‘Studenten mogen straks weer in de spits reizen’

24-06-2020

NEDERLAND. De lestijden in het hoger onderwijs en het mbo worden vanaf 1 september verruimd, meldt actualiteitenprogramma Nieuwsuur. Studenten gaan dan weer in de spits reizen. Het kabinet maakt de versoepeling vanavond bekend.

Lessen en practica mogen sinds 15 juni nu starten en eindigen tussen 11 en 15 uur, of pas na 20 uur. Het reisrecht van studenten is niet ingeperkt, maar als het onderwijs pas om 11 uur begint, zullen de meesten niet om half negen in de trein of bus stappen, is het idee.

Maar voor goed onderwijs is het huidige tijdslot veel te krap, vinden de de rector van Maastricht, Rianne Letschert, en haar collega's van veertien universiteiten. Ook hogescholenvoorman Maurice Limmen pleitte in een interview voor meer ruimte.

Spreiding

Aan die wens lijkt het kabinet nu tegemoet te komen, melden bronnen aan Nieuwsuur. Universiteiten en hogescholen die bij elkaar in de buurt zitten, moeten wel zorgen voor spreiding van lestijden, zodat niet alle lessen tegelijk beginnen.

De nieuwe LSVb-voorzitter Lyle Muns bevestigde in de uitzending de versoepeling en sprak van een belangrijke stap voorwaarts. Wel moeten studenten en medewerkers straks nog anderhalve meter afstand houden. Daardoor zal er in veel gebouwen ruimtegebrek zijn en zullen niet alle studenten tegelijk les kunnen krijgen.

Maatwerk

Epidemioloog Patricia Bruijning voorspelde in Nieuwsuur dat er maatwerk mogelijk is: “Volle collegezalen vallen dan af, maar je kan bijvoorbeeld in een kleine groep wel een practicum doen zonder de anderhalve meter strikt aan te houden.” In Maastricht hebben al bijna alle faculteiten hun 1,5 meter plannen voor 1 september rond.

HOP, Hein Cuppen

Auteur: Redactie
Categoriëen: Nieuws,
Tags: studenten,ov,corona

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.