“UM moet niet zeggen dat Zwarte Piet racistisch is”

25-06-2020

MAASTRICHT. De universiteit moet zich niet mengen in politieke discussies, vindt universiteitsraadslid Sjaak Koenis. Dat doet het college van bestuur wel door te zeggen dat Zwarte Piet racistisch is.

Koenis tikte het college van bestuur afgelopen U-raadsvergadering op de vingers naar aanleiding van de mededelingenlijst van het college aan de raad. “Wij zijn tegen alle vormen van racisme, van kansenongelijkheid tot Zwarte Piet”, klinkt het in het document – dat bedoeld was om de raad te wijzen op een e-mailadres voor racismeklachten of ideeën voor een diversere Universiteit Maastricht. “Waarom dit statement nu op dit moment?”, vraagt Koenis enigszins geïrriteerd. “Ik ben net als iedereen hier tegen racisme, maar ik leer mijn studenten om beide kanten te begrijpen, zonder zelf positie in te nemen. Dat is denk ik onze taak als universiteit.” Waar trekt het bestuur de grens als het gaat om politiek?

“Die grens is heel duidelijk”, antwoordt collegevoorzitter Martin Paul. “We bemoeien ons niet met zaken die zich buiten de universiteit afspelen.” De afgelopen jaren ontving het college  “veel opmerkingen van zowel studenten als medewerkers over Zwarte Piet. Uit respect voor de diversiteit zeggen we: ‘Geen Zwarte Piet’.”

Daarmee liet hij de vraag deels onbeantwoord, want Zwarte Piet is in de praktijk al langer uit de gratie aan de UM. Nooit eerder echter is ex cathedra verklaard dat deze figuur per definitie racistisch is. En het debat daarover buiten de UM is niet verstomd.

Dat de universiteit zich divers noemt, stoort Koenis ook. “Internationaal is niet hetzelfde als divers. Het zijn voornamelijk studenten uit goede families.” Daarnaast vallen ook het aantal donkere collega’s en vrouwelijke hoogleraren tegen, vindt hij. Het is “gratuit” van de UM om in deze tijd te zeggen dat diversiteit de grote kracht is van de Universiteit Maastricht.