"Het ‘op kamers thema’ stel ik nog wel even uit”

Portret eerstejaars

17-08-2020

Een paar dagen voordat de Inkom van start gaat in Maastricht, neemt de achttienjarige Renée Moers nog even een break in het buitenland. "Ik zit in Luxemburg, op de camping. Even ertussenuit. Eerder geplande vakanties heb ik geannuleerd.” Ze zou aanvankelijk na haar centrale examens met haar moeder naar Alicante vliegen en daarna nog tien dagen doorbrengen in Italië met haar vriend. Maar ze vond het toch te riskant in deze corona-tijden.

Wat dan? De hele dag lanterfanten en Netflixen? “Ik nam een bijbaantje.” In een ijssalon, net over de grens in België, schepte ze de afgelopen weken honderden bolletjes in bakjes en hoorntjes. Met mondkapje uiteraard, want de Belgische overheid is daar strenger in dan de Nederlandse. “Dat was soms wel pittig. Na een paar uur lijkt het wel een broeikas rond je mond en neus.”

De wereldwijde pandemie gooit roet in het eten, ook voor de achttienjarige Moers die Biomedical Sciences gaat studeren. De Inkom is grotendeels digitaal, “jammer, maar het is niet anders. Ook gaat ze naar de fysieke activiteiten, zoals de markt op Tapijn. “En ik ga de stadswandeling maken. Ik ken Maastricht heel goed, ik ben hier geboren en opgegroeid, maar het is toch een manier om nieuwe mensen te leren kennen.”
Moers twijfelde tussen Nijmegen en Maastricht, maar koos voor haar geboortestad. Vanwege corona en alle onzekerheden? “Nee, het heeft echt met het probleemgestuurd onderwijs te maken. Dat past veel meer bij mij, ik ben graag ‘actief’ met de stof bezig. Liever dat dan een uur luisteren naar iemand die een verhaal houdt.”

Voorlopig blijft ze thuis wonen. “Wel zo makkelijk, de was wordt gedaan, er wordt gekookt, haha. Ik vind het een hele verandering –  van middelbare school naar universiteit – dan stel ik het ‘op kamers thema ’ nog wel even uit." Heeft ze zich al verdiept in het leven van disputen? “Nee, dat is niets voor mij. Ik houd er niet van om verplicht aan allerlei activiteiten mee te doen. Ik beslis graag zelf.” Ze wordt wel lid van de studievereniging. “De mildere versie”, grinnikt ze.

Renee