dat ik het perfecte ei kookte. Het eigeel is zacht, het eiwit is gestold, ei-snot is niet fijn. Het aantal minuten koken is cruciaal. Er zijn mensen die het ei in koud water in de pan gooien. Dan wordt het zeker niet perfect. Een groot ei moet iets langer, een koud ei ook. Een vers ei levert het beste resultaat op. Heerlijk.

Mijmeren is een beetje rustig nadenken in jezelf. Dwalen door je gedachten. Zonder plan. Zonder eindtijd. Het wordt een mooie zomer.

Caroline van Heugten, hoogleraar klinische neuropsychologie bij de faculteit psychologie en neurowetenschap en de faculteit Health Medicine and Life sciences

Het wordt een mooie zomer
Caroline