Een grensoverschrijdend HIV-preventieprogramma

18-08-2020

Een HIV-preventieprogramma speciaal gericht op de Euregio, dat is wat prof. Kai Jonas en promovenda Lizette Krist op touw willen zetten. Maar eerst moeten ze erachter komen wat de behoeftes van de risicogroepen in deze omgeving zijn. En hoe krijg je de verschillende instanties als de lokale GGD ’s, gemeentes en provincies op één lijn?

“Het huidige HIV-preventiebeleid is erg gericht op de grootstedelijke omgeving”, zegt Jonas, hoogleraar toegepaste sociale psychologie. “In de Randstad heb je bijvoorbeeld het H-team, waarin allerlei partners samenkomen om HIV te bestrijden, en dat werkt; het aantal infecties gaat omlaag. Zoiets bestaat niet voor de perifere streken, laat staan de Euregio. Ieder land heeft zijn eigen statistieken, dus we weten niet eens precies hoeveel HIV-infecties er hier zijn.” “Dat het nu op de agenda staat van de provincie Limburg, die het onderzoek meefinanciert, is al heel bijzonder”, zegt promovenda Lizette Krist.

Drie landen, dat betekent drie verschillende zorgsystemen, talen en gewoontes. “In de stad is de bevolking ook divers”, zegt Krist. “Maar daar hebben mensen wel gelijke toegang tot testen en zorg.” Jonas: “Er bestaat bijvoorbeeld een app waarmee je een anoniem bericht kunt sturen naar je voormalige sekspartners als je positief bent getest op HIV. Daarmee kun je dan naar je huisarts. Maar hoe gaat een Frans- of Duitstalige arts reageren als je hem of haar zo’n bericht in het Nederlands laat zien? Weten ze dat het echt is? Is het voor hen reden om te beginnen met behandelen?”

De onderzoekers willen ook met mensen praten die door hun seksuele geaardheid of werk meer risico lopen op een HIV-infectie. Krist: “Wat zijn de specifieke ervaringen uit de regio? Is het lastiger om over veilige seks te praten als je elkaars taal niet spreekt en ook niet goed in Engels bent?” Jonas: “Zien mensen die 45 minuten in de bus hebben gezeten voor een date, dat als een grotere ‘investering’ dan wanneer je vijf minuten moet fietsen en gaan ze daarom eerder akkoord met onveilige seks? We weten het niet.”

Als die informatie in kaart is gebracht en de drie landen om tafel zitten, kan een HIV-preventieprogramma opgezet worden dat zich echt richt op de Euregio. “Laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen. Want je kunt wel als Nederland zeggen dat je het aantal HIV-infecties naar 0 wil brengen, maar dan moet je ook over de grens kijken”, zegt Jonas.

Voor Jonas is dit onderzoek een van de manieren waarop hij invulling geeft aan zijn leerstoel, die een speciale focus heeft op LGBTQ+ diversiteit en gezondheid. “Ik merk dat UM-medewerkers me inmiddels weten te vinden voor advies over diversiteit in hun team. Daar ben ik blij mee. Ik heb een project over diversiteit in de internationale classroom opgestart. Stel, je hebt in je onderwijsgroep iemand die misschien genderfluïde is, die worstelt met zijn of haar identiteit. Tegelijkertijd zit er ook een student in de groep die uit een conservatief land komt. Hoe ga je daar als tutor mee om? Hoe zorg je ervoor dat er ruimte is voor iedereen?”

Een grensoverschrijdend HIV-preventieprogramma
pexels-anna-shvets-3900465
Auteur: Cleo Freriks

Foto door Anna Shvets via Pexels

Categoriëen: Wetenschap
Tags: onderzoek,preventie,hiv/aids

Reacties

Michael O'Dea

What a fascinating and innovative project!

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.